Țara Hațegului: Biserica Densuș
Biserica Densus |
12 iunie 2010
In apropiere de Ulpia Traiana Sarmizegetusa se afla satul Densus, a carui faima se datoreaza in mare masura unei biserici foarte neobisnuite. Chiar de la intrarea in sat apar niste indicatoare: unele duc spre biserica, celelalte spre traseul vulcanilor din Tara Hategului (care in afara de istoria agitata, se poate mandri si cu un trecut geologic interesant – a fost cu mii de ani in urma o insula vulcanica, pe care au evoluat cateva specii unice de dinozuri pitici). In fata bisericii se afla bustul lui Nicolae Densusianu, un cunoscut istoric roman care era fiu al localitatii. O alee urca usor printre crucile din cimitirul care inconjoara cladirea. La prima vedere biserica Densus are o infatisare bizara.
Materialele din care a fost construita au fost in mare parte „reciclate” de la Sarmizegetusa, aflata la doar 10 km departare. In ziduri se pot deosebi si astazi caramizi cu inscriptii romane, coloane, pietre funerare, capiteluri si blocuri de marmura. Nici interiorul nu face nota discordanta: masa altarului este „improvizata” tot dintr-o piatra funerara de pe care au fost sterse inscriptiile, iar deasupra ei se gasesc statuile a doi lei. Turnul se vede de la departare si are o forma neobisnuita, care aminteste de silueta unei pasari, daca e privit din unghiul potrivit. Nu era slujba, dar preotul n-a fost foarte comunicativ, ne-a raspuns doar la cateva intrebari. Desi n-as fi crezut, locul e destul de cunoscut si vizitat, n-am fost nici un moment singuri acolo.
Biserica Densus este cea mai veche biserica din Romania, in care slujbele s-au desfasurat neintrerupt pana in zilele noastre. Istoria acestei biserici ciudate este inconjurata de controverse. Este atestata in 1280, dar dincolo de acest fapt, istoricii au pareri impartite. Unii considera ca a fost un templu inchinat zeului Marte, construit de romani, altii cred ca aici era deja un edificiu crestin inainte de venirea romanilor. Alte variante sustin ca aici a fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, cazut in razboaiele dacice, sau ca ar fi fost ridicata de gotii crestinati. Cert este ca in ciuda studiilor, biserica isi pastreaza cu incapatanare taina. Altarul e orientat mai degraba spre sud decat spre est, lucru neobisnuit la lacasurile de cult crestine. Acoperisul este facut din placi de piatra, iar pictura murala a fost realizata de Stefan Zugravul, un mester cunoscut care a pictat multe alte biserici. Mare parte din pictura se afla intr-o stare proasta, fetele sfintilor fiind distruse (dupa spusele preotului, reformatii si tatarii ar avea legatura cu asta), dar o mica parte a fost restaurata printr-o donatie a ambasadei americane. In secolul 19 localnicii au vrut sa o darame ca sa construiasca alta mai mare, dar autoritatile maghiare care controlau zona s-au opus. Biserica Densus este nominalizata pentru inscrierea pe lista patrimoniului mondial a Unesco.
Biserica Densus |
Nicolae Densusianu |
Biserica Densus |
Biserica Densus |
Biserica Densus |
Biserica Densus |
Biserica Densus |
Biserica Densus |
Biserica Densus |
De la Densus ne-am intors spre Hateg, cu gandul sa ne indreptam apoi spre Hunedoara. Ne-am abatut si spre castelul Santamaria Orlea, ca sa vedem daca povestile pe care le-am aflat la Manastirea Colt sunt adevarate. Erau… Castelul a fost construit de cneazul Candea, a fost stapanit de Corvinesti, a supravietuit regimului comunist, pentru ca in final sa ajunga in mainile unor mici afaceristi, care au considerat ca ar fi o idee buna sa distruga blazonul, sa-l zugraveasca in roz, sa puna gemuri termopan cu rame albe si sa-l transforme in hotel. Cireasa de pe tort e magazinul de haine second-hand din curte. Am facut cateva poze si am plecat inainte sa ne ia la intrebari cineva. Am auzit insa ca in iarna asta hotelul s-a inchis, si nu din lipsa de clienti, ci din cauza „afacerilor” desfasurate de proprietari…
Castelul Santamaria Orlea |
Castelul Santamaria Orlea |
Castelul Santamaria Orlea |
– va urma –
Din aceeasi serie:
Manastirea Horezu
Cetatile din Muntii Retezat
Cetatea si Manastirea Colt
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Castelul Corvinilor
Sarmizegetusa Regia
Alte poze aici:
2010-06-11 – 2010-06-13 Tara Hategului |
Vizualizaţi 2010 Tara Hategului pe o hartă mai mare
5 COMMENTS
Cred ca am sa fac si eu traseul acesta la vara. Aveti si ceva recomandari de cazare si mancare buna prin zona?
Noi am stat in prima seara la Petrosani, la pensiunea Floare de Colt,unde aveau preturi decente (nu mai stiu exact cat, dar nu m-a socat, sub 100 de lei camera dubla). Sambata seara am stat la Hunedoara, la Vila Flamingo, unde am negociat la 100 de lei cazare fara mic dejun (era 140 cu totul…). Aici aveau si gradina cu piscina, pentru amatori.
Pentru mancare nu prea am recomandari.
Biserica din Densus e un loc care imi place foarte mult. N-am fost pe acolo dinainte de revolutie, ar fi cazul sa mai dau o rura…
Eu am descoperit biserica asta cu vreo 2 ani in urma, cand am vazut o poza pe coperta unei carti. Problema e ca atunci nu stiam cum se numeste si unde e, asa ca am stat o seara intreaga cu cartea in mana la Diverta, pana cand am aflat ce ma interesa 🙂
[…] Biserica Densus […]