Bulgaria: Kaliakra
iulie 2008
Imediat ce treci de Vama Veche, aspectul litoralului se schimba. Marea Neagra e mai… albastra, iar plajele late cu nisip sunt inlocuite pe distante lungi de faleze inalte si stancoase. Unul din cele mai spectaculoase locuri este capul Kaliakra, aflat cam la 40 km de Vama Veche, apropiere de Balcic si Kavarna (un oras binecunoscut pentru festivalul de muzica rock, dar si pentru blocurile „pictate” cu imaginile unor cantareti celebri).
Drumul trece prin mijlocul unei „ferme de vant”, compusa din cateva zeci de moristi, multe din ele purtand inscrisul „made in Romania” (noi le fabricam si le vindem altora, ca la noi se stie ca nu prea bate vantul…). O limba de pamant marginita de stanci inalte patrunde adanc in marea albastra. O legenda spune ca Sfantul Nicolae fugea de niste soldati turci, iar pamantul din fata lui se lungea pentru a-l ajuta sa scape. Pana la urma Sfantul Nicolae a fost capturat, iar in locul unde a fost prins a fost construita mai tarziu (adica in 2003) o capela. Capul Kaliakra este rezervatie marina; in jurul sau pot fi vazuti delfini si cormorani. Teoretic in rezervatie traiesc si foci dar practic, n-a mai vazut nimeni vreuna de vreo 30 de ani. Si unde vezi o stanca inconjurata din trei parti de apa, e absolut normal sa gasesti pe ea o cetate. Se plateste o taxa de intrare de 3 leva de persoana, iar drumul se sfarseste in fata zidurilor, intr-o parcare unde ai mai multe sanse sa auzi limba romana, decat pe cea bulgara.
Un monument aminteste de o alta legenda, care povesteste despre 40 de fecioare bulgare, care s-au aruncat in mare de pe stanci ca sa nu cada in mainile turcilor. Tracii au fost primii care au exploatat potentialul strategic al zonei, ridicand cetatea Tirisis. Se mai spune si ca Lysimach, succesorul lui Alexandru cel Mare, si-a ascuns comoara aici, insa corabiile sale s-au scufundat lovite de stanci in timpul unei furtuni. Mai tarziu orasul a trecut in stapanirea grecilor, care i-au schimbat numele in „cetatea Kaliakra„, apoi a fost stapanit de romani, bulgari si turci. Intr-o pestera se afla un mic muzeu care prezinta cateva obiecte descoperite aici de arheologi. Ne-am plimbat in voie peste tot, mai putin zona din jurul farului, unde este o mica baza militara. Cateva scari vechi de piatra coboara spre malul marii, insa accesul pentru vizitatori este interzis, pentru ca stancile sunt la cateva zeci de metri deasupra apei iar drumul e foarte ingust. In capat e o mic balcon unde se poate face poza clasica „la capatul pamantului”.
La plecarea de la cetate am observat un drum asfaltat, dar foarte ingust in partea dreapta, care conduce la Bolata, o mica plaja adapostita intre stanci. Si aici e rezervatie, iar masinile au acces doar pana la un punct, dincolo de care se lasa cu amenzi. Sus, spre cetate, se vede turnul statiunii de cercetare a lui Grigore Antipa, acum abandonata.
Tot in apropiere, intre Balgarevo si Kavarna e si un restaurant interesant, Dalboka. Specialitatea lor sunt midiile, pe care le aduc de la ferma proprie aflata in apropiere, dar se gaseste si peste. Personal nu l-am testat, dar lumea povesteste lucruri …gustoase, asa ma gandesc sa ma opresc pe acolo data viitoare.
– va urma –
Din aceeasi serie:
Sfaturi de calatorie in Bulgaria
Kaliakra
Pobiti Kamani – padurea de piatra
Nessebar
2008-07 Litoral Bulgaria |
View 2008 Bulgaria in a larger map
9 COMMENTS
Ce frumosi is macii 🙂
Sunt frumosi, si dau bine si in poze 🙂
Piesajele subt superbe, seamana putin cu Cabo da Roca din Portugalia, daca e sa fac comparatie :).
Pozele cu voi doi sunt cele mai frumoase!
Multumim Alicee! 🙂
Chiar seamna mult cu Coba da Roca .. 🙂
Am fost si mi-a placut mult! Neaparat sa mergeti la Dalboka. Sunt foarte bune midiile, mesele sunt situate chiar langa mare si preturile sunt acceptabile.
Astept cu nerabdare si celelalte povestiri despre vecini.
Weekend placut!
Frumos! Litoralul bulgaresc pare, pentru bucuresteni si cei din sudul tarii fieful de weekend, cum sunt pentru noi Serbia si Ungaria. Am fost la vecinii bulgari o singura data, in 1973 cred, intr-o excursie organizata de la, pe atunci, proaspat inaugurata statiune Olimp. Am vizitat castelul de la Balcic si Nisipurile de Aur.Imi amintesc ca am ramas impresionata de amestecul munte-mare, care ma atragea.
A,da, si am mai tranzitat o data Bulgaria, acum vreo 3 ani, mergand cu autorcarul de la Bucuresti la Marmaris, dar nu am amintiri deosebite de atunci.
Asa este 🙂
Multumim mentru vizita.
Pe mine ma cucereste culoarea apei si a cerului, erau multe specii de pasari asa-i?
Da, erau multe, dar din pacate n-am cunostintele necasare ca sa le pot identifica.