Țara Hațegului: Cetatea si Mănăstirea Colț
Manastirea Colt |
12 iunie 2010
Ne-am continuat drumul spre Cetatea Colt, trecand prin satele Rau de Mori si Suseni. Am ajuns langa Manastirea Colt, unde ne-am oprit sa citim un panou informativ, care pomenea ceva de doua „curti nobiliare” in zona. Am vazut pe varful unui deal din apropiere niste ruine, dar daca panoul zicea de alta cetate, am plecat mai departe s-o cautam.
Si-am mers, si-am tot mers, incurajati de drumul asfaltat pana am ajuns la o cabana, sus, in muntii Retezat. Am profitat ca sa respiram un pic de aer curat, apoi am dat de un alt panou care ne indemna sa protejam flora si fauna din parcul national, inclusiv vipera (off… iar serpi…). Lamuriti ca cealalta cetate nu poate fi acolo (am facut un pic de documentare inainte sa scriu articolul si presupun ca era vorba de resedinta cneazului Candea de la Rau de Mori, adica in directia opusa), ne-am intors inapoi la panoul de care vorbeam si am ales sa incepem cu manastirea, ca era mai putin de urcat. Biserica a fost ridicata de familia Candea in jurul anului 1310, si a functionat pana in secolul 17, cand calvinii i-au izgonit pe calugari, iar biserica a cazut in ruina. Dupa revolutie au inceput lucrarile de refacere, care au fost terminate in 1995. In evul mediu atacurile erau frecvente, asa ca manastirea avea un turn fortificat in care calugarii se puteau apara in caz de primejdie. Acesta avea trei incaperi, iar in cele doua de sus locuiau calugarii, care nu mai aveau nevoie de chilii. Turnul s-a pastrat in forma originala din 1310, dar biserica a fost reconstruita. Cateva parti mici din pictura originala s-au pastrat in altar. Legendele spun ca aici a fost inmormantat cneazul Candea. Cel care ingrijea de biserica ne-a povestit despre manastire si despre cetatea de pe dealul vecin, dar si despre situatia trista a castelului de la Santamaria Orlea, unde voiam sa ajungem si noi. Nu ne-am putut abtine sa nu intrebam de serpi. Ne-a raspuns ca sunt, dar mai sus, in rezervatie.
Muntii Retezat |
Muntii Retezat |
Muntii Retezat |
Manastirea Colt |
Manastirea Colt |
Cetatea Colt |
Cetatea Colt |
Dupa ce am terminat cu manastirea ne-am indreptat privirea pe coltul de stanca de peste rau, unde se afla… Cetatea Colt. Cetatea a fost construita la inceputul secolului 14 de cneazul Candea pe varful unei stanci care domina valea si este considerata cea mai puternica cetate nobiliara din Transilvania. Cneazul Candea era originar din Rau de Mori, un sat din apropiere. Dupa ce Transilvania a intrat sub influenta Ungariei, familia cneazului si-a schimbat numele in Kendeffy, pentru a-si pastra privilegiile. Se spune ca Jules Verne a vizitat locurile, care au devenit sursa de inspiratie pentru romanul „Castelul din Carpati„. Azi cetatea e in stare de ruina. Drum spre ea nu mai exista de cateva sute de ani, insa putin mai jos de manastire incepe pe un traseu turistic marcat care insoteste valea unui torent. Drumul pana sus dureaza in jur de 30 de minute. Urmand indrumarile primite, am inceput sa urcam. Trecusem de jumatatea drumului cand am vazut ceva luuung si cenusiu facandu-si loc printre frunzele uscate de la marginea potecii. Dupa atatea povesti cu serpi pe care le-am auzit in ziua respectiva, nivelul de stres era deja cam mare, si daca am vazut ca traiectoria jivinei se intersecta cu a noastra am luat-o inapoi la vale cu o viteza care ar fi facut invidios si un alergator de cursa lunga. Cu parere de rau in suflet ca nu am ajuns pana sus, ne-am luat ramas bun de la cetatea Colt si am pornit mai departe. Cateva imagini din cetate puteti vedea aici.
– va urma –
Din aceeasi serie:
Manastirea Horezu
Cetatile din Muntii Retezat
Alte poze aici:
2010-06-11 – 2010-06-13 Tara Hategului |
View 2010 Tara Hategului in a larger map
3 COMMENTS
[…] plecat de la Manastirea Colt spre capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ne-am incurcat putin prin drumurile […]
Splendide fotografiile! Felicitari!
Multumim!