Bulgaria: cetatea Tsarevets (Veliko Tărnovo)
Cetatea Tsarevets |
21-22 august 2010
Dimineata ne-am intors la Veliko Tarnovo si am lasat masina in parcarea din fata cetatii Tsarevets. Am platit biletele (5 leva de persoana) si am intrat pe poarta principala, dotata cu in pod mobil. Cetatea, inconjurata de ziduri groase, a fost construita in secolul 12, si a devenit capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar, in urma revoltei organizate de fratii Petru si Asan impotriva Imperiului Bizantin. Perioada de prosperitate a durat pana in 1393, cand turcii au asediat orasul timp de 3 luni inainte de a-l cuceri. Cetatea a fost restaurata in 1981, pentru aniversarea a 1300 de ani de la infiintarea statului bulgar.
La intrare am fost intampinati de niste tinere domnisoare care invitau vizitatorii sa faca poze costumati in rege sau printesa, pe tron, alaturi de un morman de „aur”, pentru o taxa modica. Bineinteles exista si varianta de a te poza calare pe un cal cam disproportionat facut din gips. Dupa ce-am scapat din inghesuiala de la intrare am urmat zidul din dreapta spre turnul lui Baldwin, care a fost refacut in 1930 in locul in care imparatul Imperiului Latin (statul creat de cruciati dupa cucerirea Constantinopolului), Baldwin de Flandra, a fost tinut prizonier de tarul Kaloian. Din varful turnului se deschide o panorama frumoasa asupra dealului Sveta Gora. Ne-am intors pana aproape de intrarea principala pentru a urca pe varful dealului. In evul mediu aici se gasea palatul patriarhului si catedrala, care a fost reconstruita in timpul lucrarilor de restaurare din anii 80. Ca o paranteza, in cetate mai erau 22 de biserici si 2 manastiri. Interiorul este decorat cu picturi in stil modern, care prezinta atat scene glorioase, cat si tragice, in istoria celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Vechea catedrala era consacrata Inaltarii Domnului, dar noua biserica nu a fost niciodata sfintita din cauza frescelor, considerate prea moderne. Alaturi se afla turnul clopotnitei, in care vizitatorii pot urca cu liftul pentru 2 leva (desi turnul nu e atat de inalt, nu se poate urca pe jos).
Alaturi se afla ruinele palatului tarilor, el insusi un complex fortificat, care adapostea sala tronului, o capela, si locuintele familiei regale. Cand am vizitat prima data cetatea, aici se desfasura un fel de festival medieval. In jurul palatului erau montate corturi, si se faceau demostratii de tras cu arcul sau lupta cu sabia. Tot aici se desfasoara reprezentatia de balet care insoteste uneori spectacolul de sunet si lumina.
Am continuat plimbarea pana la capatul zidurilor. Aici se afla o manastire, iar dincolo de ea era piatra executiilor, un bolovan iesit deasupra vaii stancoase a raului Yantra, de pe care erau aruncati tradatorii. Am urmat drumul inapoi spre podul mobil de la intrare, privind si spre cetatea Trapezitsa de peste rau, si ne-am oprit pentru un suc la terasa din apropiere (spre surprinderea mea, preturile erau asemanatoare cu cele din oras, desi ma asteptam sa contina „taxa de cetate”).
Cetatea Tsarevets |
zidul si Turnul lui Baldwin |
Turnul lui Baldwin |
Turnul lui Baldwin |
o resedinta nobiliara |
palatul tarilor |
catedrala patriarhala |
catedrala patriarhala |
palatul tarilor |
stanca de executie |
Am parasit fortificatia si am traversat raul pe un pod de lemn cam instabil (ziceau fetele) sperand sa gasim biserica Sfantul Dimitrie, unde a inceput revolta fratilor Petru si Asan impotriva Imperiului Bizantin. Tot acolo au fost incoronati tarii Asan, Petru si Kaloian. Pana la urma am gasit-o, dar era incuiata, asa ca ne-am indreptat spre o alta biserica din apropiere, biserica „Sfintii 40 de mucenici”, inaltata in cinstea victoriei tarului Ioan Asan al II-lea asupra bizantinilor la Klokotnitsa, in 1230. In timpul ocupatiei otomane a fost transformata in moschee, frescele au fost acoperite cu var, iar icoanele arse. Din cele 6 coloane aflate in biserica, 3 au o importanta deosebita, purtand inscriptii care amintesc de evenimente importante din istoria medievala la Bulgariei. In timpul sapaturilor arheologice aici a fost descoperit mormantul tarului Kaloian.
Biserica celor 40 de mucenici |
Biserica celor 40 de mucenici |
mormantul tarului Kaloian |
Biserica celor 40 de mucenici |
biserica Sfantul Dimitrie |
pod peste Yantra |
– va urma –
Din aceeasi serie:
Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo
Alte poze aici:
2010-08 Bulgaria: Veliko Tarnovo |
View 2010 Veliko Tarnovo in a larger map
3 COMMENTS
Frumos intretinute ruinele cetatii! Mi-ar placea sa le vad asa si pe cele de la Deva sau de la Soimos.Pe cand si la noi organizarea unor activitati ca cele mentionate (tras cu arcul, etc.), care sa atraga turisti la Palatul Huniazilor de ex. sau la Cetatea Sucevei?
Cu ceva vreme in urma se organizau demonstratii de genul asta la cetatea Rasnov. De atunci insa cetatea si-a schimbat proprietarul… nu stiu daca informatia mai e de actualitate. Cetatea Deva era parca in renovare.
[…] Veliko Tarnovo Cetatea Tsarevets […]