Bulgaria: Calarețul de la Madara
Calaretul de la Madara |
30 septembrie 2012
Am parasit orasul Shumen si ne-am indreptat spre Madara. Acest mic sat si-a castigat celebritatea datorita unui basorelief sculptat intr-o stanca din apropiere. O scara cu cateva zeci de trepte urca prin padure pan la un mic platou de unde se vede Calaretul de la Madara, daltuit in piatra la 23 de metri inaltime.
Basorelieful reprezinta un calaret care ucide cu sulita un leu (metaforic, desigur, pentru ca in Bulgaria nu traiau lei), aflat la piciorele calului. In fata sa zboara un vultur, iar in spatele sau alearga un caine. Inscriptiile din jur vorbesc despre hanul Tervel, unul din primii conducatori ai bulgarilor. Se presupune ca sculptura a fost creata in jurul anului 710, dar sunt si specialisti care sustin ca ar fi mai veche, si ca infatiseaza un zeu al tracilor. Cateva bancute dau prilejul drumetului ostenit de urcus sa priveasca in detaliu monumentul, unic in Europa, care face parte din patrimoniul Unesco. Nu pot spune ca am ramas dezamagiti, dar parca ne asteptam sa fie ceva mai mare…
De la treptele care urca pana la calaret se ramifica poteci care conduc spre alte locuri interesante. Un indicator ne indreapta spre pesteri. O parte din ele au fost sanctuare ale tracilor, iar altele au servit ca adapost pustnicilor. Pestera cea mare (care nu este chiar o pestera, pentru ca partea de sus lipseste – nu m-am lamurit daca s-a prabusit, sau n-a existat niciodata) era sanctuarul nimfelor. Undeva sus, pe un colt de stanca, se vad ruinele unei cetati. Bineinteles ca n-am putut rezista, asa ca ne-am intors la calaret, si am urmat indicatorul spre cetate, care, spre deosebire de celelalte, nu dadea si timpul pana la destinatie. Drumul e la inceput lejer, o poteca prin padure, care incepe sa urce tot mai mult, pana cand se transforma intr-un sir de scari cu trepte mari, care se catara de-a dreptul pe perete. Cei care nu se lasa descurajati de stancile inalte vor gasi sus ruinele cetatii Madara. Zidurile in sine nu sunt atat de spectaculoase, in schimb peisajul merita efortul. In vale se vad ruinele ruinele unei vile rustice romane, la care n-am mai ajuns, din lipsa de timp. Am gasit in schimb, pe drumul de coborare, ruinele unei manastiri medievale, construite pe temeliile unui sanctuar pagan ridicat de stramosii bulgarilor. Ne-am intalnit si cu alti turisti, care urcau zambitori spre cetate, fara sa stie ce-i asteapta (sunt tare curios cati abandoneaza pe drum, ca sus nu erau decat cateva persoane). Lasarea serii ne-a alungat inapoi spre Bucuresti, dar ne-a rasplatit cu un minunat rasarit de luna…
Informatii utile:
Intrarea costa 4 leva.
Pestera Mare |
Cetatea Madara |
vila rustica romana |
cetatea Madara |
cetatea Madara |
ruinele manastirii medievale |
rasaritul lunii |
Din aceeasi serie:
Ruse
Mormantul tracic de la Sveshtari
Shumen, locul unde s-a nascut Bulgaria
Calaretul de la Madara
Mai avem poze si aici.
View 2012 Bulgaria in a larger map
4 COMMENTS
Foarte interesante locuri, numai bune de explorat. De ţinut minte. Într-adevăr, frumoasă răsplată aţi primit la întoarcere 🙂
Multumim pentru vizita Mira!
Se dovedeste, din nou, ca peste tot este cate ceva interesant de vazut!
Asa e, trebuie doar sa cauti 🙂