Budapesta: Biserica Matyas
2 decembrie 2011
Frigul si umezeala ne-au alungat destul de repede de la Castelul Buda, asa ca ne-am indreptat spre Biserica Matyas (sau Biserica Matia sau Biserica lui Matei), aflata chiar langa Bastionului Pescarilor. Silueta ei eleganta si tiglele colorate de pe acoperis atrag usor privirile. Pentru noi a fost una din cele mai placute surprize pe care ni le-a rezervat Budapesta.
Biserica a fost construita din ordinul regelui Bela (Adalbert) IV, dar isi datoreaza numele si celebritatea unui alt rege: Matei Corvin, care s-a casatorit acolo de doua ori. In paranteza fie spus, nu e foarte clar daca pe fiul lui Iancu de Hunedoara il chema Matei sau Matyas, nume destul de obisnuit in lumea catolica. Cand Buda a fost cucerita de armatele turcesti, biserica Matyas a devenit moschee. Legendele spun ca in timpul asediului din 1686, din cauza loviturilor de tun, un perete s-a prabusit, dezvaluid o statuie a Fecioarei Maria, ascunsa in spatele lui. Turcii care se rugau in moschee s-au speriat atat de tare incat n-au mai putut lupta, iar orasul a fost cucerit de crestini inainte de caderea serii. In timpurile mai moderne, alte persoane si-au legat numele de acest loc, mai exact Franz Joseph si Sisi, care au primit aici coroana Ungariei.
Din nefericire, din biserica ridicata in secolul 13 nu s-a pastrat mare lucru, ultima reconstructie datand din secolul 19. Interiorul este rezultatul muncii lui Frigyes Schulek, care a lucrat aici timp de 22 de ani, si pastreaza multe elemente medievale. Visul arhitectului a fost sa readuca biserica, pe cat posibil, la forma initiala, desi entuziasmul sau pentru ornamente este putin prea evident, mai ales in cazul turnului. Rezultatul este ca interiorul, cu exceptia vitraliilor si a boltilor, nu seamana prea mult cu cel al unei catedrale gotice, avand mai degraba un aer oriental. In apropierea altarului principal este expus blazonul regelui Matei Corvin, iar oratoriul gazduieste o colectie de arta religioasa. Biserica este una din cele mai cunoscute imagini ale Budapestei, si face parte din patrimoniul Unesco.
Iancu de Hunedoara si Matei Corvin |
o replica a coroanei maghiare; in spate – mormantul regelui Béla al III-lea (1149-1196) |
Amvonul din nava principala, in stil neogotic |
imparateasa Sisi |
fresca votiva cu Franz Joseph von Habsburg si Elisabeth von Wittelsbach, inchinandu-se patroanei Ungariei, Fecioara Maria |
Porta Pretiosa, in dreapta turnului central |
Turnul Corvin |
Monumentul Sfintei Treimi |
Informatii utile
Biletul de intrare costa 1000 de forinti (cam 3.5 euro)
Program de vizitare: Luni – Vineri: 9 – 17, Sambata: 9 – 13, Duminica 13 – 17
Mai avem poze din Budapesta si aici.
Din aceeasi serie:
Mos Craciun?
Targul de Craciun
Sfarsit de toamna la Budapesta
Flori inghetate
Intalnire cu Budapesta
Plimbare prin Pesta
Castelul Buda
Biseria Matyas
Bastionul Pescarilor
Muzeul Martipanului
Parlamentul Ungariei
Catedrala Sf. Stefan
Piata Eroilor
Dealul Gellert
View 2011 Budapesta in a larger map
15 COMMENTS
Mi-a placut foarte mult aceasta biserica, are un interior superb!!!
E foarte frumoasa, cred ca e cel mai frumos loc pe care l-am vazut in Budapesta.
Splendide imagini! M-au fascinat mai ales cele care redau in tonalitate aproape naturala vitraliile de Boemia. Felicitari!
Imi permit un „adagio”: de fapt, „Biserica Matyas” („Biserica Matia”) este denumirea „comerciala”, recte: pentru „turisti”, in realitate, de prin 1256 cand a fost ctitorita de regele Adalbert al IV-lea (Bela IV), lacasul de cult poarta numele de „Biserica Adormirii Maicii Domnului” din Piata Sfintei Treimi din Buda.
Cheerio ! Reno.
Multumim, ne-am straduit 🙂
Completarile sunt intotdeauna binevenite 😉
A fost prima biserica vizitata de mine la prima mea iesire pe cont propriu, nu organizat (prin anii ’70). Pe atunci intrarea era libera si aici si la Bastionul Pescarilor…dar e drept ca zona nu era asa frumos restaurata… Frumoase pozele d einterior mai ales.
Vad ca seria asta trezeste amintiri. Chiar ma intrebam cum o sa privim noi povestile astea peste 20 de ani.
Pozele din exterior nu-s grozave, intr-adevar, dar pe ceata si ger e greu sa scoti ceva bun 🙁 Poate data viitoare avem mai mult noroc.
Cred ca e greu sa spui care e cel mai frumos loc din Budapesta. Are atatea locuri superbe… Fotografiile imi plac mult.
Ok, locul care mi-a placut mie cel mai mult 🙂
Dupa acceptul vostru, iata ca vin cu unele corecturi:
* regele Adalbert al IV-lea, in ungureste se scrie „Bela IV”, cu un singur l, „Bella” e nume de fata si e o forma diminutiva pentru „Annabella” sau „Arabella”
* Numele corect al lui „Matei Corvin” este „Matia Corvin”. Daca ar fi fost „Matei”, ungurii i-ar fi zis Mathe, italienii Mateo, in nemteste: Matthäus, pe latineste ar fi fost Matthaeus. Dar semnatura lui oficiala era „Mathias Rex”, adica „Rege Matia” Explicatia e si mai simpla, atunci cand luam in considerare ziua in care se nascuse : 24 ianuarie, in calendarul catolic aceasta zi fiind al apostolului Matia, pe cand Matei-evanghelistul are onomastica in 21 septembrie. In evul mediu era un obicei, cvasi-acceptat, ca pruncul nou-nascut sa fie botezat dupa numele sfantului trecut in calendar pe ziua nasterii. Matia a fost botezat la doua zile dupa nastere in biserica Sf. Mihail din Cluj, de catre parohul Gregorius, canonic al capitlului de Oradea, nas i-a fost primarul Clujului.
* singurele parti originale din sec.XIII se regasesc in interior (coloanele, galeria, oratoriul, capela Garai) dar numai ca volumetrie. Ormnamentele in fresca si vitraliile cehesti sunt rezultatul reconstructiei lui Schulek. Intreaga pictura interioara e faurita in maniera prerafaelita, stil foarte la moda in epoca reconstructiei.
* Biserica Adormirea Maicii Domnului, desi ctitorita de regele Bela al VI-lea, nu a fost niciodata lacas de cult regal, a indeplinit functia de biserica parohiala a burgheziei din Buda. Biserica regala din Buda a fost biserica din cadrul Abatiei Benedictine din Buda, ale carei ramasite arhitecturale sunt inglobate in volumul Hotelului Hilton din imediata apropiere a bisericii „Matia”. Singura incoronare in aceasta biserica a fost cel al lui Franz-Joseph de Habsburg si a Elisabetei de Wittelsbach (Sissi)
*si acum despre poze (in ordine ascendenta):
** ultima poza reprezinta „Monumentul Sfintei Treimi” din dreapta intrarii principale a bisericii. A fost ridicat in 1713 in amintirea victimelor epidemiilor de ciuma din 1708 si 1711. Partile de piatra a actualul monument sunt replici ai originalului, numai piesle de bronz aurit sunt originale. Soclul original din calcar de Brac (Croatia) se afla in Muzeul Kiscell.
**Turnul Corvin, de pe latura sudica, cu corbul de otel patinat tinand inelul de aur in cioc.
**”Porta Pretiosa” din dreapta turnului central.
(voi continuia, daca va convine,…:))
Saracul rege, ce i-am facut :-))
Multumim mult pentru informatii, cred ca toata lumea le gaseste interesante.
Am citit la un moment dat un articol legat de numele lui Matia/Matei Corvin, concluzia era aceeasi cu a ta. Singura problema e ca eu faceam confuzie intre apostolul Matia si evanghelistul Matei (care daca nu ma-nsel a fost si el apostol).
(continuare)
*** (a treia după Porta Pretiosa, de jos in sus): fresca votiva cu Franz Joseph von Habsburg si Elisabeth von Wittelsbach, inchinandu-se patroanei Ungariei, Fecioara Maria. De remarcat sunt blazoanele regatelor traditionale detinute de regii apostolici ai Ungariei: Marca Austriei, Marca Pomeraniei, Regatul Slavoniei, Regatul Ungariei, Regatul Croatiei, Ducatul Transilvaniei, Regatul Dalmatiei (nu se vede in imagine)
*** ( a doua dupa Sissi): Amvonul din nava principala, in stil neogotic.
*** (urmatoarea, cea cu replica coronei, in cripta de la subsol): in plan secund se poate zari mormantul regelui Béla al III-lea (n.1149-d.24 aprilie 1196), bunicul lui Béla al IV-lea si a primei sale sotii, Anna de Châtillon , regina Antiohiei. Este singurul mormant regal, din dinastia arpazilor, gasit intact in necropola regala de la Alba Regia, transferat la 1872 in cripta de la biserica Matia.
(To be continued,…:-),)
Am notat, multumim 🙂
Foarte interesant articolul. Si trebuie sa remarc din nou calitatea pozelor. raman si eu la parerea ca Budapesta este una dintre cele mai frumoase capitale europene. Cat despre biserica Matyas, ce sa mai zic avand in vedere ca si nemele meu de familie este la fel. Interesante si observatiile lui Zsolt, se vede ca este bine documentat.
Multumesc pentru aprecieri, au fost primele fotografii pe care le-am facut dupa ce am schimbat camera. Am observat si eu coincidenta de nume 🙂
[…] de toamna la BudapestaFlori inghetateIntalnire cu BudapestaPlimbare prin Pesta Castelul BudaBiseria MatyasBastionul PescarilorMuzeul MartipanuluiParlamentul UngarieiCatedrala Sf. StefanPiata EroilorDealul […]