Sfaturi de calatorie în Bulgaria
Cu vreo cateva (mai multe) zile in urma am promis unei prietene ca voi scrie cateva articole despre litoralul bulgar. N-am stat prea mult pe ganduri si am inceput sa-mi scotocesc amintirile si am facut o lista cu locurile care se pot vizita cand va plictisiti de stat la plaja. Dar inainte sa incep cu povestile, cateva sfaturi pentru cei care vor sa calatoreasca in Bulgaria cu masina.
In primul rand, respectati cu strictete regulile de circulatie. Nu exista toleranta la limitele de viteza (50, 90, 120). Daca limita e 50 si mergi cu 51 esti bun de plata, iar daca mergi cu 80… atunci chiar o cauti cu lumanarea. In toate intersectiile cu drumuri secundare e limitare la 60, uneori chiar la 40 (in general sunt semne). Nici un politist nu se te opreste daca mergi legal, dar au tendinta de-a sari din boscheti in fata masinii, si-s multi, in special pe drumurile spre Grecia si Turcia. Soselele principale sunt in stare buna, incercati sa mergeri pe european sau national pe cat posibil. Indicatoarele sunt in scrise in general atat cu alfabet chirilic, cat si cu alfabet latin, dar poate n-ar strica sa aruncati o privire peste litere.
Personal, cred ca „povestile cu haiduci” pe care le tot auzim despre Bulgaria nu mai sunt de actualitate (spun asta dupa vreo 15 drumuri pe la ei). Totusi e o idee buna sa ai asigurare Casco, ca sa dormi linistit noaptea. Daca mergi la in zona orasului Varna sau mai la sud, atunci drumul recomandat este Bucuresti (DN5) – Giurgiu – Ruse (DN2) – Razgrad – Shumen (A2) – Varna, si apoi pe DN9, spre Burgas. Daca vreti sa ajungeti in zona de nord, mai bine mergeti pe autostrada soarelui (A2) si treceti pe la Vama Veche (DN39) sau Negru Voda (DN38 – varianta asta e recomandata in special de Paste, Rusalii, 1 mai, cand la Vama Veche e coada lunga).
In statiuni puteti folosi cu incredere limba engleza, in celelalte orase puteti avea mai mult succes cu rusa (daca stiti…), iar in zona din nord puteti sa intalniti chiar si vorbitori de romana. Statiunile nu sunt atat de aglomerate si nici atat de apropiate una de alta ca la noi, dar serviciile mi s-au parut de calitate mai buna, si preturile ceva mai mici.
Update: In Bulgaria puteti schimba si lei, dar nu va asteptati la un curs foarte bun. Cea mai simpla varianta e sa mergeti la un ATM si sa scoateti leva de pe cardul in lei. Conversia se face in felul urmator: din leva in euro la cursul Visa/Mastercard (care in general e un curs foarte bun), si din euro in lei la cursul de vanzare al bancii la care aveti cardul (tehnic vorbind, cand scoateti leva de la bancomat cuparati euro de la banca din Romania). Daca nu vreti sa folositi cardul, puteti schimba euro in conditii bune. Cursul oficial e fixat de cativa ani la 1.95 leva pentru un euro.
Ce e de vazut in Bulgaria pe malul marii: (de la nord la sud):
Lacul Durankulak, separat de mare printr-un cordon de nisip, un loc indragit de iubitorii de pasari. La marginea lacului e o rezervatie arheologica, unde s-a gasit o asezare din neolitic. Personal n-am fost, si nici prea multe informatii n-am gasit.
Lacul Durankulak |
Farul Shabla, cel mai vechi far din Bulgaria. Nu se poate vizita in interior, dar e interesant de vazut de afara.
Farul Shabla, © Plamen Agov • studiolemontree.com |
Coasta Tyulenevo – Kamen Bryag si rezervatia Yaylata – o zona de coasta foarte stancoasa, populara pentru amatorii de sarituri in apa. Am citit despre niste manastiri rupestre langa Tyulenevo. Yaylata e o rezervatie naturala si arheologica langa Kamen Bryag, unde sunt cateva pesteri si ruinele unei mici cetati. N-am fost, dar am vazut poze faine.
Tyulenevo |
Yaylata, © All Rights Reserved by G Kesmev |
Kamen Bryag |
Capul Kaliakra – o cetate veche si un peisaj care-ti taie respiratia.
Capul Kaliakra |
Balcic – castelul Reginei Maria si gradina botanica.
Castelul de la Balcic |
Nisipurile de aur – manastirea rupestra Aladzha si parcul natural Nisipurile de Aur
Manastirea rupestra Aladzha |
Konstantin si Elena – Euxinograd, resedinta de vara a tarilor bulgari
Palatul Euxinograd |
Varna – gradina marii (un parc asezat chiar pe plaja, interesant ca idee), catedrala metropolitana, termele romane, muzeul de arheologie (este expus un tezaur de aur considerat cel mai vechi din lume), delfinariul.
Catedrala din Varna |
Rezervatia biosferei Kamchia
Rezervatia Kamchia |
Nessebar – o frumoasa cetate antica asezata pe o limba de pamant (monument Unesco)
Nessebar |
…si cam atat, ca mai departe nu am mai ajuns.
Alte locuri interesante din zona, dar care nu-s chiar pe litoral:
Pobiti Kamani (Padurea de piatra) – langa Varna
Pobiti Kamani |
Fortareata Ovech, tot langa Varna
Cetatea Ovech |
Pliska (prima capitala a statului bulgar), Veliki Preslav (a doua capitala a statului bulgar), calaretul de la Madara (monument Unesco), cetatea Shumen – toate langa Shumen
Pliska |
Veliki Preslav |
Calaretul de la Madara |
Cetatea Shumen |
Mormantul roman de la Silistra (din pacate n-am reusit sa-i stabilesc locatia exacta pe harta)
Mormantul roman de la Silistra |
Mormantul tracic de la Sveshtari
Mormantul tracic de la Svesthari |
Asta este lista pe care am facut-o noi cu vreao cativa ani in urma. N-am ajuns peste tot, dar urmeaza povesti despre locurile pe care le-am vazut (amanunte la sectiunea „in curand” mai jos).
Update: Despre Veliko Tarnovo si obiectivele din jurul sau am scris aici.
Din aceeasi serie:
Sfaturi de calatorie in Bulgaria
Pobiti Kamani – padurea de piatra
Nessebar
View Obiective Bulgaria in a larger map
21 COMMENTS
cumva m-ati convins sa vizitez Bulgaria..desi pana acum ma cam opuneam, deja o vad cu ochi mult mai buni.
Abia aștept articolele detaliate care vor urma! Eu îmi doresc nespus de mult să vizitez litoralul lor de la Burgas în jos. Zona aia mi se pare fantastică și am tot auzit povesti (și văzut poze) de la prietenii mei bulgari. Mai ales că încă ai mari șanse de plaje virgine și oameni fantastici.
Foarte cuprinzator acest articol
Nici eu nu sunt mare fana a bulgarilor, poate si din cauza distantei, pentru cei din nord nu e chiar asa de usor de ajuns dar acum parca nu as refuza o oferta daca mi s-ar oferi 🙂
@ Dani: Bulgaria merita vizitata, sunt multe locuri frumoase unde te poti relaxa…
Am descris cateva obiective de pe langa Ruse si Veliko Tarnovo pe care le-am vizitat aici.
@ Dia: cred ca in vara asta mai facem si noi un drum spre Nessebar, poate reusim sa ajungem si in sud. Am tot citit in ultima vreme despre zona aceea si mi-as dori sa o vad. Cine stie, poate ne intalnim pe acolo 🙂
@ Alicee: eu am fost foarte surprins cand am trecut prima data de Vama Veche. Sunt convins ca ti-ar placea 🙂
Eu personal va multumesc! N-am mers deloc in Bulgaria si toate informatiile de la voi sunt utile.
Deocamdata mai avem alte obiective pentru vacanta, iar pentru un weekend doar, e prea departe pentru noi. Dar pentru cei din Bucuresti sau locuri mai aproape, informatiile sunt interesante.
Da, Bulgaria este neaşteptat de frumoasă. Pentru cei din sud şi mai ales pentru bucureşteni e o alternativă excelentă faţă de locurile de pe V.Prahovei.
E bine de ştiut că trebui să aveţi la voi ceva hârtii de 10 sau 20 euro…just in case.
@ Liliana: in curand o sa povestim si ce-am vazut pe acolo.
@ Traveling Hawk: da, pentru cei din vestul tarii e mai aproape Croatia.
@ badge®: eu raman la parerea mea ca mai bine mergi „economic” 🙂
Multumesc frumos pentru sfaturi si recomandari, Apollo. Cu siguranta voi tine cont de ele. In momentul de fata suntem 90% hotarati pentru Bulgaria, desi domnul sot a inceput sa bazaie ceva despre Grecia. Daca vom avea doar 3-4 zile la dispozitie, cred ca mergem in Bulgaria.
@ VertAnge: sper sa-ti foloseasca 🙂
V-ati hotarat cand plecati?
O intrebare despre semnele de circulatie. :)Am fost o singura data la bulgari si am mers legat, dar eram extrem de nedumeriti…aveau semne de limitare a vitezei, dar apoi nu aparea altele care sa indice sfarsitul restrictiei. Stii ceva despre chestia asta?
Daca semnul era inainte de o intersectie (si in general asa sunt), limitarea se termina dupa intersectie.
Norii ca nişte văluri trandafirii…superbi !
Multumesc! Asa ma gandisem si eu…numai ca unele erau pe drum national si intersectiile erau enervant de rare 🙂
Bulgaria are numeroase locuri deosebite care chiar merita sa fie vizitate…it’s on my wish list!!!
Bulgaria e o destinatie la indemana, asa ca e usor de transformat dorinta in realitate.
[…] Sfaturi de calatorie in Bulgaria […]