Grecia: Muntele Athos
Muntele Athos |
9 septembrie 2008
Muntele Athos este o regiune autonoma in interiorul statului grec, si ocupa cel de-al treilea brat al peninsulei Halkidiki. Multe legende s-au nascut in legatura cu acest loc misterios. Grecii credeau ca limba de pamant a luat nastere in timpul luptei dintre gigantul Athos si zeul Poseidon. Legenda spune ca Athos a aruncat o piatra imensa dupa zeu, care a cazut in Marea Egee si a devenit peninsula pe care o vedem astazi, iar Poseidon l-a intemnitat pe gigantul invins sub acest munte. O alta legenda aminteste de inceputurile crestinismului, cand Sfanta Maria a trecut pe aici in drum spre Cipru. De atunci muntele se numeste „Gradina Maicii Domnului„.
In secolul 4 muntele era aproape pustiu, iar calugarii crestini s-au asezat aici si au intemeiat manastiri in locuri izolate. Istoria Athosului a fost zbuciumata. Sfantul munte a fost pustiit in mai multe randuri, de cruciati si invadatorii turci. Dupa eliberarea Greciei, Muntele Athos a devenit stat monastic condus de un consiliu religios, si este inscris pe lista patrimoniului mondial Unesco. In perioada de inflorire, in secolul 15, pe Muntele Athos erau 40 de manastiri, care adaposteau in jur de 40.000 de calugari. Astazi mai exista doar 20 de manastiri si cateva schituri, unde traiesc 1.700 de monahi.
Vizitarea Muntelui Athos se poate face in doua feluri: cu o croaziera de-a lungul coastei (de altfel singura varianta pentru femei), sau pe jos, cu un permis special de intrare care se poate obtine cu aprobarea biroului pentru pelerini din Salonic. Numai barbatii pot vizita manastirile, in numar limitat. Pentru straini se acorda zilnic 120 de permise, 100 pentru ortodocsi, iar restul pentru cei de alte religii. Accesul se face tot cu vaporul din Ouranopoli pana in portul civil al muntelui, Dafni (aici se afla posta, si singurele magazine din Athos), de unde se poate ajunge cu autobuzul in capitala Karyes, sau pe jos, la manastiri.
In timp ce ne invarteam prin statiune am vazut la mai multe agentii de turism oferte pentru croaziere la Muntele Athos. Pe scurt, ofereau transport cu autocarul in port si o plimbare cu vaporasul pentru 50 de euro de persoana. Pretul nu prea ne-a incantat, asa ca in dimineata urmatoare am plecat cu masina din dotare spre portul Ouranopoli. Ne-am luat dupa GPS, si am traversat o multime de sate mai putin atinse de turismul in masa, cu case traditionale. Pe drum am gasit iar indicatoare spre situri arheologice (daaaa, iar ruine 🙂 dar nici de data asta n-am avut prea mult noroc, pentru ca erau foarte mici, si in plus intrarea era incuiata. Ne-am resemnat cu ideea ca nu gasim ruine in Grecia (asta chiar ca e o contradictie) si ne-am continuat drumul.
La Ouranopoli am gasit rapid o agentie care organiza croaziere pe langa Sfantul Munte, pentru doar 15 euro de persoana (asta parca e un pret mai prietenos). Ne-am plimbat prin port vreo 30 de minute pe langa turnul lui Andronic, pana a inceput imbarcarea pe vaporas, si ne-am tratat si cu o inghetata. La cheiul alaturat am regasit vaporul piratilor, pe care-l intalnisem cu o seara inainte in golful de langa Paliuri. Din nefericire noi aveam bilet la alt vapor, asa ca ne-am asezat cuminti si am asteptat plecarea. Pe drum am vazut cativa delfini, si o multime de pescarusi „domestici” care asteptau sa primeasca mancare de la calatori. Nici pestisorii nu erau mai prejos, se agitau atat de tare pentru o bucatica de paine ca apa parea sa fiarba in jurul lor. Plimbarea a durat vreo 3 ore, in care am ajuns pana la capatul peninsulei, si a fost completata de explicatii, inclusiv in limba romana. Apropo de treaba asta, exista si doua schituri romanesti pe muntele Athos, insa nu se pot vedea de pe mare (in mod sigur nu de pe partea asta). Apropo, daca aveti o camera foto cu zoom mare, se va dovedi foarte utile (noi pe vremea aia nu aveam asa ceva).
Turnul lui Andronic, Ouranopoli |
vaporul piratilor |
portul Ouranopoli |
Prima cladire interesanta pe care am vazut-o pe muntele Athos este schitul Thebais (Thivais, Gournoskete), a carui constructie a fost inceputa de calugarii rusi in primii ani ai secolului 20, dar nu a fost finalizata din cauza revolutiei din Rusia. Nu a fost niciodata locuit.
Schitul Thebais |
Schitul Thebais |
Urmeaza manastirea Dohiariou, a treia ca vechime din Muntele Athos, si una din cele mai frumoase, construita in 966. A fost distrusa de pirati, si reconstruita in secolul 16, iar astazi adaposteste 35 de calugari. Turnul serveste ca biblioteca, iar in biserica centrala se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
manastirea Dohiariou |
manastirea Dohiariou |
Manastirea Xenofon (Xenophontos), construita in secolul 10 si inchinata Sfantului Gheorghe. Aici locuiesc 45 de calugari.
manastirea Xenofon |
Manastirea Sfantul Pantelimon (Agiou Panteleimonos) a fost ridicata in 1821 si e populata de calugari rusi. Are 8 domuri si aspect de cetate. Alaturi se afla un spital care a fost distrus intr-un incendiu in 1947.
manastirea Sfantul Pantelimon |
manastirea Sfantul Pantelimon |
Manastirea Xiropotamou a fost constuita in 424 si este locuita de 40 de calugari. Aici se afla o colectie importanta de icoane bizantine, carti si manuscrise de mare valoare, si o parte din lemnul crucii pe care a fost rastignit Isus, donata de unul din imparatii Bizantului.
manastirea Xiropotamou |
Portul Dafni |
Varful Athos |
Manastirea Simon Petra (Simonos Petras) a fost intemeiata in secolul 14 de calugarul Simon. Este constuita sub forma de turn, si a fost inchinata nasterii lui Hristos. Cladirea se afla la 330 de metri inaltime, iar pe tarm se afla portul. 80 de calugari locuiesc aici.
portul manastirii |
manastirea Simon Petra |
manastirea Simon Petra |
manastirea Simon Petra |
Manastirea Grigoriou a fost ridicata in secolul 13 de Sfantul Grigore (un calugar venit de la o manastire din Sinai) pe locul in care in antichitate se afla templul lui Poseidon. In secolul 15 a fost parasita, iar la sfarsitul secolului 16 a fost distrusa de un incendiu, dar a fost reconstuita cu sprijinul domnitorilor Moldovei. Manastirea adaposteste 90 de calugari, si o colectie valoroasa de carti, manuscrise si icoane.
manastirea Grigoriou |
Manastirea Dionysiou a fost intemeiata de Sfantul Dionisie din Korita in 1389. Are aspect de cetate si numara 75 de calugari.
manastirea Dionysiou |
manastirea Dionysiou |
Ultima manasire care se poate vedea de pe vapor este manastirea Sfantul Pavel (Agiou Pavlou), constuita in secolul 10. Din cei 140 de calugari de aici, jumatate traiesc izolati in salbaticie. Biserica centrala a fost construita la inceputul secolului 19 din marmura sculptata. Manastirea pastreaza fresce valoroase din secolul 16, si o colectie mare si valoroasa de carti.
manastirea Sfantul Pavel |
ultima stanca a Muntelui Athos |
Turnul lui Andronic |
Curand vaporasul a ajuns la capatul peninsulei, de unde am putut admira varful Athos care se inalta deasupra marii la 2033 de metri, cu varful pierdut in nori. Pe drumul de intoarcere am avut mai mult timp ca sa privim padurile salbatice si stancile abrupte care impodobesc pantele muntelui.
– va urma –
Din aceeasi serie:
Spre Grecia!
Muntele Athos
Salonic (partea 1)
Meteora
Dion
Olimp
Salonic (partea 2)
Mai multe poze aici:
2008-09 Grecia |
View 2008 Grecia Obiective in a larger map
5 COMMENTS
D-ne ce peisaje! de vis! Iar prima poza cu voi doi e superrr reusita!
Si eu imi doresc sa ajung aici!
Multumim Alicee!
Trebuie sa ajungi neaparat sa vizitezi acest loc minunat. 😉
E intr-adevar o excursie frumoasa asta. Am scris si eu despre ea, anul trecut in august. Cred ca toti cei care am facut-o, avem cam aceleasi poze. Mie mi-a placut si Ouranopoli foarte mult. Daca vrei sa vezi mai multe poze din nordul Greciei, uitat-te pe blogul magdei din blogrollul meu.
Da, intr-adevar, pozele sunt asemanatoare. Pacat ca n-aveam atunci camera pe care o am acum, ca ne-ar fi ajutat mult.
De cand am inceput sa scriem despre Grecia ne-a lovit nostalgia 🙂
[…] este unul din cele mai importante centre religioase din Grecia, fiind depasit doar de Muntele Athos. 24 de manastiri au fost intemeiate de calugarii ortodocsi incepand cu secolul 11 pe varful […]