Bulgaria: peștera Bacho Kiro
pestera Dryanovo |
22 august 2010
La mica distanta de Veliko Tarnovo, se afla manastirea Dryanovo si pestera Bacho Kiro, formata in canioanele raurilor Andaka si Dryanovo. Numele pesterii vine de la unul din eroii renasterii nationale bulgare, Kiro Petrov Zanev, poreclit Bacho. Drumul spre pestera insoteste malul raului, care formeaza cateva cascade, care mai indulcesc atmosfera unei zile calduroase de vara. Ne-am oprit in fata intrarii, dar racoarea care venea din galerii nu ne-a convins sa ne imbracam mai bine (inauntru sunt doar 13 grade, dar asta am aflat putin mai tarziu). Picaturile de apa au dizolvat calcarul si au format timp de sute de mii de ani stalactite, stalagmite, si alte formatiuni bizare carora imaginatia oamenilor le-a gasit nume: sala ploii, floarea de piatra, salcia, lacul fericirii, lunca ursului, elefantul, purgatoriul, si bineinteles, nelipsita sala de concert (toate pesterile au cate una…). In pestera au fost descoperite urme de locuire din paleolitic.
Galeriile sunt formate pe 4 nivele, si insumeaza cam 3 kilometri si jumatate. Pentru vizitatori sunt amenajate doua trasee, unul mai scurt (2 leva), si unul lung (4 leva). Nu stiu cum se poate vizita traseul lung, pentru ca de fiecare data cand am fost acolo era inchis.
Spre deosebire de pestera Orlova Chuka, pestera Bacho Kiro e foarte umeda, ceea ce face traseul mai dificil, din cauza ca stanca este alunecoasa. In plus e posibil sa cada oricand vreo picatura de apa de sus, asa ca am incercat sa protejam camera foto cat mai bine. Prin toate crapaturile vizitatorii au lasat monede de toate felurile (cred ca daca le-ar aduna cineva ar face o mica avere), probabil ca sa le poarte noroc. La iesire am facut o mica plimbare pe langa canionul de deasupra pesterii incercand sa gasim drumul spre un pod suspendat deasupra raului, care arata foarte interesant, dar din pacate n-am avut succes. Apropo, pentru cei pusi pe plimbari, de aici incepe o poteca de vreo 15 km catre saltul Bozhentsi, un alt loc interesant despre care am tot citit, dar n-am ajuns inca sa-l vizitam.
pestera Dryanovo |
pestera Dryanovo |
pestera Dryanovo |
pestera Dryanovo |
pestera Dryanovo |
pestera Dryanovo |
pestera Dryanovo |
Dupa ce am iesit din pestera ne-am intors la manastire si am vizitat biserica. Putin mai departe calugarii au creat un mic „colt zoologic” cu pauni, caprite, iepurasi, ponei, ratuste, si cateva gainuse cam jumulite. Pe drum am trecut pe langa un parc de aventura cu specific montan, unde cineva incerca sa treaca dintr-un copac in altul calcand pe niste busteni suspendati de franghii (cu ocazia asta am constatat ca nu-i chiar asa usor cum pare). La intrarea in manastire se afla bineinteles si „locul pierzaniei” (pentru profani, carciuma). Ne-am asezat la o masa, dar spre dezamagirea noastra, era singura masa de pe terasa la care nu se asigura „serviciul”, adica ne-am dus singuri inauntru ca sa ne luam sucul sau berea, si am renuntat la mancare. Din pacate nesimtiti sunt peste tot, dar n-am lasat amanuntul asta sa ne strice ziua. La iesirea din manastire erau o multime de tarabe care vindeau tot felul de prostioare, dintre care s-a facut remarcata „pusculita perversa”. Lumina inserarii ne-a convins ca e cazul sa ne urcam in masina si sa ne indreptam spre casa.
Batman, Batman 😀 |
manastirea Dryanovo |
manastirea Dryanovo |
manastirea Dryanovo |
manastirea Dryanovo |
pusculita perversa (da, am pus-o si pe asta 😀 ) |
tunelul pe sub Veliko Tarnovo |
Ruse |
Din aceeasi serie:
Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo
Alte poze aici:
2010-08 Bulgaria: Veliko Tarnovo |
View 2010 Veliko Tarnovo in a larger map
8 COMMENTS
Frumoase poze ati reusit in pestera! Vad ca v-ati plimbat ceva timp in zona. Ati stat mai multe zile?
Am stat exact un weekend. Am plecat sambata dimineata si ne-am intors duminica seara. Obiectivele sunt destul de apropiate intre ele, iar drumul e scurt, asa ca se pot vedea mai multe intr-o zi, fara graba.
Ghidul vorbea franceza, asa e? 😉
Si noi am aflat prima data de Bozhentsi de pe un indicator aflat pe drumul inspre pestera 🙂 Se poate ajunge la el, foarte usor, cu masina, daca sunteti in criza de timp. Satucul merita vizitat, se poate sta acolo, multe dintre casele vechi au fost transformate in pensiuni. Mi s-a parut, totusi, cam turistic.. Cred ca aveam eu asteptari de alta natura 🙂
interesant. O sa il trec pe lista mea de obiective turistice, sper sa ajung in curand
@fabitzu: aici nu era nici urma de ghid. Cel de la Orlova Chuka vorbea intr-adevar franceza, si ne-a placut foarte mult sa stam de vorba cu el.
@Adriana: poate ajungem si noi anul asta. In fond asta e pretul platit: daca nu era (macar putin) turistic, era foarte probabil sa nu aflam de el…
@Mircea Florescu: sunt multe locuri interesante in Bulgaria, merita o plimbare 🙂
Foarte mult mi-a plăcut și mie peștera, deși prima dată când fusesem aici o ratasem cumva. Cel mai frumos e de mers iarna, când afara crapă pietrele de ger și înăuntru ai parte de 14-15 grade. Atunci ți se pare fantastic. Plus că mi s-a părut fain ca odată când am fost aici am văzut niște oameni în team-building care se cățărau pe pereți și alte activități.
Sunt convins ca e fain iarna, sigur vom incerca si noi.