Cheile Dobrogei
29 iulie 2014
După ce plimbarea noastră prin Tulcea a luat sfârșit, ne-am îndreptat spre București, lăsând în urmă Dunărea și Delta. Mai aveam totuși timp pentru o oprire scurtă, așa că ne-am abătut puțin din drum până la Cheile Dobrogei. Dobrogea nu este printre primele locuri la care îți zboară gândul când e vorba de chei. Cu toate astea munții măcinați de vânturi și ploi ai Dobrogei ascund peisaje spectaculoase.
Cheile Dobrogei sunt ușor accesibile (DJ222 trece chiar prin mijlocul lor) și au statut de rezervație naturală. Drumul e însoțit de un pârăiaș firav care străbate o vale surprinzător de largă. Stâncile impunătoare care mărginesc valea nu sunt niște stânci obișnuite. În urmă cu câteva zeci de milioane de ani (în perioada jurasică) aici erau recifuri de corali scăldate de apele calde ale Marii Thetis. Deși Cheile Dobrogei nu seamănă cu cheile formate în munții tineri (de exemplu Cheile Oltetului sau Cheile Bicazului), asta nu le face mai puțin interesante. Cheile păstrează formele circulare ale foștilor atoli și au un aspect care amintește de niște ruine iar în pereții de stanca au fost descoperite câteva zeci de specii fosile ale faunei marine. În apropiere se află mai multe peșteri: Peștera Peștera „La Adam” și Peștera Gura Dobrogei (Liliecilor), unde s-au găsit urme de locuire din perioada paleolitică și fosile ale unor animale mai puțin obișnuite (ren, castor, mamut, hienă de peștera, pantera, leu de peștera, urs de peștera, rinocer lânos, bizon, cal sălbatic).
În weekend-urile de vara, Cheile Dobrogei sunt luate cu asalt de oamenii ieșiți la picnic. Bineînțeles că asta n-ar fi o problema majoră dacă nu ar rămâne în urmă atâta gunoi. Noi am avut noroc – am trecut într-o zi de marți și am avut cheile numai pentru noi. Soarele se mai domolise puțin, iar iarba verde ne-a îndemnat la odihnă. Apoi am urcat pe deal pentru a admira stâncile cu forme ciudate și șanțuri săpate de ape. Timpul scurt nu ne-a permis să vizităm peșterile și Mănăstirea Sf. Ioan Casian din apropiere, însă acum avem motiv să ne întoarcem.
Cum ajungi la Cheile Dobrogei?
Cu mașina: din Medgidia – DJ222 până dincolo de localitatea Târgușor/Cheia (via Mihail Kogălniceanu)
din Constanța: DN2A până la Mihail Kogălniceanu, apoi DJ222 spre Târgușor/Cheia.
din Tulcea: DN22 până la Gura Dobrogei, apoi DC81 până la Târgușor, apoi DJ222 spre Cheia.
Cu trenul: din Medgidia/Tulcea până la stația Târgușor Dobrogea, apoi pe jos aproximativ 5 km spre Cheia.
Cu autobuzul: din Constanța (autogara Trace Trans) până la Târgușor, apoi pe jos aproximativ 5 km spre Cheia.
6 COMMENTS
Foarte imbietoare pozele voastre! Pacat ca locurile astea sunt cam departe de mine. Am ramas in minte cu amintirea unui drum facut cu trenul, cu foarte multi ani in urma,prin Dobrogea. Mi s-a parut un peisaj fascinant ce asteapta parca navalirea unei hoarde, calare…
Multumim pentru vizita, Traveling Hawk!
Ma gandesc ce fain trebuie sa fie vara sa conduci pe soseaua din pozele postate, sa apari si sa dispari dupa stanci, sa te bucuri de verdele proaspat. Nu am fost niciodata in locurile astea, poate ar trebui sa-mi fac timp :).
As zice ca n-o sa-ti para rau 🙂 Incearca totusi sa nu te duci intr-un weekend de vara daca nu-ti place aglomeratia.
Avem o tara extraordinara.Pacat ca nu ete gestionat turismul asa cum ar trebuii.
Dobrogea are multe locuri frumoase, ce așteaptă să fie descoperite șI valorificate responsabil.