Culele de la Măldărești – micile fortarețe ale boierilor…
Cula Duca |
25 iunie 2011
După ce am vizitat Mănăstirea Horezu, ne-am îndreptat spre un sat din apropiere: Măldărești. Citisem de multă vreme despre culele de la Măldărești – mici castele de provincie construite pe moșiile boierilor pentru a se apăra de atacurile turcilor, dar și de haiduci sau răscoale ale țăranilor (majoritatea boierilor nu erau persoane foarte populare în acele vremuri). Astăzi țevile flintelor nu se mai arată din spatele crenelurilor, iar vizitatorul poate privi liniștit turnurile albe înconjurate de legende.
Numele de „culă” provine din limba turcă și înseamnă „turn”. Aceste locuințe fortificate erau prezențe obișnuite între dealurile Olteniei și sunt o dovadă a trecutului zbucuiumat al românilor. Din păcate, foarte puține clădiri de acest fel s-au păstrat până astăzi, și chiar mai puține sunt îngrijite. Culele de la Măldărești au statut de monument istoric și au fost propuse pentru includerea în patrimoniul mondial Unesco.
Urmând indicatoarele am ajuns în curtea complexului muzeal format din două cule, alături de care se află casa memorială I.G. Duca. Cele trei clădiri se vizitează într-o ordine care ține doar de dispoziția ghidului. Noi am văzut întâi casa memorială, o clădire simplă cu cerdac, zugrăvită în alb imaculat. După ce a cumpărat cula din apropiere, Duca a construit aici o casă de vacanță unde am putut vedea obiecte care au aparținut fostului prim-ministru asasinat de legionari pe peronul gării din Sinaia.
Deși poartă numele fostului prim-ministru, cula Duca a fost construită de un boier oltean în 1812, și cumpărată de I.G. Duca abia la începutul secolului 20. Duca a decorat cula cu obiecte tradiționale, însă majoritatea au dispărut de-a lungul timpului. Ghidul ne-a povestit (printre alte povestioare mai mult sau mai puțin deocheate) că în perioada comunistă aici locuiau tractoriștii de la CAP, care aveau obiceiul să se încălzească punând pe foc icoanele din camere. Pridvorul plin de mușcate oferă o priveliște deosebită a dealurilor vâlcene.
Trecând strada am ajuns în fața unei alte cule (în opinia noastră, de aici ar fi trebuit să înceapă vizita). Cula Greceanu este cea mai veche din țara, și este înconjurată de legende. Istoria ei începe la începutul secolului 16, când paharnicul Nan ridică un turn pe moșia sa, pentru a ține piept atacatorilor. Mai târziu poveștile îl pomenesc ca stăpân pe Tudor Maldăr, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul. După moartea voievodului, căpitanul este prins în luptele dintre pretendenții la domnie, și cade prizonier la tătari. Frumoasa fiică a hanului tătar se îndrăgostește de el, și reușesc să fugă împreună, găsindu-și refugiu la Măldărești.
În secolul 19 o descendentă a Măldăreștilor se căsătorește cu pitarul Costache Greceanu, moment în care cula își schimbă numele. Astăzi turnul alb se ridică în mijlocul unei poieni înmiresmate de mirosul fânului cosit. O ușă grea din lemn de stejar este singura cale de acces. O altă ușă, mai frumos decorată pentru a induce în eroare, duce în pivniță – capcana perfectă pentru tâlhari. Una din încăperile boltite de la etaj păstrează portrete ale Măldăreștilor, pictate în frescă de o urmașă a familiei, având ca model picturile din biserica din apropiere, ridicată de nepoții căpitanului Maldăr. Am părăsit locul având în minte aventurile căpitanului Maldăr, pe care le citisem de atâtea ori în copilărie (cartea se numește Capcana, și a fost scrisă de Vasile Mănuceanu).
Informații utile:
Preț bilet: 3 lei
Program de vară (aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni închis
Program de iarnă (noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni închis
Cum ajungi acolo?
Cu mașina: din Horezu pe DN65C (aproximativ 3 km)
Cu microbuzul: sunt câteva curse în fiecare zi din Horezu
Casa memorială I.G. Duca |
Casa memorială I.G. Duca |
Casa memorială I.G. Duca |
Cula Duca |
Cula Duca |
Cula Greceanu |
Cula Greceanu |
Cula Greceanu |
Cula Greceanu |
Cula Duca |
Mai avem poze și aici.
Din aceeași serie:
Mănăstirea dintr-un lemn
Mănăstirea Horezu
Culele de la Măldărești
Muzeul Trovanților
Peștera Polovragi
Peștera Muierilor
Transalpina
Mănăstirile Cozia și Turnu
Vizualizaţi Romania pe o hartă mai mare
8 COMMENTS
superb!
Multumim, Costina!
O zi frumoasa!
Uite că aici nu am fost, deşi am trecut prin zonă. Arată minunat acest complex, chiar că trebuie văzut.
Nu e un loc foarte cunoscut, ar merita mai multa promovare.
[…] aceeași serie: Mănăstirea dintr-un lemn Mănăstirea Horezu Culele de la Măldărești Muzeul Trovanților Peștera Polovragi Peștera Muierilor Transalpina Mănăstirile Cozia și […]
[…] aceeași serie:Mănăstirea dintr-un lemnMănăstirea HorezuCulele de la Măldărești Muzeul TrovanțilorPeștera Polovragi Peștera Muierilor Transalpina Mănăstirile Cozia și […]
[…] aceeași serie:Mănăstirea dintr-un lemnMănăstirea HorezuCulele de la Măldărești Muzeul TrovanțilorPeștera Polovragi Peștera Muierilor Transalpina Mănăstirile Cozia și […]
[…] regal construit după modelul Mănăstirii Cozia, mănăstirea Horezu, cula Greceanu sau biserica din Rădăuți sunt doar câteva din monumentele care au fost replicate în parc cu […]