Târgoviște: Turnul Chindiei
Turnul Chindiei |
1 iulie 2012
Acum câteva luni, în drumul de întoarcere spre București, am făcut o oprire foarte scurtă la Târgoviște. Trecusem de mai multe ori prin oraș, dar niciodată n-am avut timp să vizităm Curtea Domnească și Turnul Chindiei, cel mai cunoscut monument din oraș. De data această am profitat de ocazie, mai ales că lucrările de restaurare s-au încheiat de curând.
Târgoviște a devenit capitala Țării Românești în secolul 14, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, și tot atunci au fost ridicate primele clădiri ale curții domnești. Curtea domnească a cunoscut înflorirea maximă în timpul lui Matei Basarab, iar în 1660, în timpul lui Gheorghe Ghica, au început operațiunile de demolare, la cererea sultanului. Imediat ce am intrat pe poarta principală am văzut biserica domnească, ridicată de domnitorul Petru Cercel în 1598 după modelul mitropoliei din oraș, dar la dimensiuni mult mai mari (la data construcției, era cea mai mare biserică din Țara Românească). Pictura, în mare parte originală, datează din timpul lui Constantin Brâncoveanu. Deasupra naosului a fost construit un balcon pentru familia domnitorului, care era legat direct de palatul domnesc, aflat în apropiere. Deocamdată în interior sunt schele, care ne fac să sperăm la restaurarea clădirii.
Lângă biserică se află ruinele palatului domnesc, iar dincolo de ele se înaltă spre cerul albastru Turnul Chindiei. Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân și tată al mult mai celebrului Vlad Țepeș, a ridicat construcția modificând turnul vechiului paraclis domnesc, ale cărui ruine se pot vedea în apropiere. Tot el a întărit fortificațiile și a refăcut curtea domnească având drept model castelul de la NA¼rnberg. Numele turnului este legat de apusul soarelui (chindie), când străjerii dădeau semnalul pentru închiderea porților orașului. Turnul Chindiei a fost restaurat la jumătatea secolului 19 de către domnitorul Gheorghe Bibescu, fără însă a păstra forma originală. Inițial, intrarea în turn se făcea pe la etajul 1, care era legat de palatul domnesc printr-o pasarelă. Astăzi turnul găzduiește o expoziție legată de Vlad Țepeș.
În spatele bisericii domnești am descoperit biserica Sf. Vineri, o biserică mai mică, din păcate închisă în ziua vizitei noastre. Am înțeles că aici ar fi expusă o colecție de icoane. O altă clădire din apropiere adăpostește Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, pe care însă nu am avut timp să-l vizităm.
Informații utile:
Curtea Domneasca Targoviste
Pret: 9 lei; taxa foto: 15 lei
Program: Marți – Duminica 8:00 – 18:30 (vara), 9:00 – 16:30 (iarna)
Curtea domnească din Târgoviște |
Biserica domnească din Târgoviște |
Turnul Chindiei |
Biserica domnească din Târgoviște |
Biserica domnească din Târgoviște |
Biserica domnească din Târgoviște |
Biserica domnească din Târgoviște |
Beciurile palatului domnesc |
Palatul domnesc |
Curtea domnească din Târgoviște |
Turnul Chindiei |
Curtea domnească din Târgoviște |
Biserica Sf. Vineri |
Mai avem poze și aici.
8 COMMENTS
Foarte frumos la Targoviste. Am fost de cateva ori pe-acolo dar din pacate nu am avut sansa sa vizitez Turnul Chindiei.
Poate vei gasi timp sa te opresti o ora, merita.
ansamblul de monumente curtea domneasca! Frumoase pozele si frumoasa istorie au aceste constructii.
Multumim Adriana!
Frumoase pozele. Multumim ca prezentati o parte de istorie pentru cei ce nu avem posibilitatea de a ajunge acolo! Felicitari!
Multumim pentru vizita.
Da este o parte din istoria noastra.felicidad.
Multumim pentru vizita.