Bulgaria: peștera Orlova Chuka

Pestera Orlova Chuka

21 august 2010

La doar cativa kilometri de Ivanovo se alfa un alt loc interesant, dar foarte putin cunoscut: pestera Orlova Chuka (in traducere numele inseamna “Stanca vulturilor”). Pestera a fost descoperita in 1941 de un pastor, iar numele ei e legat de faptul ca pe stancile de deasupra intrarii cuibaresc vulturii. S-a format in peretii de calcar care marginesc defileul stancos al raului Cherni Lom, si a fost locuita din cele mai vechi timpuri. Inauntru s-au descoperit schelete de ursi de caverna, dar si lanci, topoare si ceramica datate incepand cu epoca de piatra si pana in epoca bronzului. Galeriile masoara in jur de 15 km (este a doua pestera din Bulgaria ca lungime), distriubuite pe 7 nivele (din care doar unul este deschis turistilor), si formeaza un labirint complex de tunele, abisuri si sali mari si mici. 

La intrare se ajunge coborand o scara abrupta. Am cumparat biletele (5 leva de persoana) si am asteptat ghidul, un batranel foarte simpatic. Turul incepe la fiecare ora fixa, si dureaza cam 40 de minute. Atunci eram numai noi patru, asa ca turul a fost in franceza (engleza nu stia), condimentat cu cateva cuvinte in romaneste pe care le invatase de la alti vizitatori. Pestera este uscata, iar peretii din calcar alb contrasteaza puternic cu intunericul din galeriile secundare. Luminile bine plasate isi schimba din cand in cand culoare, din alb in  rosu sau albastru. Mi s-a parut ciudat ca nu exista nici o muchie ascutita, totul e perfect rotunjit (din cate am inteles niste vietuitoare minuscule sunt responsabile pentru lucrul asta, dar nu bag mana-n foc). Galeria principala este foarte larga si dreapta, si a primit numele de “Marele bulevard”. In apropierea intrarii se afla un izvor. Legenda spune ca celui care bea apa din acest izvor i se va implini o dorinta. Numai eu am baut, dar nu va pot spune care a fost dorinta (nu s-a implinit inca, dar mai am sperante, ca legenda nu zice nimic de termene limita 🙂 ). Am avut parte si de un mic concert sustinut de ghidul nostru, atat cu vocea cat si cu un “instument”: o stalagmita muzicala. Pestera este frumos luminata si descopera privirilor o multime de forme care pun imaginatia la incercare: draperii , soldati de piatra, o padure, doi indragostiti, o familie, un dinozaur, si nu in ultimul rand, Alba ca Zapada si cei 7 pitici. Aici isi au adapostul si catva mii de lilieci, dar noi n-am avut (ne)sansa sa intalnim nici unul. Dupa ce turul s-a terminat am multumit frumos ghidului, si dupa ce am cumparat de la el cateva fotografii, ne-am oprit sa ne odihnim putin pe pajistea din fata pesterii, la marginea unei paduri de pini.

ce-a ramas din ursul de caverna

Marele Bulevard

Alien

Izvorul dorintelor

dinozaur

Atlas sprijina lumea pe umeri

oops!

soldatii de piatra

Alba ca Zapada si cei 7 pitici

indragostitii

in spatele nostru: un milion de ani

oare ce-o fi aici???

– va urma –

Din aceeasi serie:

Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo

Nicopolis ad Istrum
Arbanassi
Veliko Tarnovo
Cetatea Tsarevets

Am adaugat poze aici:

2010-08 Bulgaria: Veliko Tarnovo

View 2010 Veliko Tarnovo in a larger map

11 comentarii la Bulgaria: peștera Orlova Chuka

 • fabitzu  spune:

  Frumos. Cred că ai văzut la intrare un panou care zicea că amenajarea s-a făcut pe un proiect bi-partit, una dintre părţi fiind Consiliul Judeţean Giurgiu sau Primăria Giurgiu, nu mai ştiu. Oare de ce nu o fi punând în valoare şi Cetatea Giurgiului?

 • Mihai  spune:

  Super pozele. Felicitari!

 • Apollo  spune:

  @Fabitzu: Sincer sa fiu, atunci n-am observat panoul cu finantarea, doar pe cel cu euro-regiunea. Cetatea Giurgiu nu prea cred ca mai are vreo sansa. E intr-o stare de degradare extrem de avansata. Lasand la o parte ca a fost demolata si folosita ca piatra de constructie pentru case si pentru catedrala la inceputul secolului 20, in fiecare primavara e inundata de Dunare. Deja a ramas doar numele din ea.

  @Mihai: multumim 🙂

 • VertAnge  spune:

  Foarte frumos! Neaparat trebuie sa merg si eu. Ador pesterile!

 • Apollo  spune:

  E foarte frumoasa, merita, plus ca ai sansa sa-ti mai exersezi si cunostintele de franceza 🙂

 • Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA  spune:

  Cel mai mult ne-a placut Alba ca zapada si cei sapte pitici! Sigur nu-s mai multi? 😉

 • Apollo  spune:

  Trebuie sa recunosc ca atunci nu i-am numarat, desi daca ma uit in poza… parca par mai multi 🙂

 • Dianora Ungureanu-Maier  spune:

  Deși am trecut de cel puțin 20 de ori prin zonă, niciodată nu am oprit să vedem peștera. Mai ales că am aflat de ea abia de jumătate de an. Dar pare foarte interesantă!

 • Apollo  spune:

  Noua ne-a placut foarte mult, e deosebita de toate pesterile pe care le-am vazut pana acum, iar ghidul era foarte simpatic. Nici noi nu stiam de ea, am vazut un indicator cand mergeam spre Veliko Tarnovo si ne-am luat dupa el, si in mod clar a meritat efortul.

 • […] aceeasi serie:Pestera Orlova ChukaNicopolis ad IstrumArbanassiVeliko TarnovoCetatea […]

 • Bulgaria: pestera Bacho Kiro  spune:

  […] deosebire de pestera Orlova Chuka, pestera Bacho Kiro e foarte umeda, ceea ce face traseul mai dificil, din cauza ca stanca este […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>