Mănăstirea Horezu
11 iunie 2010
Nici nu ne-am intors bine de la Roma, ca in ziua urmatoare ne-am facut iar bagajele, de data asta pentru o excursie in Tara Hategului, ca sa vedem cetatile dacice din Muntii Orastiei. Planul era sa plecam vineri dimineata, numai ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, pentru ca nu ne-am putut trezi suficient de devreme. Am reusit in final sa plecam putin dupa pranz, deja resemnati cu gandul ca vom dormi pe la Petrosani.In timp ce conduceam relaxat spre Targu Jiu, ne-am dat seama dintr-o data ca am ajuns la Horezu, si am zis ca ar fi o idee buna sa ne oprim putin si sa vizitam manastirea Horezu (dupa alte surse manastirea Hurezi).
Am facut repede cale-ntoarsa pana la marginea localitatii. Chiar inainte de intrarea in oras dinspre Ramnicu Valcea se face un drum la dreapta, spre satul Romanii de Jos, care duce pana in curtea manastirii. Am lasat masina in parcare (1 leu) intr-un loc ales strategic la umbra, mirandu-ne putin ca suntem singurii vizitatori. Asta ne-a adus, bineinteles, toata atentia celor care vindeau tot felul de amintiri mai mult sau mai putin reusite.
Manastirea a fost construita de Constantin Brancoveanu in 1693, in stilul arhitectural care astazi ii poarta numele, si este inclusa in patrimoniul Unesco. Numele sau este legat de huhurez, o pasare asemanatoare bufnitei care traieste in zona. Legenda spune ca mesterii care au ridicat manastirea lucrau numai noaptea, cand cantau huhurezii, ca sa nu fie auziti de turci. Intregul complex este inconjurat de ziduri inalte, iar intrarea se face pe sub o bolta larga care adaposteste o poarta masiva de lemn. Arhitectura aminteste de manastirea de la Curtea de Arges, dar are in plus un pridvor tipic stilului brancovenesc, cu arcade sustinute de coloane impodobite de piatra, pe peretele caruia este pictata scena judecatii de apoi. Biserica adaposteste un ansamblu valoros de pictura murala, pastrata in stare buna, care prezinta scene din vechiul si noul testament, momente de la hramul manastirii, si bineinteles pe sfintii Constantin si Elena, protectorii manastirii. In afara de imaginile cu tema religioasa, in pronaos se afla si portretele familiilor Brancoveanu si Cantacuzino. In interior, pe langa iconostasul din lemn sculptat se afla scaunul domnesc si stranele, pastrate de acum trei secole. In pronaos se poate vedea mormantul pregatit pentru Constantin Brancoveanu. Spun pregatit, pentru ca sultanul s-a ocupat personal de trecerea domnitorului roman la cele vesnice, iar trupul sau a fost inmormantat pe ascuns la biserica Sfantul Gheorghe din Bucuresti. Poze din biserica nu avem, pentru ca fotografiatul era interzis. Inainte de plecare am mai admirat cateva minute florile ingrijite de maicute.
Ne-am oprit in centrul orasului si am cumparat un vas facut din vestita ceramica de Horezu, devenita de mult o marca, apoi ne-am continuat drumul pana la Petrosani, unde am ramas peste noapte la o pensiune aflata la intrarea in oras.
– va urma –
Din aceeasi serie:
Cetatile din Muntii Retezat
Cetatea si Manastirea Colt
Alte poze aici:
2010-06-11 – 2010-06-13 Tara Hategului |
Vizualizaţi 2010 Tara Hategului pe o hartă mai mare
6 COMMENTS
E o manastire frumoasa si, ca orice asezamant de acest tip, nu pot sa lipseasca florile care sunt o incantare! Astept urmarea cu interes:)
Noua ne-a placut foarte mult aceasta manastire! Este un loc unde domneste linistea.
Spre ruşinea mea, nu am vizitat-o încă, dar din poze îmi aduce aminte de o altă bijuterie brâncovenească, Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.
Nu ti se pare, chiar seamana cu manastirea Sambata, sunt construite in aceeasi perioada, si stilul e asemanator. Am scris si despre ea aici.
am fost si eu anul acesta,a fost f.frumos. Un alt loc unde domneste linistea,este Tismana…Mergeti si a acolo!Merita!!!
Ai dreptate, am fost pe acolo cu multi ani in urma. Oricum e din nou in plan pentru toamna asta.