Shumen, locul unde s-a născut Bulgaria
Cetatea Shumen |
30 septembrie 2012
Am ajuns la Shumen pe inserat, dupa o plimbare de cateva ore pe niste drumuri secundare atat de gaurite cum nici la noi n-am mai vazut de multa vreme. Aveam rezervare la Hotel Rai, un loc deosebit de primitor, unde vom reveni cu sigurata. Dimineata ne-am luat ramas bun de la gazde si ne-am indreptat spre dealul de langa oras. In varful sau, in mijlocul unui parc natural se gaseste cetatea Shumen (Sumen).
Primele fortificatii au fost ridicate de traci, si intarite de romani, bizantini, si mai tarziu, de bulgari. Cetatea a trecut prin numeroase asedii, dar a fost distrusa aproape in totalitate abia in timpul cruciadelor, de catre crestinii care incercau sa o elibereze de sub stapanirea turceasca. Astazi ruinele sale sunt unul din cele mai studiate situri arheologice din Bulgaria, fiind un oras foarte important in evul mediu timpuriu. Strazile lungi, care se intersecteaza in unghiuri drepte tradeaza trecutul roman al cetatii. Unul din turnuri a fost refacut, si ofera o panorama frumoasa asupra orasului nou. Exista si un mic muzeu, in care sunt expuse obiecte descoperite in urma sapaturilor.
Din turnul cetatii se vede pe un alt varf din apropiere monumentul de la Shumen, cunsocut oficial ca Monumentul Intemeietorilor Bulgariei, construit in 1981, cu ocazia aniversarii a 1300 de ani de la intemeierea primului stat bulgar (prin comparatie, noua nu ne e prea clar cand au fost intemeiate tarile romane, si ce s-a intamplat aici in evul mediu timpuriu). Locul unde a fost construit monumentul nu a fost ales intamplator: Shumen se afla la mica distanta de Pliska si Veliki Preslav, primele capitale ale Bulgariei. Se poate ajunge acolo fie urmand drumul prin padure, peste dealuri, fie coborand inapoi in oras. Distanta e cam aceeasi, dar noi am ales a doua varianta, indusi (oarecum) in eroare de GPS. Odata cu biletele am primit si cateva pagini care vorbeau despre semnificatia monumentului, tiparite, spre surprinderea noastra, in limba romana. Monumentul a fost construit in stil cubist de sculptorii Krum Damyanov si Ivan Slavov. De la distanta, aminteste de silueta unui leu, iar cele 8 corpuri de beton asezate in forma de spirala simbolizeaza ascensiunea Bulgariei (parca suna cunoscut, nu?). In interior gasim statuile hanilor Asparuh (intemeietorul Primului Imperiu Bulgar), Tervel (diplomatul abil), Krum (cuceritorul) si Omurtag (ziditorul). Putin mai departe se afla statuia cneazului Boris, primul conducator crestin, si a tarului Simeon, care a domnit in „veacul de aur”, cand Bulgaria era una din cele mai puternice tari europene. La capat, un panou decorat cu mozaic prezinta trei teme importante din istoria tarii: invingatorii, crestinarea Bulgariei, si inventarea alfabetului chirilic. Monumentul este dominat de statuia unui imens leu de granit, construit dupa o imagine din secolul 7, descoperita langa Stara Zagora. Pentru cei mai sportivi din fire, la monument se poate ajunge si pe jos, urcand pe drumul alcatuit din 1300 de trepte.
Informatii utile:
Cetatea Shumen: 4 leva, Program M-D 9-17
Monumentul Shumen: 3 leva, Program M-D 9-17
Hotel Rai
Din aceeasi serie:
Ruse
Mormantul tracic de la Sveshtari
Shumen, locul unde s-a nascut Bulgaria
Calaretul de la Madara
Cetatea Shumen |
Cetatea Shumen |
orasul Shumen si Monumentul Intemeietorilor Bulgariei |
Cetatea Shumen |
Cetatea Shumen |
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei |
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei |
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei – hanii Asparuh, Tervel, Krum si Omurtag |
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei – cneazul Simeon |
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei |
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei – cneazul Boris |
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei |
Mai avem poze si aici.
View 2012 Bulgaria in a larger map
9 COMMENTS
Stilul cubist al sculpturilor aduce cu picturile din interiorul bisericii de pe cetatea din Veliko Tarnovo.
Intr-adevar, seamana putin.
Mereu am ocolit Bulgaria, din diverse motive pe care mi le inventam… Doar la Balcic am fost, unde e aproape obligatoriu să mergi 🙂 Dar desigur că în orice ţară sunt locuri interesante de văzut, iar locul acesta povesteşte ceva 🙂 Fotografia cu voi este superbă 🙂
Multumim! Bulgaria ascunde multe locuri faine, ca si Romania de altfel. Balcic e intr-adevar un loc foarte frumos.
Ce monument interesant! Cetatea e bine conservata si, ca orice cetate ce se respecta, ofera si o priveliste frumoasa.
Bulgarii isi cunosc si isi respecta istoria. Multumim pentru vizita.
[…] aceeasi serie:RuseMormantul tracic de la SveshtariShumen, locul unde s-a nascut BulgariaCalaretul de la […]
Bulgaria are locurile ei frumoase. Din pacate, si la ei domina nepasarea in multe cazuri.
Nu te contrazic, desi mi se pare ca ei au totusi mai multa grija de monumentele istorice.