Bulgaria: Arbanassi
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
22 august 2010
Dupa o dimineata in care am vizitat o multime de locuri interesante, am trecut rapid prin Veliko Tarnovo, si ne-am indreptat spre Arbanassi, unde aveam rezervare pentru noapte. Ne-am odihnit vreo ora, apoi am revenit in oras pentru o plimbare de seara (dar despre asta intr-un articol separat).
Duminica, dupa micul dejun, am pornit sa vizitam satul. Arbanassi este asezat pe un platou inalt care domina valea in care se vede Veliko Tarnovo. Este cunoscut pentru numarul mare de monumente istorice din secolele 17 si 18, biserici si case construite in stilul arhitectonic al renasterii nationale bulgare, si este declarat rezervatie arhitecturala. Localitatea a luat fiinta in timpul tarilor din dinastia Asan, dupa anexarea Albaniei, si avea o populatie formata in special in albanezi si greci. In timpul dominatiei otomane, localitatea a beneficiat de privilegii economice, in schimbul obligatiei de a apara trecatoarea din apropiere.La inceputul secolului 19 satul a fost afectat de incendii si epidemii. Negustorii bogati care locuiau aici s-au mutat in alte tari. Arbanassi a fost reconstuit, dar nu a mai ajuns la inflorirea din perioada medievala.
Arbanassi, vazut de la Veliko Tarnovo |
Cele mai vizitate locuri sunt bisericile, si cele doua manastiri de la capetele localitatii. Cea mai veche dintre ele este biserica Nasterii Domnului, costruita la sfarsitul secolului 16. Arhitectura este mai neobisnuita: nu are turn, iar forma cladirii aminteste mai mult de casele traditionale decat de o biserica. Si in interior organizarea e diferita de a bisericilor clasice. In afara incaperile obisnuite (naos si pronaos), in partea de nord se afla o galerie care duce la o capela micuta, dar sigura si accesul spre naos si altar prin niste usi de mici dimensiuni. Toti peretii si tavanul sunt acoperiti cu picturi, aflate intr-o stare surprinzator de buna, tinand cont ca au peste 400 de ani. Biletul costa tot 5 leva (de fapt asta e pretul pentru toate muzeele sau monumentele pe care le-am vizitat in Bulgaria), sau 2 leva pentru studenti, dar reducerea nu se da decat pe baza cardului Euro26 (pe vremea cand aveam cardul ala nu puteam sa-l folosim la nimic; acum ca nu mai avem nici o sansa sa-l obtinem, fiind trecuti binisor de 26 de ani, am descoperit ca ofera o gramada de avantaje pentru calatoriile in Uniunea Europeana). Fotografiile erau interzise, dar am reusit sa face discret cateva, asa, pentru ilustrarea articolului. In drum spre hotel ne-am oprit la unul in multele magazine de suveniruri si am cumparat un desert mai deosebit: rahat de trandafiri.
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi |
Biserica Nasterii Domnului, Arbanassi, Roata vietii sursa foto: Ina Markova |
– va urma –
Din aceeasi serie:
Bisericile rupestre de la Basarabovo si Ivanovo
Veliko Tarnovo
Cetatea Tsarevets
Alte poze aici:
2010-08 Bulgaria: Veliko Tarnovo |
Vizualizaţi Bulgaria pe o hartă mai mare
7 COMMENTS
Frumoase poze având în vedere că au fost făcute „pe naşpa”. Aşa am făcut acum câţiva ani la cetatea Râşnov, unde biletul pentru studenţi era 10 lei şi fotografiatul încă 15 parcă… ne descurcăm cum putem, doar suntem în Balcani:)
🙂 Discutia asta cere un articol separat. O sa ma ocup dupa sarbatori.
Apropo de fotografii, ce aparat foloseşti, având în vedere pozele excelente?
Canon SX10IS. Nu e DSLR dar nici compacta, e un bridge bun. Totusi calitatea pozelor nu tine atat de mult de tipul aparatului, tine de cat de bine stie fotograful sa-l foloseasca (intre noi fie vorba, si eu mai am de invatat 🙂 )
[…] ajuns la Veliko Tarnovo putin dupa pranz. Nu ne-am oprit, ci am mers mai departe la Arbanassi. Dupa cateva minute pline de emotii (pentru ca GPS-ul nu prea nimerea strazile din sat) am gasit […]
Salut, as vrea in acesta vara, in drum spre Grecia, sa ma opresc cu familia o noapte la Veliko Târnovo. Nu-mi este foarte clar, unde este Arbanassi, fata de Veliko Târnovo, pe Google map, pare ca face parte din oras. Ai putea pune o harta din care sa rezulte pozitia pecisa a localitatii si in special a celor 2 biserici din Arbanassi, despre care vorbeste articolul ?
Personalul hotelurilor vorbeste engleza, germana ?
Multumesc anticipat.
Arbanassi nu face parte din Veliko Tarnovo, este un sat aflat cam la 3 km Nord-Est de oras, pe drumul spre Gorna Oryahovitsa. Noi am stat la hotel Zagorje, unde personalul vorbea engleza. Sunt destul de multi turisti pe acolo, noi n-am avut probleme cu limba.
Biserica Nasterii Domnului, care e prezentata in articol (si pe care ti-o recomandam), este marcata pe harta cu un pin verde (poti da zoom ca sa vezi pozitia exacta). Deasemenea am marcat si manastirile. In sat vei gasi indicatoare spre locurile mai importante.
PS: initial articolele aveau harti, dar s-au pierdut la migrarea pe noul domeniu, lucrez ca sa le pun la loc 🙂