Grecia: Salonic (partea 2)
Rotonda Sfantului Gheorghe |
13 septembrie 2008
N-as putea spune daca ziua de 13 ne-a purtat ghinion, dar in orice caz, a inceput si s-a terminat intr-un mod mai putin placut. Dimineata, dupa micul dejun, m-am dus la receptia hotelului ca sa platesc cazarea, cu gandul ca duminica dimineata vom pleca devreme si s-ar putea sa nu o gasim pe domnisoara care vorbea engleza. Am gasit-o si am aflat cu surprindere ca rezervarea noastra era pana sambata, nu pana duminica. Eu m-am uitat la Laura, Laura la mine, amandoi la foaia cu rezervarea… zicea clar, pana pe 13 septembrie. Nici pana in ziua de azi nu-mi dau seama cum s-a intamplat.
In sfarsit, daca vacanta s-a terminat, ne-am facut bagajele si ne-am pregatit de plecare. Totusi nu ne-am putut desparti asa brusc de Grecia, asa ca ne-am oprit la Nea Fokaia, sa vizitam un turn bizantin si o biserica, apoi in Salonic pana seara. Ne-am intors pe faleza sa bem ceva, dar cum grecii nu prea servesc racoritoare, a ramas sa incercam o cafea cu gheata la Starbucks. Zis si facut… sau nu, ca am plecat dupa cafea cu gheata, si m-am intors cu cafea fierbinte, asa ca a trebuit sa suport o mustruluiala (binemeritata) pentru neatentia de care am dat dovada. Totusi, in mod paradoxal, cafeaua fierbinte racoreste destul de bine, asa ca am plecat sa ne plimbam prin oras. Poate am fi facut si ceva cumparaturi, dar n-am avut de unde, ca toate magazinele erau inchise.
Turnul bizantin din Nea Fokaia |
Portul Nea Fokaia |
Turnul bizantin din Nea Fokaia |
Biserica bizantina in Nea Fokaia |
Turnul bizantin din Nea Fokaia |
Am trecut iar pe langa palatul lui Galeriu, invadat de teroristi cu blana, sub forma unor pisicute care ar fi facut orice pentru o mangaiere, sau, preferabil, pentru ceva de mancare. Am depasit arcul triumfal (am reusit sa vedem mai bine ce-a ramas din el, pentru ca data trecuta ajunsesem noaptea), si am continuat pana la Rotonda Sfantului Gheorghe, cea mai veche biserica din Salonic (unii spun chiar din lume, dar la titlul asta mai aspira si alti candidati), parte a patrimoniului Unesco. Cladirea cilindrica a fost construita in anul 306, dar nu se stie daca scopul ei era sa adaposteasca mormantul imparatului Galeriu, sau trebuia sa fie templu. Zidurile groase de 6 metri au ajutat-o sa reziste cutremurelor care au distrus alte cladiri in Salonic. Imparatul a fost inmormantat la Felix Romuliana, in Serbia, iar rotonda a ramas goala multa vreme, pana cand imparatul Constantin a cerut sa fie transformata in biserica, si a decorat-o cu mozaicuri deosebite, din care s-au pastrat fragmente pana astazi. Turcii au cucerit Salonicul, au transformat biserica in moschee si au ridicat un minaret, insa dupa razboiul balcanic, a fost din nou sfintita ca biserica. Cand am vizitat-o noi interiorul era acoperit cu schele, asa ca pozele nu-s de calitate prea buna.
Palatul lui Galeriu |
Palatul lui Galeriu |
Palatul lui Galeriu |
Palatul lui Galeriu |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
…de la facearea lumii? |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Rotonda Sfantului Gheorghe |
Pasii ne-au purtat apoi spre biserica Sfanta Sofia, inscrisa pe lista patrimoniului mondial Unesco. Asemanarea cu sora mai mare de la Istambul nu se opreste la nume, arhitectura fiind si ea similara. Biserica a fost construita in secolul 8 pe fundatiile altei biserici mai vechi, si a fost o buna perioada de timp catedrala a Salonicului. Domul era initial decorat cu un mozaic in forma de cruce cruce din aur, care a fost inlocuit mai tarziu cu o imagine a Sfintei Maria, iar in vremuri mai recente, cu un mozaic care infatiseaza Inaltarea Domnului.
Biserica Sfanta Sofia |
Soarele se indrepta spre apus, asa ca am pus si noi capat plimbarii si ne-am urcat in masina ca sa plecam spre casa. Ne-am mai oprit pe drum ca sa cumparam (cateva kilograme de) masline, apoi am traversat granita cu Bulgaria. De partea cealalata a muntilor ne astepta o ploaie teribila, care ne-a facut sa ne oprim cateva minute, dar daca am vazut ca nu pare sa se linisteasca, am plecat mai departe cu mare atentie. Laura conducea, asa ca eu am tras un pui de somn, dar cand m-am trezit am facut schimb din nou. Dupa cativa kilometri ma vad nevoit sa depasesc un tir, si in timpul asta am depasit putin viteza legala (pe ceas aveam cam 105,deci in realitate cam 95, fata de 90, cat e limita). Acum nu stiu sa spun daca de vina a fost ceasul rau, pisica neagra, ziua de 13 care tocmai trecuse, sau bulgarul foarte nervos cu care m-am „complimentat” in blitz-uri cu vreo 5 minute inainte, dar dintr-un boschet sare deodata un pui de drac in uniforma de politist bulgar, care-mi arata pe radarul lui fara poze numarul 115. Aveam mai mult de 90, e adevarat, dar 115 sigur nu. Din pacate incercarile mele de a-i explica au ramas fara ecou. Tot ce-am reusit sa obtin a fost o „reducere” a taxei de la 120 la 80 de euro, tocmai cand ma bucuram ca n-am cheltuit mult in vacanta. Am ajuns acasa fara alte aventuri (a condus Laura, ca eu deja eram prea nervos), dar atunci m-am decis ca e mai bine sa respect regulile, decat sa sustin bugetul politiei.
In sfarsit, una peste alta a fost o excursie frumoasa, prima noastra iesire mai lunga din tara. Am vazut o mare albastra si cristalina, munti inalti si monumente frumoase si ingrijite. Si ne-am intoarce acolo oricand…
Din aceeasi serie:
Spre Grecia!
Muntele Athos
Salonic (partea 1)
Meteora
Dion
Olimp
Salonic (partea 2)
2008-09 Grecia |
View 2008 Grecia Obiective in a larger map