Bulgaria: Nessebar
iulie 2008
Nessebar este una din cele mai populare atractii turistice de pe malul Marii Negre. Orasul vechi este o oaza de liniste care poarta semnele a 3000 de ani de istorie, si este inscris pe lista patrimoniului mondial protejat de Unesco. Daca va plac asezarile pescaresti, cladirile medievale sau fructele de mare proaspete, atunci nu veti regreta nici un moment drumul pana acolo.
Nu mai e un secret pentru nimeni ca bulgarii stiu sa faca turism mai bine decat noi. Indiferent daca e vorba de istoria lor sau a altora, vecinii nostri s-au priceput sa puna locurile in valoare. Orasul arata foarte bine, chiar daca numarul magazinelor e putin cam mare pentru gustul meu. La mica distanta spre nord se afla Sunny Beach, una din cele mai frumoase statiuni de pe malul Marii Negre, unde se gasesc o multime de hoteluri pentru toate gusturile. Si in Nessebar sunt hoteluri, si chiar cateva case traditionale transformate in pensiuni. Restaurantele servesc tot felul de specialitati, intre care se afla la mare cinste preparatele din peste proaspat sau fructe de mare, foarte gustoase, si nu in ultimul rand, la preturi mai mult decat decente.
Cand ne faceam planurile pentru calatoria in Bulgaria am dat peste niste fotografii din Nessebar. Nu era chiar in drumul nostru, dar am zis ca nu se poate sa mergem atat de aproape si sa nu-l vedem. Asadar intr-o dimineata ne-am imbarcat in masini si am pornit in cautarea lui. Drumul a fost ceva mai lung decat speram, dar la final efortul nostru a fost rasplatit cu o priveliste minunata. De sus, de pe faleza se vedea un oras care ocupa o mica peninsula, legata de continent printr-un istm ingust.
Am lasat masina intr-o parcare (costa in jur de 10 leva pe zi) si am plecat sa exploram orasul. In primul rand, oriunde mergi in Nessebar, esti la cativa metri de mare. De pe mal se vad case cu arhitectura interesanta, construite in perioada renasterii bulgare, iar cand treci podul esti intampinat de silueta unei mori de vant. In zona dinspre uscat rezista inca poarta de vest a cetatii. Aproape o treime din suprafata orasului antic a fost inghitita de apele Marii Negre; in apropierea tarmului se mai pot vedea urmele zidurilor stravechi. Ne-am plimbat pana la capatul peninsulei, unde se afla ruinele bisericii episcopale Sfanta Sofia. Aici am intalnit un cosar care ne-a „amenintat” ca vom avea gemeni. Profetia nu s-a implinit pana acum, dar… mai stii? 🙂
Legendele spun ca prima asezare din aceste locuri a fost intemeiata de traci se se numea Mesambria. Orasul a fost apoi ocupat de greci, care au costruit temple in cinstea lui Apollo, protectorul asezarii, teatre, ziduri de aparare si chiar cartiere rezidentiale (se pare ca nici asta nu-i o idee noua). In anul 72 i.e.n. orasul a fost cedat romanilor, iar dupa scindarea Imperiului Roman a intrat in sfera de influenta a Constantinopolului. Adoptarea religiei ortodoxe a insemnat constructia a numeroase biserici, unele chiar din secolul 5. Bulgarii au cucerit asezarea in anul 812 si au botezat-o Nessebar. Tarii bulgari au construit biserici noi (de fapt, ca o curiozitate, Nessebar detine recordul mondial la numarul de biserici pe cap de locuitor). O parte din ele au fost transformate in muzee, altele sunt acum galerii de arta, si doar o mica parte mai sunt folosite pentru ceremonii religioase.Dupa caderea Imperiului Bizantin, turcii anexeaza orasul, insa puterea lui economica se reduce treptat. Majoritatea cladirilor care s-au pastrat sunt ridicate in perioada renasterii, completate de un labirint de stradute care creeaza o atmosfera medievala.
Pentru noi Nessebar a fost un loc minunat, unde ne-am intoarce oricand cu placere.
Din aceeasi serie:
Sfaturi de calatorie in Bulgaria
Pobiti Kamani – padurea de piatra
Alte poze aici:
![]() |
2008-07 Litoral Bulgaria |
View 2008 Bulgaria in a larger map
9 COMMENTS
Da, e frumos acolo, dupa cum o dovedesc fotografiile voastre. Foarte convingator.
E de mers spre toamna asa cred…arata minunat. Mai spre sud spre Sozopol ati fost ca am auzit ca e cea mai frumoasa parte din litoralul bulgaresc.
@Traveling Hawk: merita cu siguranta o vizita. Acum ca ma gandesc in urma, parca imi aminteste putin de Croatia.
@Dudian: N-am fost dincolo de Nessebar, dar probabil o sa incercam mai spre toamna. Multumim de sfat 🙂
Mama de cate locuri frumoase din Bulgaria am aflat de la voi! eu sunt fan biserici, deci acolo e de mine 🙂
Nessebar e un loc deosebit. N-am auzit pe nimeni sa spuna ca nu i-a placut.
Cu episodul asta am cam terminat cu povestile din Bulgaria… pentru moment. Mai am pe lista multe locuri, dar inca n-am ajuns la ele. Oricum, ca sa-ti faci o idee, poti sa arunci o privire pe blog la Dia.
[…] Pobiti Kamani – padurea de piatraNessebar […]
[…] după trei zile cu vânt puternic și valuri mari. În drum spre casă ne-am oprit câteva ore la Nessebar, un oraș foarte pitoresc înscris în patrimoniul Unesco, despre care am mai […]
[…] Nessebar (apropo, se citește Nesebăr) am mai scris cu ceva ani în urmă, așa că de data asta vă lasăm să priviți câteva […]