Bulgaria: Cetatea Cherven
Cetatea Cherven |
3 noiembrie 2012
Cetatea Cherven (Cerven) se află la 30 de kilometri de Ruse, pe o stâncă de pe malul râului Cherni Lom. În perioada medievală Cherven (Cetatea Roșie) era unul din cele mai importante orașe din Bulgaria, din punct de vedere militar, comercial și cultural. Orașul a fost construit pe locul unei cetăți bizantine, abandonată de multe sute de ani, iar în 1242 a devenit reședința episcopului ortodox bulgar. În secolul 14, Cherven era format din orașul de sus, apărat de ziduri groase, și orașul de jos, aflat la baza stâncilor, în afara fortificațiilor.
Am pornit, împreună cu o gașcă mare de prieteni (7 la număr) să petrecem un weekend la Veliko Târnovo. Pe drum ne-am oprit pentru o scurtă vizită la mănăstirea Basarabovo, apoi am pornit spre cetatea Cherven. Drumul șerpuiește printre dealurile din Parcul Național Rusenski Lom, traversează micul sat Cherven și se oprește într-o parcare, în fața unui restaurant. Sus, pe o stâncă, se află orașul medieval. Scările care urcă pe pantele dealului ne-au condus până la poarta cetății. În interior se pot vedea ruinele palatului feudal și ale catedralei episcopale, precum și un turn de apărare din secolul 14, păstrat în forma originală. Acest turn a servit ca model pentru reconstrucția turnului lui Balduin de la cetatea Tsarevets, din Veliko Tarnovo. Un pod de lemn traversează prăpastia din apropiere. Trecând pe el, e imposibil sa nu-ți amintești de poveștile cu cavaleri și prințese.
Legendele spun că la Cherven stăpânea Împăratul Roșu, care conducea o țara locuită de valahi și bulgari. Micul stat se afla în calea migrațiilor și a ambițiilor de cucerire ale vecinilor mai puternici. Numele împăratului venea de la mantia roșie pe care o purta ca să-i sfideze pe conducătorii Imperiului Bizantin (culoarea roșie era semnul puterii imperiale). Ioan Asan I, unul din cei trei frați care au eliberat Bulgaria de sub dominația bizantină, s-a căsătorit cu Maria, fiica ultimului împărat de la Cherven. Mica țara a fost integrată în Al Doilea Imperiu Româno-Bulgar, iar țarul a purtat mai departe mantia roșie a împăratului de la Cherven.
Cetatea a fost asediată de hoardele mongole în secolul 13, și de Imperiul Otoman la sfârșitul secolului 14. Lipsit de apă și cuprins de flăcări, orașul a căzut în mâinile turcilor și și-a pierdut cu timpul faima și bogăția. Astăzi au rămas doar ruinele care amintesc de gloria vremurilor trecute.
Informații utile:
Pret: 4 leva (~2 euro). Pentru grupuri (de la 5 persoane) – 3 leva.
Cum ajungi acolo? De la vama Ruse urmezi indicatoarele spre Sofia / Veliko Târnovo (DN5). După 9.5 km faci stanga pe DJ501 spre Basarabovo. După înca 21.5 km vei intalni un indicator la stânga spre Cherven.
Cetatea Cherven |
Cetatea Cherven |
Cetatea Cherven |
satul Cherven |
Cetatea Cherven |
Cetatea Cherven |
Mai avem poze și aici.
Vizualizaţi 2010 Veliko Tarnovo pe o hartă mai mare
6 COMMENTS
Imi place mult prima fotografie, cu imaginea de sus a cetatii si zonei inconjuratoare.
Fotografia e facuta de pe un deal, in drum spre cetate.
Frumoase poze si frumoasa istoria acesteti cetati.
Satul Cherven avea in septembrie 2005, 302 locuitori!
Da, e un sat tare micut.
super tare, am fost si eu pe acolo 😉
Ne bucuram ca ti-a placut.