Bulgaria: bisericile rupestre de la Basarabovo și Ivanovo
Manastirea Basarabovo |
21-22 august 2010
Intr-o dimineata de vara am plecat la drum impreuna cu Carmen, o colega de facultate, si sotul ei, Alberto, sa vizitam Veliko Tarnovo, un oras fermecator care a fost cu secole in urma capitala Imperiului Bulgar. Desi invitatia a fost deschisa si pentru alti colegi, in dimineata plecarii ne-am adunat doar noi. Asadar am pornit spre Giurgiu, iar in drum ne-am oprit cateva minute la crucea de la Calugareni, care comemoreaza victoria lui Mihai Viteazul asupra turcilor. Dupa o scurta lectie de istorie ne-am continuat drumul spre Bulgaria, traversand Podul Prieteniei (dar prietenia asta e cu taxa: 6 euro). Ca fapt divers, bulgarii tocmai au redus taxa la 2 euro, dar numai pe sensul spre Romania, pentru taxa perceputa pe malul romanesc nu s-a schimbat (noi pretuim mai mult prietenia cu bulgarii). Imediat dupa ce am iesit din vama am intrat in Ruse, ca sa cautam o casa de schimb valutar. Dupa ce ne-am imbogatit cu leva am pornit spre Veliko Tarnovo, insa nu pe drumul principal, ci pe unul din drumurile laterale, cu gandul sa mai vizitam si alte locuri interesante.
Statuia lui Mihai Viteazul, Calugareni |
Crucea de la Calugareni |
Podul Prieteniei |
Imediat dupa iesirea din Ruse se intinde satul Basarabovo, unde se afla manastirea cu acelasi nume, inchinata Sfantului Dimitrie cel Nou, protectorul Bucurestiului. De data asta nu ne-am oprit, dar cum am vizitat manastirea cu cateva saptamani in urma, am sa va povestesc si despre ea. Raul Lom, care curge in apropiere, a creat un defileu adanc. In peretii lui sunt sapate biserica si cele cateva chilii. Manastirea este ortodoxa, si e singurul lacas de cult de acest gen din Bulgaria care e inca folosit. Intr-una din pesterile de aici a trait Sfantul Dimitrie Basarabov, iar legendele spun ca dupa moartea lui, in sat au inceput sa se intample minuni. Din curtea manastirii, foarte ingrijita de altfel, se poate urca la pesterile de sus pe o scara ingusta. Intr-una din ele e amenajata o mica biserica, impodobita cu picturi care prezinta viata sfantului. Manastirea a fost amintita pentru prima data in secolul 15, iar legendele spun ca a fost ctitorita de Basarab I, intemeietorul Tarii Romanesti. De-a lungul istoriei a fost distrusa si refacuta de mai multe ori, iar ceea ce putem vedea astazi a fost amenajat in 1941. Desi locul unde e asezata manastirea pare izolat, cand am ajuns noi erau desul de multi vizitatori, printre care destul de multi romani.
Manastirea Basarabovo |
Manastirea Basarabovo |
Manastirea Basarabovo |
Manastirea Basarabovo |
Manastirea Basarabovo |
Manastirea Basarabovo |
Manastirea Basarabovo |
Manastirea Basarabovo |
Add caption |
Manastirea Basarabovo |
La doar cativa kilometri sud de Basarabovo se afla satul Ivanovo. In apropiere, in malurile abrupte de stanca ale raului Rusenski Lom, se afla un complex de biserici rupestre, aflat in patrimoniul mondial Unesco.
Pesterile din zona au fost locuite de calugari din anul 1220, cand prima manastire a fost fondata de Ioachim, viitorul patriarh al Bulgariei, pana in secolul 17. Calugarii au largit pesterile si au facut chilii si capele sapand in piatra muntelui. Din cele 40 de de biserici, doar 5 s-au pastrat in stare buna, insa noi nu am reusit sa gasim decat una dintre ele. Padurea si valea sinuoasa a raului le ascund de ochii vizitatorilor neavizati. Asa se explica si faptul ca turcii nu au reusit sa descopere complexul decat foarte tarziu. Din satul Ivanovo porneste spre stanga un drum asfaltat care merge pana in fata bisericii principale, aflata sub protectia Arhanghelului Mihail. O scara abrupta urca pana in fata intrarii. Ceea ce face aceste biserici deosebite sunt frescele pictate in secolele 13-14 direct pe peretii pesterilor, care sunt considerate exemple reprezentative ale artei medievale bulgare. Dupa ce am vizitat biserica am pornit pe o poteca ce duce pana la marginea stancilor, de unde se poate admira canionul format de raul Lom. Dupa o scurta sesiune foto am incercat sa gasim un drum care sa ne duca la alte biserici, insa nu am reusit, desi am fost de doua ori acolo. Din pacate hartile de la intrare sunt ruginite sau vandalizate, iar informatiile pe care am reusit sa le gasim pe internet nu ne-au ajutat prea mult. Am descoperit in schimb ca valea raului este populata de sute de fluturi (in Romania n-am mai vazut de mult asa ceva), care m-au convins din nou sa-mi testez talentele de fotograf, fara prea mare succes din pacate, pentru ca erau foarte agitati.
bisericile rupestre de la Ivanovo |
bisericile rupestre de la Ivanovo |
bisericile rupestre de la Ivanovo |
bisericile rupestre de la Ivanovo |
bisericile rupestre de la Ivanovo |
bisericile rupestre de la Ivanovo |
bisericile rupestre de la Ivanovo |
Carmen si Alberto |
Defileul raului Lom |
– va urma –
Din aceeasi serie:
Pestera Orlova Chuka
Nicopolis ad Istrum
Arbanassi
Veliko Tarnovo
Cetatea Tsarevets
Mai multe poze gasiti aici:
2010-08 Bulgaria: Veliko Tarnovo |
View 2010 Veliko Tarnovo in a larger map
15 COMMENTS
Minunata postare! Nu am auzit de aceste locuri asa ca va multumesc ca, prin relatari si poze, le-ati adus aproape.
Cred că înţeleg foarte bine ce spui. Minunat. O altă perspectivă la:
http://fabitzu.blogspot.com/2010/05/la-plimbare-prin-parcul-rusenski-lom.html
Foarte frumos! Ma gandesc sa merg si eu la Veliko Tarnovo intr-un weekend mai spre vara. Voi face un popas si la manastirile prezentate de voi.
@ Traveling Hawk: locurile astea sunt mai putin cunoscute, dar asta nu le face mai putin frumoase. Multi se tem de Bulgaria…
@ Fabitzu: interesant articolul 🙂
@VertAnge: e frumos la Veliko Tarnovo. Ajungem cu povestea si acolo 🙂
Am înţeles doar că sunt destul de greu de nimerit cu maşina, e evident că sunt foarte interesante şi atât de aproape. Poate…când se mai încălzeşte:)
Nu-i chiar asa de greu. Dupa ce treci de vama urmeaza un sens giratoriu, unde alegi drumul de Sofia / Veliko Tarnovo. Mergi pe bulevardul Balgaria (e un fel de drum expres, cu sensurile despartite), si dupa vreo 3 km se face un drum la stanga cu indicator de Basarabovo, si tot pe drumul acela se ajunge si la Ivanovo. Sunt la sosea indicatoare spre stanga.
E foarte frumos la Basarbovo. Am fost si eu de cateva ori, dar la escalada. Acolo sunt multe trasee de catarat, pentru cei pasionati de acest sport 🙂
Cu prima ocazie voi vizita si manastirile 🙂
http://danchitila.wordpress.com/2009/10/20/escalada-la-basarbovo/
In zona mai sunt si alte trasee de escalada, atat langa Veliko Tarnovo (pe stancile dinspre Arbanassi), cat si la Dryanovo (daca-mi amintesc bine acolo a fost acum ceva ani campionatul mondial de escalada).
dap, la Veliko este o zona foarte draga cataratorilor romani. Eu nu am fost niciodata acolo, din pacate,dar anul asta sper sa ajung.
Vreau sa combin sportul cu vizitatul 🙂
[…] număr) să petrecem un weekend la Veliko Târnovo. Pe drum ne-am oprit pentru o scurtă vizită la mănăstirea Basarabovo, apoi am pornit spre cetatea Cherven. Drumul șerpuiește printre dealurile din Parcul Național […]
[…] Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo […]
[…] Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo […]
[…] Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo […]
[…] Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo […]
[…] de vara. Undeva in adancul padurii se afla o manastire rupestra, asemanatoare cu cele de la Basarabovo si Ivanovo, manastirea Aladja (manastirea […]