Budapesta: Muzeul Marțipanului
Catedrala Sf Vasile din Moscova |
2 decembrie 2011
La mica distanta de Biserica Matyas si Bastionul Pescarilor se afla cea mai dulce atractie a Budapestei: Muzeul Martipanului. Desi nu e foarte cunoscut, muzeul e o oprire obligatorie pentru orice pasionat de dulciuri. Intrarea se face printr-o cofetarie, care la prima vedere nu anunta ceva foarte spectaculos (doar o vitrina in care se vede un tort de 250 de kg), dar dincolo de usa se deschide un intreg univers al dulciurilor.
In loc de bilet de intrare, am primit o mostra de martipan. Doamna care ne-a primit vorbea bine romaneste, desi n-a vrut sub nici o forma sa ne spuna unde a invatat :-D. Noroc ca exponatele erau protejate cu vitrine de sticla, ca altfel nu stiu daca scapau 2 sau 3. Sute de kilograme de martipan si alte sute de ore de munca au avut ca rezultat o multime de opere de arta dulci. In cele doua sali ale muzeului am vazut mobila si tablouri, o colectie de cactusi, torturi, scene din povesti si monumente celebre, toate facute din martipan (o pasta de zahar si migdale, usor de modelat). Am vazut-o pe printesa Sisi in marime naturala, pe Alba ca Zapada, mica sirena, Shrek, Pinochio, Gulliver, strumfii si dalmatienii (nu chiar toti 101). Alaturi de prietenii din povestile copilariei mai sunt expuse miniaturi ale unor monumente celebre din Budapesta si din lume: parlamentul, Podul cu Lanturi, biserica Matyas, Bastionul Pescarilor, catedrala Sf Vasile din Moscova, o pagoda chinezeasca, si multe altele. Oricat ne-am stradui, nu va putem descrie in cuvinte ce-am vazut acolo, asa ca va lasam sa va delectati cu cateva imagini.
Informatii utile:
Taxa de intrare: 400 forinti (~1.5 Euro)
Printesa Sisi |
pasarea Turul |
Sfantul Stefan |
Podul cu Lanturi |
Biserica Matyas |
Harry Potter |
Kung Fu Panda |
Shrek |
Pinochio |
Bastionul Pescarilor |
Harta Ungariei mari |
Parlamentul Ungariei |
Alba ca Zapada |
Peter Pan |
o Uniune europeana dulce |
Strumfii |
Garfield |
101 dalmatieni |
Mica Sirena |
Familia Flintstone |
Cei 3 purcelusi |
Gulliver |
Mai avem poze din Budapesta si aici.
Din aceeasi serie:
Mos Craciun?
Targul de Craciun
Sfarsit de toamna la Budapesta
Flori inghetate
Intalnire cu Budapesta
Plimbare prin Pesta
Castelul Buda
Biseria Matyas
Bastionul Pescarilor
Muzeul Martipanului
Parlamentul Ungariei
Catedrala Sf. Stefan
Piata Eroilor
Dealul Gellert
View 2011 Budapesta in a larger map
17 COMMENTS
Interesant muzeul, cu exceptia Ungariei Mari. Oricum martipanul nu este pe lista mea de dulciuri. Si parca de acum are un gust cam …amarui.
Si pe noi ne-a surprins intr-un mod nu tocmai placut. Am fost tentat sa nu pun poza aceea, dar voiam sa vad ce reactii va produce.
Ce frumos! O lume de martipan! Nici eu nu ma dau in vant dupa gustul martipanului dar figurinele facute din el m-au fascinat intotdeauna!
Harta Ungariei mari nu este nici pe placul meu (oricat i-as admira pe unguri) insa era razbunata de cealalta harta, cea a Europei, in care Romania era asa de mareee… 🙂
Daca nu ziceai tu, nici nu observam…
Corect punctat, Vulpita!
Nu sunt xenofob, din contra m-am simtit bine la secui si la unguri, dar nu inteleg obsesia asta lor pentru teritorii, acum cand granitele nu mai sunt ce au fost.
Superb si inedit muzeu! Cum ati rezistat printre acele exponate delicioase… 🙂 Este un loc unde mi-ati facut pofta sa ajung…
Simplu, erau incuiate 😀
Si cand te gandesti ca acest asezamant, unul din cele cinci de pe teritoriul Ungariei si opt de pe teritoriul Austriei, are o legatura directa si indisolubila cu Romania…,dar si cu Beirutul, Persia, Windsor-ul, Las Vegas-ul si inca multe alte locuri.
Nu stiam ca-s asa multe.
Legătura cu România este părintele acestor așezăminte culturalo-gastronomice, din p.d.v al s.s.: chiciuri (da`, nu contează părerea mea). E vorba de Károly Szabó, unul din cei mai celebrii cofetari din lume, născut într-un sat de lângă Arad prin 1926, ucenic, calfă apoi maistru cofetar la vârsta de 21 de ani la firma familiei Moran din Baia Mare, înrolat „benevol” în „unitățile de tineret” ale armatei ungare, căzut prizonier în Austria în 1945. După sașe luni de prizonierat devine cofetarul „oficial” al diviziei de ocupație americană cu sediul în Nürnberg, apoi stagiu în meserie în SUA, în 1958 pleacă la Beirut unde înființează prima sa firmă privată de cofetărie, devine cofetarul șef al regelui Iordaniei (Hussein al Iordaniei) și furnizor principal pentru prinții din Persia, din 1963 și până în 1967 funcționează în Las Vegas, dar furnizează produse și pentru Hollywood, apoi devine managerul patiseriilor și cofetăriilor M.S. Britanice Regina Elisabeta a II-a, cu sediul în Windsor. Din 1971 se stabilește definitiv în Austria, unde începe să dezvolte un imperiu al patiseriei și cofetăriei. După 1991, cere cetățenia ungară și se stabilește într-un castel de lângă Seghedin (Szeged), de unde a continuat să-și conducă imperiul dulciurilor. A fost vorbitor de opt limbi la nivel de limbă maternă, membru a mai multor academii, profesor universitar de arta cofetăriei, titularul unor cursuri de măiestrie artistică, deținător a 15 medalii de aur la concursuri internaționale și a 85 de distincții de stat, etc. etc. După propriile mărturisiri, avea „hârtie oficială” numai pentru absolvirea a șase clase elementare din Arad. A decedat în 2009, la vârsta de 83 de ani, dar imperiul său continuă sa funcționeze, mai ales datorită generațiilor de cofetari de prima clasă pe care i-a educat pe patru continente.
Wow, asta da CV 🙂
mi se parea mie poza cunoscuta de undeva…merci pentru like, am dat unul la schimb 🙂 Mie-mi place martipanul. Budapesta…am avut niste experiente nu tocmai placute asa ca …trebuie sa mai incerc odata 🙂
Cu siguranta. Si noi vrem sa mai mergem, poate Budapesta ne va face o primire mai… calduroasa (cu mai multe grade adica)
Sunt fana „martipan” asa ca bine ca sunt incuiate exponatele alea, ca as strica muzeul…Interesanta traiectoria profesionala a fondatorului, pusa la dispozitie de Zsolt.
Absolut de acord 🙂 Multumim pentru vizita.
nu stiam despre existenta muzeului cu toate ca mai vazusem poze la niste prieteni de pe acolo…am crezut ca e doar un targ temporar insa acum l-am adaugat pe lista daca vom mai ajunge la Budapesta
Nuuu, e expozitie permanenta.