Bucuresti: Castelul Țepeș
10 februarie 2013
Știați că există un castel în centrul Bucureștiului? Probabil că nu… Multă vreme n-am știut nici noi. Castelul Țepeș este unul din secretele bine ascunse ale orașului, care ar merita să fie mai bine cunoscut.
Castelul Țepeș se află lângă Parcul Carol, pe strada Candiano Popescu. Prima dată l-am observat într-o zi de iarnă, când ne plimbam prin parc. Ramurile desfrunzite ale copacilor lăsau să se vadă niște ziduri care ne-au trezit interesul. Un turn înalt cu creneluri, sprijinit de contraforturi puternice își găsește cu greu locul printre casele vechi și blocurile din apropiere. Spre dezamăgirea noastră, castelul era lăsat în paragină iar porțile încuiate. Cu toate acestea, curiozitatea ne-a împins să aflăm mai multe.
La începutul anului 1906 România se pregătea de sărbătoare. Regele Carol I aniversa 40 de ani de domnie, se împlineau 25 de ani de la transformarea țării în regat și 1800 de ani de când armatele împăratului Traian cucereau Dacia. Această triplă aniversare cerea o sărbătoare pe măsură. Pe Câmpul Libertății, locul unde astăzi se află Parcul Carol, a avut loc Expoziția Generală Română. Atunci au fost amenajate lacul și grota, și au fost plantați mulți din copacii pe sub care ne plimbăm astăzi. Printre ei au fost construite mai multe clădiri, unele permanente, altele doar pentru perioada expoziției.
Pavilionul regal construit după modelul Mănăstirii Cozia, mănăstirea Horezu, cula Greceanu sau biserica din Rădăuți sunt doar câteva din monumentele care au fost replicate în parc cu ocazia expoziției. Nici unul dintre ele nu mai există astăzi. Palatul Artelor, care se afla în locul unde astăzi vedem Mausoleul a adăpostit o vreme Muzeul Militar, dar a fost avariat de un cutremur în 1940 și demolat. Moscheea turcească a fost mutată de comuniști în spatele blocurilor de la Piața Eroii Revoluției. Deși e bine ascunsă, poate fi vizitată și astăzi. Singurele clădiri rămase sunt Arenele Romane, biserica Cuțitul de Argint (copie a bisericii Sfântul Nicolae din Iași) și Castelul Țepeș.
Expoziția avea nevoie de un turn de apă, care trebuia așezat pe un deal. Ca să ascundă rezervorul, arhitectul a ales o formă mai plăcută, care să impresioneze vizitatorii: un mic castel. Castelul Țepeș este o copie a cetății Poenari, fortăreața din cheile Argesului construită de Vlad Țepeș. Alegerea modelului nu a fost întâmplătoare, regele însuși fiind un admirator al voievodului valah. Un bazin imens ocupă aproape în întregime turnul castelului, lăsând loc doar unei scări în spirală care urcă pe acoperiș, unde erau pregătite jocurile de lumini.
La scurt timp după încheierea celui de-al doilea război mondial, castelul a fost transformat în cazarmă pentru soldații care făceau de gardă la Mormântul Ostașului Necunoscut, apoi pentru o unitate de jandarmi. În 2004 a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor. Între timp nu s-au mai făcut nici un fel de reparații, iar castelul amenința să se prăbușească. În 2010 a fost înscris pe lista monumentelor istorice și au început lucrările de consolidare și restaurare. Între timp reparațiile s-au încheiat, iar castelul arată foarte bine. Cu toate astea, el se află încă în administrarea MApN și are regim de unitate militară, motiv pentru care nu este deschis publicului larg decât în Ziua Porților Deschise.
Informații utile
Ziua Porților Deschise se organizează de 2 ori pe an, în weekend, de Ziua Armatei (25 octombrie) și de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului).
În weekendul care tocmai a trecut s-a organizat Ziua porților deschise pentru prima dată în ultimii 4 ani. Din păcate evenimentul nu a fost anunțat decât pe pagina de facebook a MApN cu o zi înainte și am aflat prea târziu. Dar așteptăm cu nerăbdare luna octombrie.
12 COMMENTS
Hi, unfortunelty I don’t understand text, but this place seems to be wonderful. I appreciate photos, which you are taking. They are really great.
Greetings,
Wiktoria & Piotr,
pocztowka-z.blogspot.com
Thank you very much! I will add a translation module soon 🙂
Tare 🙂
Habar n-aveam de acest castel
Sunt putini cei care stiu despre acest castel, si inca si mai putini cei care se pot lauda ca l-au vizitat.
Nu-mi inchipiam asa Cetatea Poenari, chiar am fost acolo pe 2 mai (cu tot efotul necesar pt. urcarea celor cca 1400 de trepte :)).
Adevarul e ca ai nevoie de ceva imaginatie 🙂
Nu stiam de acest castel, foarte frumos arata in imagini si cu siguranta voi lua in calcul o vizita acolo cu prima ocazie.
Din pacate ocaziile sunt rare. Dar daca reusesti, sa ne povestesti cum a fost 🙂
Știam de castel și povestea lui, că, la fel, ne-a intrigat și pe noi când ne-am plimbat prin Parcul Carol. Eu propun să facem eveniment pe FB de pe acum ca să știm că în octombrie se vizitează și pe dinăuntru 🙂
Nu e rea ideea, dar sper sa anunte cu mai mult timp inainte.
Super tare articolul! Mi-a placut foarte mult! Multumesc !
Multumim si noi!