Schitul Pahomie
Schitul Pahomie |
27 octombrie 2012
În pădurile care acoperă Munții Căpățânii, departe de orice așezare omenească, câțiva călugări trăiesc într-un schit singuratic. O poartă mare, cu turn, care ține loc și de clopotnița, întâmpina călătorul. În fața ei, o cruce înfiptă în munte străjuiește Izvorul Frumos, secat acum din cauza secetei. O biserică mică de piatră, văruita în alb și adăpostită sub o stâncă este loc de rugăciune pentru călugării care locuiesc aici. Schitul Pahomie a fost întemeiat de Pahomie monahul și Sava haiducul în anul 1520. Se pare că monahul Pahomie era de fapt boierul Barbu Craiovescu, care a zidit schitul în locul unde s-a ascuns de furia lui Mihnea cel Rău, care dărâmase cealaltă ctitorie a să, mănăstirea Bistrița. Constantin Brâncoveanu și-a legat și el numele de aceast loc, reparând biserica și chiliile în 1684. Se poate ajunge acolo mergând 11 kilometri pe un drum forestier care pleacă din satul Cheia (în apropiere de Băile Olănești).
Schitul Pahomie |
Schitul Pahomie |
Schitul Pahomie |
Schitul Pahomie |
Izvorul Frumos |
Parcul Național Buila-Vânturarița |
Parcul Național Buila-Vânturarița |
Parcul Național Buila-Vânturarița |
Parcul Național Buila-Vânturarița |
Parcul Național Buila-Vânturarița |
Mai avem poze și aici.
Vizualizaţi Trekking pe o hartă mai mare
14 COMMENTS
Frumos acest schit care a suferit, probabil, renovari recente pentru a arata astfel. Fotografiile de toamna sunt splendide! Ati avut o excursie frumoasa.
Excursia a fost frumoasa, dar cam… uda. Ne-a plouat bine de tot.
Foarte frumos schitul, nici nu stiam de existenta lui.
Nici noi nu stiam, pana acum vreo 2 saptamani, e destul de izolat.
am ajuns la Pahomie acum 4-5 ani, daca nu plouam, drumul e relativ bun!
Este un loc de vis mai ales toamna. Linistea de acolo nu cred ca se gaseste in alta parte!
Deci am ales bine momentul 🙂
Multumim pentru vizita!
Am fost și eu la acest schit acum vreo 5-6 ani. Cum spunea și Adriana multă liniște. Frumoase cadre.
Multumim Misule!
Zona Parcului National Buila-Vanturarita este mirifica. Schitul Pahomie m-a impresionat teribil prin frumusetea si pozitionarea sa, dar la plecare am ramas masca. Sa va spun si de ce: am primit un pliant cu informatii si poze despre schit. Buuun. Numai ca pe spatele acestuia stimabilii calugari ne lasau un cont in lei(si unul in euro parca) si ne sugerau ca „locul in rai acum se poate cumpara facand o mica donatie”…nu stiu a cui a fost ideea, dar mi se pare cel putin neinspirata. Parca ii si vad pe „Slujitorii Domnului” in Ramnicu Valcea verificand la banca cine si-a mai cumparat un loc in Rai…pacat de schit si de zona fabuloasa in care se afla.
Daca n-ar fi de plans, ar fi aproape amuzant. Bine, ideea n-au inventat-o ei, catolicii au vandut indulgente sute de ani…
Ce loc frumos! Zici ca-i rupt de realitate! ultima poza e excelenta!
Interesant motto-ul pt donatii! putin prea comercial pt o manastire din creierul muntilor! daca citeam asta la o biserica din oras nici macar nu eram uimita
Ai dreptate, Alicee. Am impresia ca in ultima vreme biserica s-a transformat intr-o afacere, si inca una foarte profitabila.
Tare faine fotografiile, locul este intr-adevar minunat. Stiu de schitul Pahomie si de atatea ori am vrut sa ajung prin zona, dar uite ca n-a fost sa fie. Inca… 🙂 Oricum, in incinta parcului sunt multe manastiri si schituri, chei, pesteri, si se pot face trasee faine pe acolo 🙂
Da, in Buila-Vanturarita sunt multe locuri faine de vizitat, si multe trasee montane. Ce m-a impresioant in mod placut e ca acolo, spre deosebire de alti multi, e foarte curat, e o placere sa te plimbi.