Bulgaria: Manastirea Aladja
iulie 2008
Litoralul Bulgariei ascunde multe locuri interesante. La mica distanta de hotelurile din Nisipurile de Aur (care mi se pare ca seamana destul de mult cu Mamaia noastra) se afla parcul natural cu acelasi nume, intins pe niste dealuri impadurite. Pentru amatorii de drumetii exista o multime de trasee turistice marcate, pe care te poti plimba in voie, la adapost de arsita soarelui de vara. Undeva in adancul padurii se afla o manastire rupestra, asemanatoare cu cele de la Basarabovo si Ivanovo, manastirea Aladja (manastirea Aladzha).
Numele manastirii vine din limba turca, si inseamna „colorat”, cuvant legat de picturile murale care impodobeau cu secole in urma peretii. Aladja este una din cele cateva zeci de manastiri sapate in stanca de pe malul Marii Negre. A fost amenajata intr-o pestera afectata de cutremure, unde prabusirile de roci au deschis comunicatia intre galeriile suprapuse.
Calugarii hermiti au largit in secolul 13 salile pesterii aflate la 40 de metri inaltime, si au amenajat in ele chilii si spatii de rugaciune. Mult timp aici a fost loc de refugiu pentru cei care se opuneau convingerilor calugarilor de la Manastirea Rila. La primul nivel erau situate biserica principala, chiliile monahilor, bucătaria, o capela pentru servicii funerare, si cateva cripte şi depozite. S-au pastrat o parte dintre caile de acces, nise si lavite de piatra. Tablitele clasice cu informatii lipsesc, dar in locul lor sunt asezate cateva desene (o imagine face cat o mie de cuvinte…). La cel de-al doilea nivel se afla o alta biserica, unde se afla cateva fresce pastrate in stare buna. Din pacate insa locul e cam intunecos, iar picturile nu pot fi admirate in conditii prea bune. Dupa ce Bulgaria a fost cucerita de turci, manastirea a fost parasita incetul cu incetul. Localnicii au continuat sa se roage aici pana in secolul 18, cand a fost abandonata definitiv. In curtea manastirii exista si un mic muzeu, amenajat moden, care prezinta istoria locului.
O poteca lunga de 1 km serpuieste prin padure pana la catacombe. Aici exista o alta pestera, unde s-au gasit urmele unei sihastrii din perioada crestinismului timpuriu. Noi am ajuns acolo dupa o ploaie sanatoasa, care a transformat poteca din padure intr-o cursa cu obstacole prin noroi. Din pacate la catacombe am gasit doar un grilaj incuiat, insa am ramas cu bucuria descoperirii.
-va urma –
Din aceeasi serie:
Sfaturi de calatorie in Bulgaria
Manastirea Aladja
Pobiti Kamani – padurea de piatra
Nessebar
2008-07 Litoral Bulgaria |
View 2008 Bulgaria in a larger map
6 COMMENTS
Interesanta manastirea! mi-ar placea si mie sa vad o manastire rupestra … hmmm sa vedem cand o sa am norocul sa ajung in apropiere de o astfel de manastire!
ps: Pozele sunt foarte frumose
Looks awesome! I do welcome the tabs placed on the top!
@Alicee: In Bulgaria sunt destul de multe manastiri de acest gen. Am auzit ca ar fi si la noi doua manastiri rupestre: Corbii de Piatra si Namaiesti, in Arges, aproape de Campulung Muscel. N-am ajuns pe acolo, dar cred ca merita o vizita.
@Anonim: We’re glad you like it. Thank you for the visit.
Foarte interesant, nu stiam de aceasta manastire. O trecem si noi pe lista de obiective de vizitat in Bulgaria, multumim de postare! In zona Campulung Muscel sunt 3 manastri rupestre: Namaiesti, Cetatuia si Corbii de Piatra. Pot fi vizitate intr-o singura zi toate trei. De fapt, ele chiar formeaza un triunghi echilateral. Si merita din plin o vizita, atat pentru frumusetea locurilor, cat si pentru legedendele care le inconjoara.
Multumim pentru informatii Cristina. Cu siguranta vom face o vizita si acolo la toamna 🙂