Întâlnire cu Budapesta
1 decembrie 2011
Undeva pe la inceputul lui noiembrie am inceput sa ne facem planuri pentru mini-vacanta de 1 decembrie. Poate Budapesta pare o alegere putin ciudata pentru acele zile, dar dupa experienta din august (cand n-am gasit nici un loc de cazare pe cateva zeci de km), am decis ca mai bine mergem la vecini, care nu sarbatoresc nimic, si deci n-au probleme cu aglomeratia.
Aveam 4 zile la dispozitie, si prima idee a fost sa mergem la Praga. Din pacate ne-am trezit cam tarziu, si n-am mai gasit bilete la un pret convenabil, asa ca ne-am gandit la Budapesta. Am facut o scurta documentare pe site-urile Tarom si Malev, unde am obtinut un pret modic de apoape 400 de euro pentru biletele de avion (de persoana, bineinteles). Bugetul ar fi fost in mod clar depasit, asa ca am cautat o solutie mai convenabila, si am gasit la Vola o oferta pentru o vacanta la Budapesta (bilete de avion si 3 nopti de cazare la hotel), pentru care am platit putin sub 200 de euro (tot de persoana), deci mult mai convenabil. Intre timp Malev a dat faliment, dar pachetul exista in continuare (ce-i drept un pic mai scump), cu zboruri operate de Tarom.
E un pic ciudat sa pleci dimineata la ora 7 din Bucuresti si sa ajungi in alta tara (Ungaria in cazul nostru) tot la ora 7. In orice caz, Budapesta ne-a intampinat cu un zambet (chiar daca vremea era cam mohorata). Am ajuns la hotel, ne-am cazat, apoi am iesit la plimbare. Blogul Alexandrei ne-a fost sursa de inspiratie pentru plimbare.
In apropierea hotelului am descoperit palatul New York, deschis in 1894 ca sediu al unei companii de asigurari (si cica nu se castiga bine din asigurari). In urma cu vreo 10 ani a fost renovat si transformat intr-un hotel de lux. Ah, si prin fata lui circula cel mai lung tramvai din lume.
Palatul New York |
Palatul New York |
Palatul New York |
cel mai lung tramvai |
Aici ne-am intalnit cu unchiul Laurei, care ne-a fost ghid prin Budapesta timp de 4 zile. Dupa cateva minute de negocieri, am plecat cu totii spre malul Dunarii. Ne-am oprit sa vizitam biserica franciscana (Belvarosi Ferences Templom), fosta biserica a unei manastiri ridicate de calugarii franciscani in secolul 13. Avariata in timpul ocupatiei turcesti, biserica a fost restaurata in secolul 18. Cand am iesit lumea tocmai se aduna pentru slujba (si inca in numar surprinzator de mare).
aici se afla una din portile de intrare in Pesta medievala |
biserica franciscana (Belvarosi Ferences Templom) |
biserica franciscana (Belvarosi Ferences Templom) |
biserica franciscana (Belvarosi Ferences Templom) |
biserica franciscana (Belvarosi Ferences Templom) |
In articolele urmatoare o sa va aratam ce-am vazut prin Budapesta.
Mai avem poze si aici.
Din aceeasi serie:
Mos Craciun?
Targul de Craciun
Sfarsit de toamna la Budapesta
Flori inghetate
Intalnire cu Budapesta
Plimbare prin Pesta
Castelul Buda
Biseria Matyas
Bastionul Pescarilor
Muzeul Martipanului
Parlamentul Ungariei
Catedrala Sf. Stefan
Piata Eroilor
Dealul Gellert
View 2011 Budapesta in a larger map
11 COMMENTS
infigi cutitul in rana 🙂
calatori sau turisti? 😉
Sincer sa fiu, limita dintre calator si turist mi se pare destul de vaga. Atata timp cat ne facem programul singuri si n-avem constrangeri de nici un fel, nu vad nici o problema in a lua biletul de avion si hotelul de la o agentie, la o treime din pretul de „calator independent” 🙂
si „turist independent” ce are?
v-am trimis anterior un ping, dar vad ca intre wordpress si blogspot nu functioneaza:
http://micilevacante.wordpress.com/2012/03/19/calator-calatoret-sau-turist/
Da, functioneaza cam greu. Am incercat sa las un comentariu acolo, dar nu pricep de ce nu apare.
Turist independent n-are nimic 🙂
Eu am citit prima data povestea asta despre turist si calator cu cativa ani in urma, tot intr-un articol. Imi amintesc ca turistii erau identificati cu cei care se duc la mare la all-inclusive si nu ajung sa vada plaja ca-s prea ocupati cu sezlongul de langa piscina, mancarea si bautura (chiar imi povestea cineva cum s-a intors cu 5 kile in plus din vacanta!), sau cu cei care-s manati de din loc in loc de agentiile de turism.
Eu cred ca e mai important ce faci, decat ce nume-i dai 🙂
Am fost in weekendul asta la Budapesta, fiindca am dus-o pe fiica mea la aeroport (a plecat la Stockholm cu Wizz). Cunoastem partea centrala a orasului si am vizitat majoritatea obiectivelor dar mai gasim cate ceva:) Ne-am plimbat putin in preajma Parlamentului si pe cunoscuta Andrassy ut. Ceea ce a fost o surpiza placuta a fost o vizita de cateva ora la Kecskemet, in drum spre casa. Zilele urmatoare voi posta cate ceva.
Ma bucur ca va place capitala vecina. E un oras foarte „vestic” comparativ cu ce suntem noi obisnuiti. E curat si civilizat, un loc placut pentru petrecut cateva zile.
Si noua ne-a placut, dar am vrea sa-l revedem pe timp de vara. In decembrie era un frig si-o umezeala care nu prea se potrivea cu planurile noastre de plimbare. Asteptam cu interes ce ai sa ne povestesti 🙂
In biserica franciscana si eu am intrat, mergeam in drum spre Dunare, sa luam tramvaiul. Mi-au placut foarte mult cladirile pozate de voi, eu nu tin minte sa le fi vazut!
De multe ori suntem atat de ocupati sa alergam dupa obiectivele cunoscute incat uitam sa ne mai uitam in jur. Probabil ca nu le-am fi observat nici noi daca nu ni le arata cineva 🙂
Budapesta a fost primul oras din alta tara pe care l-am vizitat cu multi ani in urma si mi-a placut la nebunie. Sper sa ajung curand acolo, tot vara.
Si Laura la fel 🙂
Pentru mine a fost prima vizita in Ungaria. Mi-a placut si asa, dar cred ca vara arata altfel.
[…] malul ei la Porțile de Fier și am reîntâlnit-o chiar și în țări străine, la Belgrad și la Budapesta. Am fost chiar si la Donaueschingen, locul unde se naște Dunărea, si la Furtwangen im […]