Domul din Berlin
Cu forma sa neobisnuită, Domul din Berlin (Berliner Dom) este una din atracțiile principale din capitala Germaniei. Frumoasa catedrală în stil baroc a fost construită între anii 1894 si 1905 pe Insula Muzeelor de pe râul Spree. Somptuoasă și elegantă, fosta biserică regală servește astazi atât ca loc de rugăciune cât și ca muzeu și sală de concerte.
Încă din secolul 15, pe insula înalța o mică biserică. Lăcașul de cult oarecum modest a devenit biserica regală a familiei Hohenzollern. La jumatatea secolului 18 în locul ei a fost construită o catedrala în stil baroc, transformată mai târziu în stil clasic. În ultimii ani ai secolului 19, Împaratul Wilhelm al II-lea a cerut demolarea vechii biserici pentru a ridica în locul ei o catedrală mai mare în stil renascentist, care să rivalizeze cu Basilica Sfântul Petru din Roma.
În timpul celui de-al doilea război mondial clădirea a fost lovită de o bombă care a provocat pagube importante. Guvernul RDG plănuia să o demoleze, însă reconstrucția a început totuși in 1975. Restaurarea interiorului a început în 1984 și Domul din Berlin a fost redeschis în 1993 și sfințit în 1996. În timpul lucrărilor, proiectul original a fost simplificat iar mausoleul familiei Hohenzollern, aflat în apropiere, a fost demolat.
Deși în decursul celor trei vizite în capitala Germaniei am trecut de multe ori pe lângă Domul din Berlin în drum spre Alexanderplatz sau spre Insula Muzeelor, nu am intrat niciodată în interior. Am presupus că nu e mare lucru de văzut acolo și nici prețul relativ ridicat al biletului nu ne-a încurajat. Până la urmă am trecut peste aceste obstacole și am fost plăcut surprinși.
Interiorul catedtalei este impresionant. Deși este un lăcaș de cult protestant, Domul din Berlin are un număr surprinzător de mare de decorațiuni, care amintesc mai degrabă de o biserică catolică. Spațiul central este încadrat de coloane care poarta imaginile celor patru reformatori (Luther, Melanchthon, Zwingli și Calvin) și ale unor figuri istorice importante. Orga enormă cu peste 7000 de tuburi a fost fabricată în 1905 și a rezistat până astăzi. Altarul principal făcut din marmură și onix datează din 1850 și este unul din puținele obiecte rămase din vechea catedrală. Alături de mozaicurile care-i înfățișează pe cei patru evanghelisti trebuie amintite și vitraliile care prezintă nașterea, crucificarea și învierea Domnului. În cripta catedralei sunt înmormântați mai mulți membri ai familiei Hohenzollern, printre care Regele Friedrich I al Prusiei (care are un sarcofag foarte elaborat) și Prințul Elector de Brandenburg Johann Cicero. O scară cu 270 de trepte urcă până la cupola clădirii, de unde poți vedea Berlinul de la înalțime în zilele însorite (altfel poți admira doar ceața, cum am făcut noi). Pe la jumătatea drumului te poți opri la un etaj intermediar unde este amenajat un mic muzeu care prezintă istoria catedralei.
Informații utile
website: http://www.berlinerdom.de/index.php?lang=en
Program: luni-sambata: 9:00 – 20:00 , duminica si de sarbatori: 12:00 – 20:00; în perioada octombrie – martie se inchide la ora 19:00 .
Preț bilet: 7.00 € , audioghid 3€
Cum ajungi la Domul din Berlin?
Metrou: Alexanderplatz (S-bahn si U-bahn); Hackescher Markt (S-bahn)
Autobuze: 100, 157, 348
Tramvaie: 2, 3, 4, 5, 6, 15, 53
Unde stai?
Poți găsi un hotel în apropiere de Domul din Berlin aici.
Data: 24 februarie 2013
6 COMMENTS
In Germania, ca si in Polonia pe care am vizitat-o recent, bisericile sunt grandioase. Am vazut Domul din Berlin cu cateva zeci de ani in urma si sunt de aceeasi parere cu voi: merita sa ii aloci ceva timp cand esti la Berlin.
Poate vom vizita și Polonia în curând 🙂
Mulțumim pentru vizită.
Covarsitor de frumos! Cu aceasta ocazie am mai adaugat pe lista mea un obiectiv turistic. 🙂
Ne bucurăm că ți-a plăcut!
exxtraordinar.Felicit echipa care a realizat acest articol
Foarte bun articolul, big like!