Parcul Natural Comana
Balta Comana |
16 mai 2009
Într-un weekend frumos dintr-o primăvară de mult trecută, am căutat un loc de evadare din București. Aveam doar o după-amiază la dispoziție, așa că am ales Parcul Natural Comana, care se află la doar 30 de kilometri de oraș, înspre Giurgiu. Parcul Natural Comana include pădurea și balta Comana (al doilea loc din țara că biodiversitate, după Deltă Dunării), și rezervațiile științifice de ghimpe și bujor sălbatic. Primăvara aerul poartă parfumul teilor și salcâmilor înfloriți. Pădurea este străbătută de trasee turistice pentru drumeți și bicicliști, iar pe baltă se pot face plimbări cu barca, organizate de administrația parcului sau de pensiunea Casa Comana.
Din centrul satului, câteva indicatoare te conduc spre drumul forestier care se oprește în fața cabanei Fântâna cu Nuc. Aici încep zonele mlăștinoase de pe marginea bălții. Prima dată când am fost aici, niște elevi organizau banchetul de absolvire, așa că ne-am putut amesteca ușor printre ei și ne-am plimbat pe podețele de lemn până la căsuțele lacustre, cu acoperișuri de stuf. A doua oară însă am găsit poarta închisă, și un semn care ne anunța că trecerea este interzisă. Ne-am orientat spre un alt pod, care nu trecea prin curtea cabanei, dar scândurile erau atât de rupte și putrezite, încât am renunțat. Administrația parcului a amenajat o zonă de picnic, dar în weekend era invadată de oameni certați cu bunul simț, așa că mai bine mergeți pe una din potecile care se afundă în pădure, unde veți găsi cu siguranță un loc unde să vă bucurați de liniște și natură. În luna mai puteți participa la sărbătoarea bujorului, dar sfatul nostru e să mergeți înainte de sărbătoare, pentru că după ce se termină, nu veți mai găsi nici urmă (sau petală) de bujor. Bujorul sălbatic crește sub copaci, are un singur rând de petale, și nu seamănă prea mult cu bujorul de grădină.
În apropierea cabanei se află Fântâna cu Nuc, unde curge un izvor cu apă rece și limpede. Nucul s-a uscat, dar legendele spun că sub ramurile sale a fost ucis Vlad Țepeș, în decembrie 1476, în luptă cu rivalul său, Basarab Laiota cel Bătrân. Mii de izvoare au început atunci sa curgă, iar acolo unde căzut sângele voievodului, a apărut o plantă nemaivăzută până atunci în acele locuri: ghimpele.
Deși tradiția spune că trupul lui Vlad Țepeș a fost înmormântat la mănăstirea Snagov, descoperirile istoricilor par să contrazică această idee. Mormântul său nu a fost descoperit, dar se pare că voievodul a fost înmormântat la mănăstirea Comana, ctitorită chiar de el, care se află în apropiere. În curtea mănăstirii au fost descoperite temeliile unei biserici de lemn, prima biserică a mănăstirii ridicate în 1461 de Țepeș pe o insulă a bălții Comana. Din cauza terenului mlăștinos, clădirile s-au transformat în ruine în mai puțin de o sută de ani. Între timp mlaștinile s-au retras, iar mănăstirea a fost reconstuita de Radu Șerban în 1588, și restaurată de Șerban Cantacuzino. Din construcția originală s-au păstrat chiliile de la nord și vest, zidul de răsărit și un fragment din zidul lipit de turn. Când am ajuns aici prima data, în 2009, biserică era în renovare, dar între timp am aflat că și-a mai schimbat înfățișarea. Într-un subsol a fost amenajat un mic muzeu, care conține obiecte descoperite sau păstrate în apropierea mănăstirii. Înainte de plecare puteți petrece câteva minute privind Neajlovul care curge liniștit dincolo de zidul de cărămidă.
Update 2012: din pacate casutele lacustre nu mai exista.
Informații utile:
Taxa de intrare în parc: 3 lei/persoană, 15 lei/mașină. După ora 4 nu se mai percepe taxă.
Cum ajungi acolo: din București, pe DN5 (București – Giurgiu) până în sensul giratoriu de la Adunații-Copăceni, apoi DN5A până la Gradistea, apoi DJ412A până la Comana. Variantele prin Călugăreni și Uzunu au porțiuni neasfaltate și porțiuni de asfalt în stare foarte proastă.
Mănăstirea Comana |
fundația bisericii lui Vlad Țepeș |
Mănăstirea Comana |
Mănăstirea Comana |
râul Neajlov |
Mănăstirea Comana |
Mănăstirea Comana |
căsuțele lacustre |
balta Comana |
balta Comana |
balta Comana |
balta Comana |
Mai avem poze și aici.
Vizualizare harta marita 2009 Giurgiu
14 COMMENTS
Din pacate, dragilor, casutele alea lacustre care mi-au placut si mie foarte mult nu mai exista. Am descoperit asta vara aceasta si trebuie sa recunosc ca am fost dezamagita. Dar pentru o iesire din Bucuresti, de week-end,recomand Comana.
N-a mai ramas nici una??? Pacat. Adevarul e ca era doar o chestiune de timp, pentru ca nu le ingrijea nimeni.
Foarte frumos, astept primavara 🙂 Si totusi, daca n-ai masina, cum se ajunge? 😀
Greu… Linia RATB care mergea la manastirile din jurul Bucurestiului nu mai circula de anul trecut. Din cate stiu, singura varianta este un microbuz care pleaca de la gara Progresul (capatul tramvaiului 25). Din cate am inteles, pleaca la fiecara ora, si costa in jur de 7 lei.
Intreg domeniul Comana, care cuprinde satul, manastirea, padurea si balta, se afla la 30km de Bucuresti.
Multumesc pentru completare 🙂
Imi plac mai ales pozele cu stufaris.
Multumim pentru vizita si aprecieri.
Din pacate, din 2009 pana in prezent, s-a cam dus totul pe copca.
Tot din pacate, daca cineva nu citeste si comentariile, o sa-si ia o mare teapa daca se duce in rezervatie. Manastirea era inca frumoasa si, datorita drumului infect pana acolo, nu e multa lume. Acei 30-40km ii poti face lejer in 3ore.
In padure e plin de manele, gratare, mizerie si mizerabili. Constructiile de pe apa au fost distruse si nu cred ca or sa mai fie reconstruite (acele constructii au fost facute in timpul turnarii unui film – deh, tot de la straini). Ca in orice treaba buna… pacat ca nimeni nu are grija.
Ca un plus: padurea este destul de mare, este ideala pentru biciclisti mai off-road asa.
Multumim pentru completari Vlad! Nu stiam ca au disparut casutele de stuf, noi am mai fost pe acolo si anul trecut, si inca existau. Pacat de ele, erau o idee foarte faina. De mizerie si mizerabili am pomenit si eu, ce-i drept nu in cuvinte atat de „tari”.
La care din drumuri te referi cand spui ca e infect? Cele prin Calugareni si Uzunu intr-adevar sunt intr-o stare foarte rea, dar din cate stiu cel prin Adununatii-Copaceni – Gradistea era ok.
Am avut si eu o invitatie vara asta. Sa inteleg ca am facut bine ca nu am onorat-o 🙂 Pana la urma nu cred ca e asa rau cum ziceti. Mereu trebuie sa lasam loc de putina intelegere 🙂
Depinde… Padurea de salcam de langa satul Vlad Tepes este un loc minunat primavara. Intr-adevar, fantana cu nuc e de evitat in weekend, dar sunt multe alte locuri unde nu vei intalni mizerie si mizerabili. E o padure destul de mare 🙂
Călători până… în măduva oaselor! 🙂 Felicitări pentru fotografii și explicații. Am fost în octombrie 2011 cu un prieten să explorăm zona, mai exact linia ferată Comana – Țepeș Vodă. http://www.youtube.com/watch?v=UDUSwarvw3Q
Interesant filmul! Am vazut si noi calea ferata in spatele manastirii. Pacat ca n-au mai reparat-o.