Grecia: Meteora
10 septembrie 2008
Meteora este unul din cele mai importante centre religioase din Grecia, fiind depasit doar de Muntele Athos. 24 de manastiri au fost intemeiate de calugarii ortodocsi incepand cu secolul 11 pe varful stancilor abrupte care se inalta la cateva sute de metri deasupra vaii raului Pinios, intr-un decor care iti taie rasuflarea. Numai 6 din ele mai functioneaza astazi, si fac parte din patrimoniul Unesco.
Istoria Meteorei incepe in secolul 9, cand niste calugari si-au gasit refugiu in pesterile din stanca. Acestia traiau izolati, si se intalneau doar duminica si in zilele de sarbatoare ca sa se roage intr-o capela amenajata la baza stancilor. Nu se stie exact cand au fost constuite manastirile, dar la sfarsitul secolului 11 la Meteora exista deja un mic stat monastic. In 1334 un grup de calugari de la Muntele Athos, condus de Athanasios Koinovitis s-a stabilit la Meteora. De-a lungul a 15 ani, ei au construit manastirea Marele Meteor pe una din cele mai inalte stanci din zona. Legendele spun ca Sfantul Atanasie a fost purtat acolo de un vultur. Accesul la manastirea se putea face doar pe o scara lunga de lemn, care putea fi ridicata in caz de pericol. Cand Grecia a fost ocupata de turci, calugarii au cautat loc de refugiu pe stancile inaccesibile din zona, iar comunitatea a crescut. 24 de manastiri au fost fondate incepand cu secolul 14. Doar 6 din ele mai sunt locuite astazi. In perioada medievala accesul la manastiri era foarte dificil, si era mentinut astfel in mod deliberat. La unele manastiri se putea ajunge pe niste scari lungi de lemn sau sfoara, la altele marfurile si oamenii erau transportati cu plasele pe deasupra prapastiilor, cu ajutorul unor franghii care erau inlocuite numai „cand era voia Domnului sa se rupa”.
Cele aproape 1000 de stanci inalte si prapastioase care se inalta din campia Tesaliei ca o padure de piatra reprezinta un fenomen unic in lume. Numele „Meteora” inseamna „suspendat intre cer si pamant”, descriere foarte buna a senzatia pe care am avut-o cand am dat pentru prima data cu ochii de manastiri.
Am plecat spre Meteora intr-o dimineata, dupa ce am luat micul dejun si am cerut informatii de la hotel. La Salonic am testat de data asta soseaua de centura, care este o autostrada in toata regula. De la Salonic am urmat autostrada spre Atena pana la Larissa, apoi am cotit spre Kalambaka. In drum am trecut pe langa Paralia-Katerini si muntele Olimp, care ne-a facut cu ochiul, asa ca am planificat un drum pana la el zilele urmatoare. Am ajuns in oras abia dupa vreo 4 ore, si pana ne-am lamurit noi care e drumul care urca a mai trecut ceva vreme. Pana la urma ne-a indrumat un mester care facea icoane din argint. El ne-a spus (intr-o romana fara cusur) unde sa mergem, pentru ca manastirile se inchid devreme, si ne-a facut cadou si o harta a zonei.
Prima manastire pe care am vizitat-o a fost Marele Meteor, cu hramul Schimbarea la Fata a lui Hristos, care se afla pe una din stancile marginase. Calatorul modern nu mai e obligat sa se catere pe stanci, pentru ca intre timp a fost construit un pod si scari sapate in stanca. La intrare se vede un turn, care era unica modalitate de a intra pana la inceputul secolului. Oamenii si marfurile erau ridicate cu o plasa de sfoara din prapastia de jos pana in turn. Pe scara de piatra se afla o capela micuta, ascunsa cu totul in stanca, dedicata intemeietorului, Sfantul Atanasie. Intrarea in manastire permisa doar celor imbracati cuvincios, dar cum la 40 de grade e greu sa satisfaci aceasta conditie, la intrare se gasesc obiecte de imbracaminte pentru cei care au nevoie sa-si completeze tinuta (eu m-am ales cu o pereche de pantaloni cat China, iar Laura cu o esarfa si o fusta pana la pamant). Am vizitat trapeza, unde a fost amenajat un mic muzeu, curtea interioara si balconul, de unde se deschide o panorama uimitoare. De-a lungul timpului vechea biserica a devenit neincapatoare, asa ca a fost transformata in altar intr-o biserica noua (ma rog, daca ceva construit cu cateva sute de ani in urma poate fi considerat nou), decorata cu un iconostas sculptat in lemn si acoperit cu aur.
Am parasit Marele Meteor la ora inchiderii, si ne-am indreptat spre manastirea Varlaam, de alaturi, dar deja era prea tarziu ca sa o vizitam. Alaturi de noi era un preot si cateva maicute din Romania, care se intreceau la facut fotografii. La un moment dat am vazut in departare oameni pe balconul unei alte manastiri, asa ca ne-am urcat in masina incercand sa ajungem cat mai repede. Manastirea Rousanou tocmai se inchidea, dar maicutelor li s-a facut mila de noi (si nu numai de noi, ca au mai vazut si altii miscarea, asa ca eram o gasca intreaga) si ne-au deschis ca sa vizitam. Am intrebat de bilet (restul vizitatorilor, majoritatea compatrioti, se bucurau teribil de intrarea gratuita), dar n-au vrut sa ne ia bani, asa ca am cumparat cateva suveniruri. Manastirea a fost intemeiata in 1288, insa nu se stie care este semnificatia numelui. Se presupune ca a fost numita dupa satul natal al ctitorului. Cladirea acopera in totalitate varful stancii. Biserica este micuta dar foarte ingrijita, si plina de flori, iar frescele s-au pastrat in stare buna, desi au peste 400 de ani. La plecare calugaritele si-au luat ramas bun de la noi cu „Doamne ajuta”.
Era deja mult prea tarziu ca sa ne mai incercam norocul si la alte manastiri, dar oricum, am fost multumiti cu ce am reusit sa vedem. Pe drumul de intoarcere ne-am oprit pentru poze. Din cartea pe care am cumparat-o am aflat cate ceva si despre manastirile parasite. Recunosc ca ar fi tentant sa le vizitam si pe acestea.
La intoarcerea in statiune ne-am oprit la un restaurant unde am fost intampinati de patron, care deja ne cunostea. Ne-a servit aperitive si desert din partea casei, iar la felul principal am mancat o specialitate greceasca delicioasa, la care ma tot gandesc in ultima vreme (sper sa reusesc sa o pregatesc si acasa in curand, ca sa mai fac pofta si altora 🙂
– va urma –
Din aceeasi serie:
Spre Grecia!
Muntele Athos
Salonic (partea 1)
Meteora
Dion
Olimp
Salonic (partea 2)
2008-09 Grecia |
View 2008 Grecia Obiective in a larger map
10 COMMENTS
Bogdan, pt. a intregi foloasele turistice 🙂 din postul tau, la ce ora consideri ca ar trebui sa fii in zona pt. a vizita cel putin trei manastiri si care ar fi acestea?
Un loc frumos, interesant, care si mie mi-a placut foarte mult.
Corect, ar mai fi utile ceva informatii 🙂
Pretul pentru vizitare e de 2 euro.
Programul este cam asa:
Marea Meteora : 9-17, inchisa marti,
Varlaam : 9-17, inchisa vineri,
Sf Treime : 9-17, inchisa joi,
Sf Stefan : 9-17 Atentie! program de siesta 12-15, inchisa luni,
Rousanou : 9-18, inchisa miercuri,
Sf Nicolae : 9-17, inchisa vineri.
In ghidul meu scria ca toate manastirile sunt inchise intre 12 si 15…
In concluzie: daca ajungi la 9, cred ca le poti vizita pe toate 6, distantele dintre ele sunt mici (~2km). Cele mai celebre sunt Marele Meteor si Varlaam. As incerca sa vad Sfanta Treime, care e cel mai greu accesibila, dar mi se pare foarte interesanta.
@Traveling Hawk: Vad ca e destul de greu sa scriu despre un loc in care n-ai fost 🙂
Si noua ne-a placut mult, cred ca se vede si dupa numarul de poze.
absolut superb!
Multumim Geanina
hmm.. interesant sincer 😕 licitatii
Foarte frumos ! licitatii
Incercati sa ajungeti de Pasti la Meteore, este absolut superb !
Sunt convins ca e foarte frumos. Poate vom ajunge vreodata si de Pasti.