Croația – țara celor 1000 de insule
cetatea Sfantul Mihail, Šibenik |
28 august – 12 septembrie 2010
La cererea publicului intrerupem putin seria cu Roma, ca sa povestim doua vorbe despre concediul din vara asta. Croatia este o destinatie in care voiam sa ajungem de ceva vreme. Ideea a aparut prin 2008, cand am vazut pozele astea. Ramasese stabilit pentru 2009 dar… tocmai cand puneam detaliile la punct, Laura a varsat un pahar de must, care s-a scurs in intregime in imprimanta. Desi mi-a luat ceva s-o curat, imprimanta a supravietuit, insa Laura a interpretat intamplarea ca pe un semn negativ, asa ca am renuntat la Croatia… pe perioada nedeterminata. In vara lui 2009 eu am schimbat si serviciul (deci fara prea multe zile de concediu), am schimbat si masina (am fost pieton ceva vreme), asa ca am plecat intr-un concediu in Maramures si Bucovina.
Anul acesta insa am renuntat la „predictiile cu must” si am rezervat doua saptamani pentru o plimbare prin tara celor 1000 de insule. Planul initial era sa incepem de la Dubrovnik, dar din cauza unor neintelegeri cu hotelul unde voiam sa stam, ne-am trezit ca se apropia ziua plecarii iar noi nu aveam nici o rezervare. Prin urmare am adaugat la bagaj cortul si laptopul, si am schimbat planul. Singurul loc in care am cautat hotel cand am ajuns a fost Zagreb. De acolo, in fiecare seara am cautat pe booking.com un hotel in zona in care voiam sa ajungem in ziua urmatoare, si care sa aiba si internet. Asa ne-am descurcat aproape 2 saptamani in Croatia.
Pe scurt, am plecat din tara cu destinatia Belgrad. Cam pe aici ne-am decis sa facem traseul in sens invers, asa ca ne-am indreptat spre Zagreb. Am fost spre granita cu Ungaria ca sa vizitam orasul Varaždin si castelele Trakošcan si Veliki Tabor. Ne-am indreptat apoi spre Istria, unde am facut cunostinta cu Marea Adriatica. Am vizitat Porec, Rovinj, si orasul de care fac misto romanii, Pola (observati ca am optat pentru numele italian, ca sa nu fim acuzati ca vorbim porcos pe blog). Am vizitat riviera Opatija, insula Krk si parcul national Plitvice (pozele care ne-au pus pe drumuri erau facute acolo). Ne-am plimbat pe la Nin (vechea capitala a Croatiei medievale), Zadar si Šibenik. Ultimele zile ale concediului le-am petrecut in Trogir, Split si Dubrovnik. La intoarcere am trecut prin Muntenegru, apoi din nou prin Belgrad.
Cateva poze, asa, de incalzire…
biserica Sfantul Marcu, Zagreb |
castelul Trakošcan |
Rovinj |
amfiteatrul roman, Pola |
varsarea unui rau in Marea Adriatica, Istria |
Rijeka |
Baska, insula Krk |
insula Krk |
parcul national Plitvice |
biserica Sfantul Donatus, Zadar |
catedrala din Šibenik |
catedrala din Trogir |
palatul lui Diocletian, Split |
cetatea Dubrovnik |
In total am parcurs 4300 de kilometri, am ars un sfert de tona de benzina, am trecut prin 3 tari straine in care am vazut in total vreo 10 gropi, am vazut o multime de orase frumoase si am vizitat toate obiectivele din Croatia inscrise pe lista Unesco. Dar despre toate astea peste cateva zile…
– va urma –
Din aceeasi serie:
Partea 2: Drumul spre Zagreb
Partea 3: Zagreb
Partea 4: castelele din Zagorje
Partea 5: Istria
Partea 6: Pula si insula Krk
Partea 7: Lacurile Plitvice
Partea 8: Nin, Zadar, Sibenik
15 COMMENTS
Frumos, si mie imi e dor de Croatia, as vrea sa vedem mai mult decat am reusit atunci cand am fost. Voi citi ce ati scris, sa ma inspire!
Totusi, de ce v-ati chinuit cu rezervarile? Cred ca daca mergeati si cautati la fata locului gaseati sigur ceva. Bine, imi dau seama ca ati mers destul de mult si probabil ati preferat sa aveti ceva sigur.
Am facut rezervari pentru ca mi-a fost teama ca s-ar putea sa dormim in masina 🙂
E destul de greu sa calatoresti intr-o tara fara sa stii limba.
Planuim concediul de vara in Croatia anul asta si incerc sa ma documentez cat de mult pot pentru a stabili un traseu.
Ai putea sa-mi spui cat ati stat voi in fiecare loc si ce ai schimba acum cand stii cum a fost?
La fel nu stiu daca sa ma leg de rezervari facute pe booking sau sa luam si cortul cu noi, vom fi 4 persoane, vom merge in august si mi-e teama sa nu dormim in masina, nici nu am avea cum practic ca suntem 4…:)
Multumesc pt raspuns,
Carmen
Nu as schimba mare lucru… Poate am sta putin mai mult. Eu as lua si cortul, daca nu va deranjeaza genul asta de „cazare”. Noi l-am avut in portbagaj, dar din cauza ca vremea nu a fost foarte buna, am ales sa stam la hoteluri si pensiuni.
Pe scurt, traseul a fost cam asa: o zi in Zagreb, o zi la castelele din nord (regiunea Zagorje), 2 zile in Istria, 1 zi pe insula Krk, 1 zi la lacurile Plitvice, 2 zile la Nin, Zadar, Sibenik, 1 zi la Trogir si Split, 2 zile la Dubrovnik. Am scris mai multe detalii in articolele dedicate Croatiei. Din cauza vremii a trebuit sa ne refacem traseul de mai multe ori, planul initial era ceva mai relaxat, insa la Zagreb si la Zadar ne-a plouat rau de tot, asa ca am intarziat mai mult decat planuisem.
Salut! 🙂 Noi am fost cu masina si cu cortul 🙂 Daca e vreme buna, chiar nu conteaza, campingurile sunt foarte civilizate cu tot felu’ de facilitati. Daca ploua puteti sta la apartamente. In fiecare oras este un punct de informare turistica, unde vorbesc engleza, germana sau italina, si va ofera tot feluri de informatii despre cazare. Inainte de a pleca in vacanta ne-am informat de pe .
Voi citi si eu serialul, sa vad ce impresie vi-ati format. Am fost de cateva ori in Croatia si am vazut majoritatea locurilor prin care ati fost si voi, plus alte cateva. N-am apucat insa sa scriu prea mult despre ea. Mie imi place mult tara asta fiindca ofera de toate: mare, munte, orase vechi, multe insule, etc. Ma descurc cu cateva fraze sarbesti, asa ca ma simt foarte bine acolo.
Ne bucuram, Traveling Hawk. Si noua ne-a placut mult in Croatia, chiar ne gandim sa ne intoarcem acolo in curand.
[…] Partea 1: Tara celor 1000 de insule […]
[…] Partea 1: Tara celor 1000 de insule […]
[…] Partea 1: Tara celor 1000 de insule […]
[…] Partea 1: Tara celor 1000 de insule […]
[…] Partea 1: tara celor 1000 de insule […]
[…] Partea 1: Tara celor 1000 de insulePartea 2: Drumul spre ZagrebPartea 3: Zagreb […]
[…] Partea 1: Tara celor 1000 de insule […]
[…] Partea 1: Tara celor 1000 de insule […]