Muzeul Delta Dunării – Tulcea
29 iulie 2014
Zorii dimineții ne-au găsit în drum spre portul din Sfântu Gheorghe, unde vaporul se pregătea să plece spre Tulcea. Am cumpărat bilete, dar când să ne instalăm pe punte am observat că alături aștepta și catamaranul (nava rapidă), gata de plecare. Călătoria cu Catamaranul costă cu 11 lei mai mult, însă timpul se scurtează de la 5 ore la 2 ore și jumătate. Cursa cu catamaranul nu era programată și mi-e neclar de ce Navrom a ales să-și saboteze afacerea folosind două nave care pleacă la aceeași ora, în aceeași direcție, mai ales că toți călătorii ar fi încăput fără probleme pe vapor. În sfârșit, dacă tot am avut de ales, am schimbat biletele și ne-am îmbarcat pe nava rapidă, și la puțin timp după ora 9 acostam în portul Tulcea.
Ne-am oprit la terasa din port unde am luat un mic-dejun demn de niște călători flămânzi și ne-am răsfățat cu un mega-profiterol (chiar așa era trecut în meniu), apoi ne-am dus bagajele la mașină. Am hotărât să profităm de timpul câștigat și să petrecem câteva ore vizitând orașul Tulcea. Unul din cele mai interesante obiective din oraș este Muzeul „Delta Dunării” (cunoscut și sub numele de Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” sau, pe scurt, Acvariul). Muzeul se află în apropierea falezei, lângă Hotel Delta. Clădirea a fost amenajată acum 5 ani și are un aer modern.
După o scurtă oprire la casa de bilete am pornit să explorăm muzeul. La parter am studiat o mulțime de planșe care prezentau formarea și istoria Deltei Dunării. Cu ocazia asta am aflat că delta este veche, dar în nici un caz atât de veche pe cât ne imaginam noi (mai exact în urmă cu 10.000 de ani locul unde ne aflăm era pe malul unui golf cu câteva insule, dar fără canele si stuf). Câteva fotografii prezentau animale mai mici sau mai mari care trăiesc în Delta Dunării. La etaj sunt amenajate mai multe diorame care prezintă tipurile de mediu, plantele și animalele care trăiesc în Dobrogea și Delta Dunării, sau chiar în locuri mult mai îndepărtate, de exemplu America de Sud. Alături se află alte diorame care prezintă ocupațiile tradiționale ale localnicilor și uneletele pe care le folosesc la pescuit, sărarea peștelui, prepararea icrelor sau conservarea și pregătirea hranei. La demisol am descoperit însă atracția principala a muzeului: acvariul. În bazine înoată pești din Delta Dunării și din Marea Neagră, dar și câteva specii de pești exotici. Bazinul cel mare cu sturioni este străbătut de un tunel de sticlă. Deși nu e prima dată când vedem un tunel într-un acvariu, senzația pe care o încerci când vezi un pește atât de mare înotând la doar câțiva centimetri distanță este deosebită.
La plecarea de la acvariu am trecut și pe lângă Nava-Muzeu Republica, ultima navă de război cu zbaturi. Din păcate nu știam istoria ei când am fost la Tulcea, așa că nu am vizitat-o, descurajați de faptul că nava aduce mai degrabă cu o cârciumă plutitoare decât un muzeu.
Înainte de a pleca din Tulcea am mai făcut o oprire la Monumentul Eroilor, care se înalță pe un deal de la marginea orașului. O scară lungă urcă de la baza colinei până la un mic platou aflat pe vârf. Urcând treptele am ajuns în fața unui obelisc înalt, încadrat de un dorobanț și un vultur uriaș. Monumentul a fost ridicat în onoarea soldaților care au luptat în Războiul de Independența din 1877 în urmă căruia Dobrogea s-a unit cu România. Piatra de temelie a fost pusă la data de 17 octombrie 1879 în prezența Regelui Carol I iar monumentul a fost realizat de sculptorul George Vasilescu. După ce a fost distrus aproape în totalitate în Primul Război Mondial, monumentul a fost refăcut abia în 1932. Dincolo de însemnătatea istorică și valoarea artistică, Monumentul Eroilor este unul din cele mai potrivite locuri pentru a admira Dunărea și Tulcea de la înălțime.
Informații utile
Biletul pentru călătoria de la Tulcea la Sfântu Gheorghe costă 38 lei la vapor, sau 49 lei la catamaran (nava rapidă). Plecarea din Tulcea este la ora 13:30, iar din Sfântu Gheorghe la ora 7:00. Nu se pot face rezervări. Informații actualizate găsiți pe site-ul Navrom Delta.
Muzeul Delta Dunării – Tulcea
Program: de Marți până Duminică între orele 10 – 20 (Mai – Septembrie) sau 10 – 18 (Octombrie – Aprilie)
Preț bilet: 15 lei
Taxa foto: 20 lei
4 COMMENTS
L-am vizitat atunci cand am ajuns in Tulcea, acum parca doi ani, mi-a placut. E mic dar e cochet. Nu pot sa nu imi amintesc de, si totodata sa remarc ca nu ai pus nicio poza cu.. rechinul din bazinul circular. Mai era acolo, nu-i asa?
Din pacate rechinul nu mai era acolo. Am inteles ca a murit acum un an si jumatate. Era vorba sa aduca altul, dar vad ca nu se grabeste nimeni.
Diversitatea de specii de pesti in Delta Dunarii e chiar extraordinara!
Ai dreptate, Ionut! Multumim pentru vizita!