Budapesta: Bastionul pescarilor
Bastionul Pescarilor |
2 decembrie 2012
De cand am vazut primele fotografii cu Bastionul Pescarilor (Halászbástya), am asociat imaginea lui cu Budapesta. Inca de acasa visam la turnurile ascutite profilate pe cerul albastru. N-am avut noroc de asa ceva (zilele senine in decembrie sunt destul de rare), dar cand am ajuns in fata lui, am avut sentimentul ca suntem in curtea castelului Frumoasei din Padurea adormita. Bastionul Pescarilor se afla chiar in spatele Bisericii Matyas. Desi este numit bastion, nu a avut niciodata rol de aparare, ci doar estetic. De pe terasele lui se deschide o panorama spectaculoasa asupra Dunarii si a Pestei (asta daca n-ai ghinion sa fie ceata, cum am patit noi). Se pot vedea podurile peste fluviu, insula Margareta, parlamentul si catedrala Sfantul Stefan. Intre bastion si Biserica Matyas se afla statuia ecvestra a Sfantului Stefan, primul rege crestin al maghiarilor.
A fost ridicat in secolul 19, cu prilejul aniversarii a 1000 de ani de la colonizarea Ungariei. Construit intr-un stil artificial gotic care aminteste de castelele lui Disney, cladirea isi datoreaza forma imaginatiei debordante a arhitectului sau, Frigyes Schulek. Fiecare turn simbolizeaza unul din cele sapte triburi maghiare care s-au asezat in campia Panonica in anul 896, pe teritoriul care alcatuieste astazi Ungaria. Numele se leaga de o piata de peste care se afla aici in perioada medievala, si de breasla pescarilor, care avea sarcina apararii acestei portiuni din zidul orasului.
O parte din Bastionul Pescarilor se poate vizita liber, pentru cealalta parte se plateste un bilet de 2000 de forinti (cam 0.8 8 Euro). Daca aveti bafta de o zi senina, poate fi una din cele mai frumoase amintiri de la Budapesta.
Bastionul Pescarilor |
Sfantul Stefan |
Bastionul Pescarilor |
Bastionul Pescarilor |
Bastionul Pescarilor |
Bastionul Pescarilor |
Bastionul Pescarilor |
Podul cu lanturi |
Bastionul Pescarilor |
Bastionul Pescarilor |
Parlamentul Ungariei |
Bastionul Pescarilor |
Mai avem poze din Budapesta si aici.
Din aceeasi serie:
Mos Craciun?
Targul de Craciun
Sfarsit de toamna la Budapesta
Flori inghetate
Intalnire cu Budapesta
Plimbare prin Pesta
Castelul Buda
Biseria Matyas
Bastionul Pescarilor
Muzeul Martipanului
Parlamentul Ungariei
Catedrala Sf. Stefan
Piata Eroilor
Dealul Gellert
View 2011 Budapesta in a larger map
11 COMMENTS
Acesta a fost obiectivul turistic preferat din Budapesta!!
Noi ne dorim sa-l revedem intr-o zi senina 🙂
Frumoase pozele, mi-a placut mai ales prima in care parca era un castel din povesti!
Paste fericit si luminat! () ()
(. .)
= =
Multumim 🙂
Mai incerc odata, poate acum am noroc cu iepurasul!
()()
(. .)
( );
==
Asta parca e mai aproape de adevar 🙂
Frumoase imagini însoțite de un text pe cat de condensat pe atât de interesant.
Felicitari Laura si Apollo!
De fapt, actualul edificiu nu are doar rol estetic, decizia ridicarii ei a avut loc in urma constatarii, ca latura estica a vechiului bastion al pescarilor, a inceput sa o ia la vale sub greutatea constructiilor si a reconstructiilor din zona Piata Sfanta Treime (Biserica Matia, cladirea rectoratului Universitatii din Buda si alte constructii civile private) s-a hotarat consolidarea statica a intregului bastion. Propunerea initiala era sa se construieasca un imens soclu din granit in fata zidurilor pe care sa fie amplasat viitorul Monument al Centenariului Milenar, proiect care a fost abandonat din cauza locului ingust si cu argumentul ca viitorul monument ar eclipsa silueta Bisericii Matia. Pana la urma a fost acceptat planul lui Schulek. Constructia a inceput in 1895 si a fost finalizata in 1902. Inaugurarea oficiala a avut loc in 1906 in prezenta regelui Franz-Joseph si a reginei Elisabeta (Sissi). Din start, proiectul avea in vedere indeplinirea celor doua functii: cea statica si cea estetica. In poza care urmeaza dupa cea a Regelui Sf. Stefan, se poate observa cum a fost realizata prima functie: in fata zidului original din caramida si calcar a fost inaltat un zid de granit cu o grosime de 6-16m, avand fundatia de 10 m adancime, incastrata in stanca ce formeaza versantul estic al bastionului, acest volum imens impiedica alunecarea terenului de deasupra, teren ciuruit de multiple caverne naturale dar si tuneluri si beciuri sapate de-a lungul secolelor. Peste acest nou zid, au fost construite turnurile si galeriile, respectiv treptele monumentale, din calcar si gresie.
Constructia este in stil neoroman, nu neogotic.
Tariful de intrare este de aprox. 8 euro, nu 0,8 euro,…:)
Pe langa statuia lui Sf Stefan, sunt demne de amintit statuile lui Ioan de Hunedoara, al calugarului Julianusz-primul ungur care a calatorit in Orient (pe la 1236) si a redat in scris impresiile sale, pomenind pentru prima oara de pericolul invaziei mongolilor asupra Europei, replica statuii Sf. Gheorghe ucigand balaurul, identica cu cea din Cluj (str. M. Kogalniceanu), si Praga (curtea a doua a palatului Hradčany, originalul, faurit de fratii Martin si Gheorghe de Cluj pe la 1373, se afla actualmente in Muzeul de Arta a Cehiei, bustul actorului Marton Lendvay, nascut in Baia Mare la 1800, realizat de autorul monumentului Mathias Rex din Cluj si multe altele.
Unii critici de film, afirma ca W. Disney a folosit Bastionul Pescarilor ca model pentru construirea castelului Disney in anii 30, insa afirmatia nu se sustine cu dovezi scrise.
Paste Fericit ‘
Reno
Am citit pe undeva ca e in stil neogotic, nu-mi amintesc exact unde. In orice caz, Wikipedia zice ca amandoi avem dreptate, e in stil neoroman si neogotic. Cu tariful ai perfecta dreptate, aici m-ai prins 🙂
Sarbatori fericite!
Salut, Apollo.
Wikipedia zice multe, dar una din principiile de baza a wp., este: wikipedia nu este o sursa de incredere, crede-ma, stiu ce vorbesc. In alta ordine de idei, edificiul static si estetic al lui Schulek, nu contine niciun element de arhitectura gotica. Nicio ogiva, bolta, niciun pilastru, timpan, sau rizolit in stil gotic. Intregul ansamblu a fost conceput in maniera romana. Edificatoare sunt raporturile volumetrice, dar mai ales arcadele si ornamentele in basorelief sau cele in sunk-relief, sau in franceza: reliefs en creux, pe romaneste cred ca termenul acceptat este rondrelief. Un exemplu simplu: compara catedrala romanica din Alba Iulia (Arhiepiscopiatul Romano-Catolic al Transilvaniei cu Biserica Sf. Mihail din Cluj sau Biserica Neagra din Brasov, nu vei gasi niciun element arhitectural comun. Prima e construita in cel mai pur stil romanic, iar celelate doua, in stil gotic tarziu. Ultima constructie gotica de pe teritoriul Romaniei este Biserica de pe strada Lupului (actualmente: str. M. Kogalniceanu) din Cluj, fosta manastire franciscana, de vreo 450 de ani, biserica reformat-calvina (cu o mica sincopa de vreo 40 de ani, din sec. XVI., cat a fost de rit unitarian).
Asa ca, atentie la wp.,…:-))
Toate cele bune,
Reno
Bine de stiut 🙂
[…] la BudapestaFlori inghetateIntalnire cu BudapestaPlimbare prin Pesta Castelul BudaBiseria MatyasBastionul PescarilorMuzeul MartipanuluiParlamentul UngarieiCatedrala Sf. StefanPiata EroilorDealul […]