City-break la Cluj
Aflați în fața unei mini-vacanțe de 3 zile pe care nu aveam de gând să o petrecem acasă, am decis să vizităm unul din orașele din România unde nu ajunsesem până atunci: Cluj. Am sosit acolo aproape de lăsarea serii, după ce am facut o scurtă oprire prin Aiud. Ajunși la Cluj, am descoperit un oraș curat, cu un centru istoric frumos și bine întreținut.
Ora albastra ne-a găsit în în Piața Avram Iancu iar noi n-am putut rezista tentației de a face câteva fotografii la ceas de seară. Am căutat apoi o terasă unde să ne potolim foamea, iar în drum am trecut prin piața de lângă Universitatea Babeș-Bolyai, unde niște tineri susțineau un concert care adunase un public numeros. Am aflat abia acasă că era vorba de trupa Skydive, care cântă chiar fain. Localul pe care-l căutam era închis, dar am mâncat la o altă terasă din apropiere – Cafe Bulgakov. Obosiți după drumul lung, ne-am retras la hotel, urmând să revenim în zilele următoare ca sa vizităm orașul în tihnă.
Dimineața ne-am întors în Piața Avram Iancu, dominată de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă. Catedrala a fost construită de-a lungul a 10 ani, între 1923 și 1933, are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și este un frumos exemplu de arhitectura neobrâncovenească. Am fi vrut să intrăm ca să vedem și interiorul, însă nu am reușit din cauză că se oficiau mai multe nunți. În fața catedralei se află monumentul lui Avram Iancu, realizat în 1993 la inițiativa fostului primar, Gheorhe Funar. Statuia privește spre Teatrul Național, încadrat de alte două statui care-i reprezintă pe Mihai Eminescu și Lucian Blaga. În spatele catedralei se află un alt monument închinat ostașilor căzuți pentru apărarea patriei.
Ne-am îndreptat apoi spre Piața Unirii. Aici se înalță Biserica romano-catolică „Sfântul Mihail”, cel mai cunoscut monument din Cluj. Biserica a fost constuită în secolele 14-15 în stil gotic iar turnul său cu ceas domină orașul. Ar fi de menționat că turnul a fost reconstruit la jumătatea secolului 19, după ce turnul vechi s-a prăbușit. În această biserică a fost botezat Matia Corvin şi au fost unși ca principi ai Transilvaniei mai multi membri ai familiilor Bathory şi Bethlen. Accesul în biserică se face pe sub un portal gotic sculptat, împodobit cu dantelării din piatră, însemne heraldice şi o frumoasă statuie a Arhanghelului Mihail. Lumina soarelui se strecoară prin vitraliile care înfățișează scene biblice de o frumuseţe aparte. În interior domnește o liniște deplina. Bolţile cu arce încrucişate, navele laterale (adevărate bisericuţe în sine), fragmentele de pictură veche ce se pot observa în câteva locuri, amvonul frumos sculptat, altarul cu statui și orga sunt elemente ce dau valoare întregului ansamblu arhitectural.
Lângă biserică se află un alt monument important – statuia ecvestră a regelui Matia Corvin, înfățișat alături de cei mai importanți dregători ai țării. În fața grupului statuar se află câteva vestigii ale municipiului roman Napoca.
Pe o latură a pieței se află Palatul Banffy, considerat cel mai important edificiu baroc din Cluj. A fost construit spre sfărșitul secolului 18 ca reședință pentru contele Banffy Gyorgy, devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei. Palatul respectă tiparul palatelor din vestul Europei din acea vreme, având un plan pătrat, cu o curte interioara închisă de cele 4 aripi, cu acoperiș mansardat, arcade la parter si colonade la etaj. O legendă povestește cum contele a întâlnit la petrecerile populare din oraș o femeie care l-a impresionat. Sperând s-o reîntâlnească, contele Banffy a început să organizeze petreceri la palat, invitând pe toti orașenii care doreau să participe. Se spune ca ea a venit de două ori la aceste petreceri, dar a considerat ca palatul este prea grandios și a rămas pentru puțin timp. Clădirea a avut de-a lungul timpului multiple întrebuințări – reședință de protocol, cazino, spațiu comercial și conematograf. Din 1956 în palat funcționează Muzeul de Artă, iar în timpul verii curtea interioară adăpostește o terasă.
În dimineața următoare am pornit să căutăm vestigiile fortificațiilor care apărau orașul Cluj în perioada medievală. Cele 45 ha ale incintei erau apărate de un zid puternic şi de 20 de turnuri și bastioane. O parte au fost demolate iar până astăzi au supravieţuit doar câteva bucăţi de zid şi trei turnuri. Cel mai cunoscut este Turnul Croitorilor, situat în apropierea Teatrului Naţional din Cluj, la intersecţia străzilor Baba Novac și Avram Iancu. Aspectul său impozant este completat de de un zid cu creneluri. Construit din piatră înainte de anul 1475, turnul a fost dat în grija breslei croitorilor, care avea datoria să-l întrețină și să-l apere în caz de război. A fost restaurat recent şi a devenit Centru de Cultură Urbană. Un şir de trepte de piatră urcă pe zid până pe metereze dar accesul este închis cu un grilaj. În acest centru cultural se organizează diverse evenimente culturale (expoziţii, întâlniri pe diferite teme, lecţii de istorie, lansări de carte) și se poate vizita gratuit.
O altă porțiune din zidul cetății Cluj s-a păstrat pe strada Potaissa. Zidul făcea parte din a doua incintă fortificată a orașului și era dotat cu creneluri și un drum de strajă sprijinit pe grinzi de lemn sau console de piatră. Strada este pavată cu piatră cubică iar de-a lungul ei sunt o mulțime de cafenele și terase.
Înainte de a pleca înapoi spre casă am urcat pe Dealul Cetățuii, care strajuiește orașul. Se poate urca fie pe scări, fie cu mașina până la parcarea hotelului Belvedere. Fortăreaţa de pe Dealul Cetăţuii a fost ridicată la scurt timp după Pacea de la Satu Mare, semnată în 1711, care a pus capăt Războiului Curuţilor, consfiinţind intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă. Austriecii au construit aici intre 1715 și 1735 o mică cetate în formă de stea (stil Vauban) care a fost folosită drept cazarmă și închisoare. Din păcate, puținele clădiri care au rezistat sunt într-o stare avansată de degradare. Dealul e însă unul din cele mai bune puncte de unde se poate admira panorama Clujului. În apropierea hotelului există un monument în formă de cruce închinat eroilor neamului.
Timpul scurt nu ne-a permis să ajungem și la Grădina Botanică, dar asta nu-i o problemă – avem un motiv să revenim la Cluj.
Informații utile
Unde stai la Cluj?
Puteți găsi cazare la Cluj folosind site-ul Hotel Scan.
Program obiective turistice
Biserica romano-catolică „Sf. Mihail”: Luni – Duminică 10:00 – 19:00
Catedrala ortodoxă: Luni – Duminică 10:00 – 19:00
Biserica catolica „Sf. Mihail”
Zidul medieval pe strada Potaissa
Biserica catolica „Sf. Mihail”
Biserica catolica „Sf. Mihail”
Palatul Banffy – Muzeul de Artă
Panoramă de pe Dealul Cetățuii
Panoramă de pe Dealul Cetățuii
Panoramă de pe Dealul Cetățuii
Data: 16-17 august 2014
13 COMMENTS
Data viitoare cand veniti la Cluj sa imi scrieti. O sa va arat o alta fata a orasului. 🙂
Chiar ne-ar face mare placere. Povestea e de anul trecut, cand n-am reusit sa ne sincronizam. Dar reusim noi cumva pana la urma 🙂
Te invitam sa faci parte dintr-un proiect pe termen lung care it va aduce un plus de trafic pe viitor si iti va da backlink-uri curate.
Tot ce trebuie sa faci este sa te inregistrezi cu RSS-ul tau la noi pe site, iar articolele tale vor fi importate automat.
Nu vom importa tot continutul, doar titlul si un paragraf. Practic va functiona precum toateblogurile.ro doar ca importul se va face automat, tu nu trebuie sa adaugi nimic manual.
Pentru mai multe detalii intra pe:
http://bloguri.net/de-ce-sa-adaug-blogul-meu/
Clujul este un oras cultural foarte placut si bine organizat, curat si care chiar isi merita organizatorii. Unul dintre putinele orase pe care chiar merita sa le vizitezi.. pe langa Sibiu, Brasov sau chiar si Constanta. Evident, nu uitam de capitala tarii, insa e un loc mai mult pentru distractii.
Ne bucurăm că ți-a plăcut 🙂
Ca lumea
Mulțumim pentru vizită!
O vizita in Cluj, chiar si una scurta, e intotdeauna binevenita!
Asa e, sper sa mai ajungem si cu alta ocazie 🙂
That is wanderful to travel and get new impressions. Great to do that.
frumos oras poate voi venii si eu
Ce superba e fotografia cu crucea de pe Cetaturie! Pacat ca vor sa o dea jos… 🙁
Cluj, oras de nota 10, unul dintre cele mai frumoase orase si curate .
Tot timpul se lucreaza si se imbunataeste viata celor care locuiesc in Cluj.
Frumos articol, Bravo.