Bulgaria: Mormântul tracic de la Sveshtari
Mormantul tracic de la Sveshtari |
29 septembrie 2012
De la Ruse am plecat spre Isperih, ca sa vedem Mormantul tracic de la Sveshtari, una din descoperirile relativ recente ale arheologilor bulgari. Face parte din rezervatia arheologica Sboryanovo, care protejeaza un oras antic, despre care se crede ca ar fi Helis, capitala getilor in secolul 3 i.e.n.
Drumul intre Ruse si Sveshtari ar fi fost foarte complicat in lipsa GPS-ului, pentru ca indicatoarele din zona sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire exact din intersectii, unde ar fi mai mare nevoie de ele. Am ajuns in jurul orei 5, si am fost foarte dezamagiti sa aflam ca programul se incheiase, dar ghidului i s-a facut mila de noi si ne-a deschis pentru cateva minute, ca sa nu zicem ca am batut drumul degeaba.
In jurul orasului sunt mai multi tumuli, care adapostesc morminte. Cel mai cunoscut (si unul din putinele care nu au fost distruse) a fost descoperit in 1982. Se presupune ca mormantul a apartinut regelui Dromihete, unul din cei mai cunoscuti conducatori ai getilor. Este alcatuit din 3 camere boltite construite din blocuri mari de calcar. Camera centrala este bogat decorata cu coloane, frize, cariatide, si chiar o pictura care prezinta trecerea intre zei a regelui, ale carei culori au rezistat 23 de secole. Cele 10 cariatide reprezinta fiinte fantastice, jumatate femei, jumatate plante si poarta inca urmele culorilor folosite la decorarea lor. Mormantul nu este finisat in totalitate, dovada a faptului ca regele a murit inainte sa fie terminat. Mormantul cu influente elenistice, este singurul de acest fel descoperit pe teritoriile locuite de traci. Din 1985, complexul face parte din patrimoniul mondial Unesco. Fotografiatul este strict interzis, asa ca nu va putem arata fotografii in interior.
Bulgarii acorda o importanta deosebita istoriei, chiar si perioadei tracice, de care nu sunt legati in mod direct. Am putea lua exemplu pentru Sarmizegetusa…
Informatii utile:
Program: M-D 9-17 (ultima intrare 16:30)
Tarif: 10 leva (aprox 5 euro)
Mormantul tracic de la Sveshtari |
Mormantul tracic de la Sveshtari |
Mormantul tracic de la Sveshtari |
Ruinele cetatii Helios |
Din aceeasi serie:
Ruse
Mormatul tracic de la Sveshtari
Shumen, locul unde s-a nascut Bulgaria
Calaretul de la Madara
Mai avem poze si aici.
View 2012 Bulgaria in a larger map
7 COMMENTS
Likeeee pt poze :X alea cu voi 😉 😛
Multumim!
aha, pai la Sarmisegetuza s-ar putea face multe! dar ignoranta …. doare!
FRUMOS, Bulgarii fac turism mai de calitate decat noi, vezi munte, vezi mare! e trist fiindca tara noastra are pesteri, munti, orase foarte frumoase dar nu sunt promovate afara destul!
E cam trist. In Romania gasesti mai des oferte pentru Roma si Barcelona decat pentru turism intern.
[…] aceeasi serie:RuseMormantul tracic de la SveshtariShumen, locul unde s-a nascut BulgariaCalaretul de la […]
[…] descoperit în 1888 și este cel mai mare din Bulgaria. Nu e la fel de bine păstrat ca cel de la Sveshtari, însă arhitectura sa este unică, îmbinând stilul grecesc și cel tracic cu tehnicile de […]
Pomul vieţii scluptat în piatră şi descoperit într-unul dintre mormintele getice de la Sveshtari este identic cu cel incizat în bronz pe inelul descoperit în necropola getică de la Seimeni.
În interiorul V-ului se află poziţionat discul solar, mod de reprezentare care s-a perpetuat până în zilele noastre la coloanele suplicatorii olteneşti, aşa cum prezintă Romulus Vulcănescu în lucrarea Coloana Cerului.
Figurarea pieptenului-periei din alcătuirea pomului vieţii, într-un mod cât mai apropiat reprezentării unor rădăcini (încă din neolitic pieptenele era asociat cu apele curgătoare), se pare că era un arhetip specific civilizaţiei getice dunărene (localitatea Sveshtari în care s-a descoperit mormântul getic se află amplasată la mai puţin de 35 km sud de Dunăre iar necropola de la Seimeni se află poziţionată chiar pe malul Dunării).
https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/