Bulgaria: Balcic – orasul alb de pe malul Marii…
iulie 2008
Balcic este un oras care trezeste sentimente amestecate. Oare Balcic este un oras romanesc intr-o tara straina? Poate da, poate nu. In orice caz, este un oras legat profund de Romania, un oras minunat, care merita cu siguranta o vizita.
Balcic nu este o statiune… este doar un oras linistit de provincie asezat pe malul marii. Acest lucru l-a ferit de miile de turisti care iau cu asalt restul litoralului. Daca vii pe drumul principal dinspre Romania, vei vedea intai niste blocuri in stilul comunist cu care suntem atat de obisnuiti, cladiri in paragina si oameni saraci. Dar inca n-ai ajuns unde trebuie. Imediat ce cobori dealul vei descoperi farmecul unui oras pentru care timpul s-a oprit. De altfel, exista un drum mult mai spectaculos, care porneste de la Topola, si merge chiar pe faleza. Asfaltul nu e impecabil, dar peisajele compenseaza cu prisosinta. In oras sunt si cateva hoteluri cochete, unde poti ramane peste noapte.
Balcicul are o istorie lunga, ca mai toate orasele de pe malul Marii Negre, care incepe acum 2600 de ani cu o asezare intemeiata de traci, numita Krumi. Mai tarziu influenta grecilor a ajuns pana aici, iar orasul si-a schimbat numele in Dionisopolis (se pare ca o statuie a zeului care a fost adusa la mal de valurile marii a fost cauza acestei schimbari). Se spune ca poetul roman Ovidiu a vizitat orasul, si a rostit cateva cuvinte ramase celebre: „O! Oras de piatra alba, te salut pentru frumusetea inimitabila!”. Balcicul a fost sub stapanirea turcilor pentru cateva secole, iar la sfarsitul secolului 19 a revenit Bulgariei, insa nu pentru mult timp. In urma celui de-al doilea razboi balcanic, Romania a preluat orasul, impreuna cu restul Cadrilaterului, pe care l-a stapanit pana la al doilea razboi mondial. In perioada interbelica a devenit un loc de intalnire al artistilor. Pictori si poeti, dar si mare parte a inaltei societati bucurestene se reuneau vara la Balcic. In 1940 orasul a revenit din nou Bulgariei, dar a ramas incremenit in timp. Intr-o plimbare pe strazile sale inguste si inclinate vizitatorul descopera aceleasi vile cochete, de inceput de secol, si aceeasi atmosfera orientala.
Cel mai important simbol al orasului este castelul Reginei Maria, vizitat in fiecare an de o multime de turisti, cei mai multi dintre ei romani. Parcarea costa 2 leva (1 euro = 1.95 leva, cursul oficial e fix), si pe vremea cand am fost noi asta iti aducea si o reducere de 10% la unul din restaurantele de pe strada pietonala care duce la castel (se numeste Ariciul, are mancare buna si relativ ieftina, si in plus cunosc binisor limba romana), intrarea la gradina botanica este 5 leva, iar la castel alti 5 leva. Problema e ca nu poti ajunge la castel fara sa treci prin gradini, asa ca trebuie cumparate amandoua.
Regina Maria a vizitat pentru prima data Balcicul in 1924, si l-a indragit foarte mult. Un an mai tarziu a inceput constructia castelului si amenajarea gradinilor care-l inconjoara. Castelul este de fapt o vila cocheta cu pereti albi si acoperis din tigla rosie, strajuita de un tun care seamana cu un minaret. Este construit foarte aproape de mare si combina elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti. Denumirea de castel s-a pastrat prin asociere cu regina, care il numea „cuibul linistit„. Vila este inconjurata de smochini, iar la intrare se afla o statuie a reginei, tinand in mana o corabie. Incaperile sunt spatioase, cu ferestre mari si candelabre, cu pereti varuiti in alb si usi masive din lemn sculptat, pastrate de la inceputul secolului. Au ramas de atunci si cateva obiecte: dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, si cateva fotografii ale familieri regale. La etaj sunt expuse cateva acuarele ale reginei, in special crini si maci. Baia de marmura, cu cada ingropata in piatra si masuta de toaleta au fost pastrate intacte. Pe toate obiectele se afla explicatii care spun ca a apartinut Reginei Maria, nicaieri nu spune in ce tara a fost Maria regina…
Gradina ocupa tot dealul pe care este azezat castelul, este strabatuta de un izvor, si adaposteste alte 9 cladiri, fiecare din ele cu o destinatie bine stabilita. Parcul a fost amenajat la comanda Reginei de cei mai buni gradinari si arhitecti ai vremii. Autoritatile bulgare au transformat-o in gradina botanica, din cauza celor 3000 de specii rare de plante care cresteau aici. Gradina botanica din Balcic este vestita pentru colectia deosebita de cactusi, una din cele mai importante din Europa. In mijlocul unei gradini de trandafiri se afla si Stella Maris, o micuta capela ortodoxa pictata in interior. Regina si-a dorit ca inima ei sa ramana aici, la Balcic, dar dorinta ei a fost indeplinita doar pentru scurta vreme. Romania a cedat orasul Bulgariei, iar caseta cu inima reginei a fost mutata la Bran, celalalt loc de suflet al suveranei. Nu departe se afla un mic tron de marmura. In acest loc din micul oras alb de pe malul Marii Negre, regina contempla nesfarsitul marii si nisipurile argintii din mijlocul unui adevarat paradis al florilor.
Sunt locuri care trebuie vizitate mai ales cu sufletul…
– va urma –
Din aceeasi serie:
Sfaturi de calatorie in Bulgaria
Balcic
Pobiti Kamani – padurea de piatra
Nessebar
Mai multe poze aici:
2008-07 Litoral Bulgaria |
View 2008 Bulgaria in a larger map
6 COMMENTS
Am fost la Balcic si mi-a placut foarte mult…are un aer romantic. 🙂
Foarte frumoase pozele voastre de la Balcic! Este exact cum a ramas in amintirea mea, din anii ’70.
@VertAnge: da, asa este. Acelasi lucru l-am simtit si noi.
@Traveling Hawk: sunt curios cum o sa-l vedem noi peste 40 de ani 🙂
Foarte misto, parca simt deja aerul curat si nisipul fierbinte :)) voi nu?
Ba da 🙂
Ne-am amintit cu mare placere de orasul acesta.