Gura Portiței
Anul trecut, într-o dimineață frumoasă de vară, am primit un e-mail oarecum surprinzător: Ursul Trubadur organiza o excursie la Gura Portiței. Deși trecuseră doar două săptamâni de când ne-am întors din Delta Dunării, nu am putut refuza ocazia de a revedea niște prieteni vechi și de a descoperi un loc atât de sălbatic și îndepărtat. Ne-am organizat cum am putut mai bine și am planificat plecarea pentru sâmbătă. Primele raze ale soarelui ne-au gasit pe șosea, în drum spre Jurilovca. Vaporul pleacă spre gura Portiței doar de două ori pe zi, așa că ne-am grabit ca sa nu întârziem și am ajuns puțin după ora 9.N-a mai fost nevoie să așteptăm vaporul pentru ca încă de la intrarea în parcare ne-au luat în primire micii întreprinzători care fac curse cu barca peste Lacul Golovița. Am tocmit două bărci, însă una din ele nu a mai putut pleca din cauza unei scurgeri de benzină. Am reușit să ne înghesuim cu toții în cealalta barcă și am pornit peste lac spre cordonul de nisip care se vedea în departare. După o traversare linistită am debarcat pe un mic ponton de la marginea complexului Gura Portiței.
Dacă acum câteva zeci de ani Gura Portiței era doar un mic sat de pescari locuit doar pe timpul verii, între timp lucrurile s-au mai schimbat. Complexul de la Gura Portitei a fost construit recent pentru turism. Înainte de plecare ne-am interesat dacă putem rezerva camere în complex, însă am aflat că nu era nici un loc liber pentru weekend. Am renuntat deci la camerele cu 3 stele si am ales cazarea la cort cu milioane de stele. În scurt timp am ridicat o mică tabără de corturi pe malul mării. Nu ne așteptam să fim singuri pe plajă dar am fost puțin surprinși de numărul de oameni (deși n-am putea spune că era aglomerat). Distanța față de locurile „civilizate”, sălbăticia și drumul pe apă sunt totuși o asigurare ca Gura Portiței nu va fi niciodată luată cu asalt de turiști, precum stațiunile din sud.
Cladirile din complex se integrează destul de bine în peisaj, însă cazarea în condiții bune în mijlocul pustietații e un lucru rar iar prețul e pe măsură. La prânz ne-am potolit setea la restaurant cu o bere rece dar mult prea scumpă. Situația a fost îndulcită de spectacolul folcloric de pe terasă. Norii amenințători care s-au adunat deasupra noastră ne-au alungat la corturi. Cu toate ca am avut parte de un spectacol cu tunete și fulgere, am avut noroc și ploaia ne-a ocolit. Cormoranii și pescărușii obraznici ne-au fost tovarăși de plimbare pâna la cherhanaua părăsită de lângă farul Gura Portiței. Ne-am bucurat de apa cristalină și de nisipul fin, de câmpul nesfârșit de scoici, de cei mai multi melci (rapane) pe care i-am văzut vreodată la un loc și de o baie la lumina lunii printre meduzele fosforescente.
La lăsarea nopții, pe plaja din fața complexului s-a aprins un foc de tabără. În jurul lui și-au făcut apariția câțiva sâteni îmbrăcați în costume populare lipovenești, care au dansat în jurul focului și au cântat cântece populare în limba rusă (pe care am găsit-o neașteptat de melodioasă). Mai puțin plăcut a fost atacul tânțarilor care nu pareau deloc impresionați de încercarile noastre de a-i alunga.
Duminică ne-am pregătit de plecare pe la ora prânzului. Ne-am desparțit cu regret de locurile acelea sălbatice, dar atât de frumoase și liniștite. Am traversat din nou Lacul Golovița, apoi ne-am îndreptat spre satul Lunca, unde am luat prânzul la Casa Pescarilor. Visul nostru de a gusta preparate din pește s-a spulberat curând, pentru că restaurantul nu era pregătit pentru un grup atât de mare, însă nu putem spune că am rămas nemâncați. Ne-am îndreptat apoi spre casă cu multe amintiri plăcute în suflet și cu dorința de a ne întoarce la Gura Portiței.
Informații utile
Cum ajungi la Gura Portiței
Din Constanța sau Tulcea pe DN22 până la Baia, apoi pe DJ222 până la Jurilovca.
De la Jurilovca trebuie să traversați Lacul Golovița. Puteți lua vaporașul (30 lei/persoană) sau întrebați în port de o barcă (15-20 de lei/persoană). O altă variantă este șalupa rapidă (250 lei pentru 6 persoane). Daca nu sunteți cazați in complex, puteți deduce valoarea transportului cu vaporașul din consumația la restaurantul complexului, în limita a 20% din fiecare bon.
Unde stai?
La una din vilele din complex sau cu cortul pe plajă. Dacă sunteți cazați în complex, transportul cu vaporașul este inclus în preț.
Data: 9 august 2014
9 COMMENTS
Covorul de scoici şi pescăruşii îmi plac cel mai mult dar asta nu înseamnă că celălalte fotografii n-ar fi reuşite 🙂
Mulțumim, Traveling Hawk. Ne bucurăm ca ți-au plăcut.
Cazarea la cort cu milioane de stele este intotdeauna mai autentica decat cea de la hotel :), ai parte de o altfel de experienta. Dar si la hotel e bine :).
Asa e, dar uneori cortul e o schimbare binevenita 🙂
Articolul si imaginile au trezit multe nostalgii. Intr-adevar, Gura Portitei este un loc special care trebuie vizitat macar o data.
Da, măcar o dată, dar preferabil de mai multe ori 🙂
Ai si tu dreptate… 🙂 Speram sa mai ajungem, macar o data, preferabil in vara lui 2018.
Pana atunci ne delectam cu amintirile surprinse de camera video.
Oh! I wish you to have a rest every summer and enjoy it with your beloved person.
Am fost aici.Intradevar este minunat.