City Break la Alba Iulia
Poarta cetatii Alba Carolina |
23-24 iulie 2011
In ultima vreme ideea de city-break a fost intens promovata. Am aflat cu totii cum poti ajunge intr-un weekend (eventual prelungit) la Roma, Paris sau Praga, dar Romania are si ea multe orase frumoase, care merita vizitate. Alba Iulia este unul din ele, pe care doream sa-l vedem de multa vreme. Anul trecut, cand ne-am facut planurile pentru o scurta vacanta in Romania, am ales sa incepem de aici, si am ramas foarte placut impresionati. Stiam ca Alba Iulia este un oras frumos, cu o istorie bogata, dar nimic nu ne-a pregatit pentru ce am vazut acolo.
Cel mai cunoscut punct din Alba Iulia este, desigur, cetatea Alba Carolina, construita in forma de stea, cu 7 bastioane si ziduri groase de 3 metri, sprijinite de contraforturi. Cetatea a fost ridicata in locul unor fortificatii mai vechi: castrul legiunii romane XIII Gemina, inlocuita mai tarziu de cetatea medievala Balgrad, care a fost demolata pentru a face loc noilor constructii. O parte din santurile de aparare au fost transformate intr-un frumos parc, prin care va puteti plimba in voie. In weekend, la ora 12, are loc schimbarea garzii, in fata obeliscului care aminteste de rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Daca puteti, mergeti sambata, pentru ca ceremonia este mai spectaculoasa: participa mai multi calareti, si se trag si cateva salve de tun. Cetatea ne-a impresionat atat prin decoratiuni, cat si prin frumusetea celor sase porti. Anul trecut renovarea inca nu era terminata, dar ce-am vazut atunci ne-a mirat si incantat in acelasi timp. Toate cladirile treceau printr-un proces de restaurare, iar cele finalizate aratau grozav. Suntem convins ca, la terminarea lucrarilor, centrul istoric va putea rivaliza cu centrul oricarui oras european.
poarta cetatii Alba Iulia |
Mihai Viteazul |
garda cetatii Alba Iulia |
Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan |
Poarta cetatii Alba Iulia |
Poarta cetatii Alba Iulia |
Schimbarea garzii |
Schimbarea garzii |
Intr-una din pietele cetatii se afla statuia lui Mihai Viteazul, care a reusit sa uneasca tarile romane in anul 1600. In apropiere veti gasi Sala Unirii, fost club al ofiterilor, locul unde la 1 decembrie 1918 a fost semnata declaratia de unire a Transilvaniei cu Romania. In aceasta sala, decorata cu portrete ale unor cunoscuti domnitori si oameni de cultura romani, se pastreaza in original documentele Marii Uniri si steagurile cu care delegatii din toata tara au venit la Alba Iulia, alaturi de busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria. In salile alaturate este organizata o mica expozitie etnografica, ce prezinta aspecte din viata satului romanesc: un alai de nunta, o sezatoare sau un targ traditional. Cred totusi ca aceasta expozitie s-ar fi potrivit mai bine in muzeul alaturat.
Sala Unirii |
Sala Unirii |
Sala Unirii |
biroul pe care a fost redactata declaratia Unirii |
Proclamatia Regelui Ferdinand |
Peste drum de Sala Unirii se afla Muzeul Unirii, un muzeu interesant, cu un patrimoniu bogat. Pasionatii de istorie pot admira ceramica preistorica, unelte si arme din piatra, bronz si fier, podoabe dacice, monumente, sculpturi, monede, si vase din perioada romana (cea mai cuprinzatoare colectie), obiecte din perioada mediavala si documente legate de revolutia de la 1848. Una peste alta, Muzeul Unirii este un muzeu de istorie care merita vizitat, desi denumirea e cam neinspirata, deoarece colectiile au prea putina legatura cu Marea Unire.
Obiecte dintr-un tezaur dacic |
Obiecte dintr-un tezaur dacic |
Muzeul Unirii |
Am vizitat apoi Catedrala Catolica Sfantul Mihail, aflata in interiorul cetatii Alba Iulia, si considerata cel mai valoros monument de arhitectira romanica din Transilvania. Constructia cladirii a inceput in secolul 12, dar lacasul a fost distrus partial in timpul invaziei tatarilor din 1242. Intr-una din navele laterale se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara, care a fost guvernator al Ungariei, si al fiului sau, Ladislau. Mormintele lor sunt decorate cu flori si panglici care poarta tricolorul Ungariei, si nu pe cel al Romaniei, desi castelanul de la Hunedoara a jucat un rol important in istoria ambelor tari.
Catedrala Catolica Sf Mihail |
Catedrala Catolica Sf Mihail |
Catedrala Catolica Sf Mihail |
Catedrala Catolica Sf Mihail |
Catedrala Catolica Sf Mihail |
Catedrala Catolica Sf Mihail |
In mijloc, mormantul lui Iancu de Hunedoara |
In apropiere se afla Palatul Principilor, construit in secolul 15 pentru episcopul catolic, si transformat mai tarziu in palat voievodal. Timp de 11 luni a servit ca locuinta pentru Mihai Viteazul, in timpul primei uniri a tarilor romane. Noi nu l-am putut vizita, din cauza ca toata zona era inchisa pentru lucrari.
La intrarea in cetate dinspre Parcul Unirii veti gasi Catedrala Ortodoxa a Incoronarii (Catedrala Reintregirii). Un turn inalt strajuieste intrarea, ridicat parca pentru a pune in umbra catedrala catolica de alaturi. Construita in primii ani ai secolului 20 avand ca sursa de inspiratie biserica domneasca din Targoviste, catedrala a gazduit pe data de 15 octombrie 1922 ceremonia de incoronare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari.
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia |
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia |
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia |
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia |
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia |
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia |
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia |
Partea care ne-a placut cel mai mult am pastrat-o pentru final: Traseul celor trei fortificatii, care ne-a purtat intr-o calatorie in timp: prin castrul roman Apulum, unul din cele mai importante orase ale Daciei romane, prin cetatea medievala Balgrad, si prin cetatea bastionara Alba Carolina. Intrarea se face pe Poarta Monetariei, unde se afla monetaria principatului, devenita in timpurile moderne Hotel Medieval. Drumul te conduce apoi prin poarta castrului roman, partial reconstruita, spre tabara militara, unde exista si un restaurant in aer liber, amenajat, desigur, in ton cu epoca. Traseul acopera un domeniu imens, amenajat in stil medieval. Din loc in loc vei intalni oameni imbracati in haine de epoca, gata oricand sa-ti ofere informatii, sau sa se fotografieze cu tine. Puteti vizita Bastionul Sasilor, temnita, platformele de tragere, dotate cu tunuri in stare de functionare, celula in care a fost inchis Horea sau locul supliciului. Pe aleile amenajate in santurile de aparare se poate ajunge la centrul de echitatie, sediul garzii calare. Am plecat de acolo cu un sentiment foarte placut, si cu multumirea de a vedea ca „se poate si la noi”.
replica a casei lui Avram Iancu |
poarta castrului roman |
tabara militara |
platforma de tragere |
Celula lui Horea |
temnita |
locul supliciului |
Cum ajungi la Alba Iulia
Din Bucuresti, cu masina, in 4 ore si jumatete, sau cu trenul, in aproape 7 ore.
In caz ca veniti din strainatate, cele mai apropiate aeroporturi sunt la Sibiu (Tarom, Blue Air), Cluj (Tarom, Wizz Air) si Targu Mures (Tarom, Wizz Air)
Unde stai
In Alba Iulia au aparut in ultima vreme o multime de pensiuni. Noi am ramas la Perla Muresului, si nu ne-a parut rau
Informatii utile:
Muzeul Unirii
Catedrala Incoronarii
Traseul celor trei fortificatii
Alte fotografii gasiti aici.
Acest articol face parte din campania blogosferei romanesti turistice cu scopul de a promova ideea de petrecere a unor city breakuri in Romania. Un mare numar de bloguri de calatorii au publicat astazi articole pe aceasta tema si va recomand sa le cititi.
Imperator Travel va recomanda sa vizitati mai multe orase din Romania
Placerea de a calatori va recomanda sa vizitati Targu Mures
Hai la bord va recomanda sa vizitati Brasov
Viajoa va recomanda sa vizitati Campulung Muscel
Travel Girls va recomanda sa vizitati Galati
Calator sau turist? va recomanda sa vizitati Craiova
Turistu va recomanda sa vizitati Piatra Neamt
In turneu va recomanda sa vizitati Sighisoara
Lumea Mare va recomanda sa vizitati Sibiu
Ciprian Caraba va recomanda sa vizitati Tulcea
Travel with a smile va recomanda sa vizitati Brasov
Elena Ciric va recomanda sa vizitati Braila
Bialog va recomanda sa vizitati Sf. Gheorghe in Delta Dunarii
Trans-ferro va recomanda sa vizitati Sinaia
Pop Marius va recomanda sa vizitati Baia Mare
Aliceee Traveler va recomanda sa vizitati Cluj-Napoca
I’s Blog va recomanda sa vizitati Iasi
Travel Badgers va recomanda sa vizitati Sighisoara
Hai-hui Stangaci va recomanda sa vizitati Constanta
Ghid Turistic Digital 2.0 va recomanda sa vizitati Bucuresti
Lipa-lipa va recomanda diverse oferte de city break
Paravion va recomanda city break-uri in Romania
Turism market va recomanda city-break-uri in Romania
9 COMMENTS
Am fost si eu la Alba Iulia si anul trecut si anul asta. Cetatea m-a lasat fara cuvinte, tot ce e renovat arata intr-un mare fel. M-am bucurat sa vad si caii cu care se face schimbarea de gard, nu demult li se punea muzica simfonica sa asculte. In incinta cetatii am mancat pentru prima data virsli (carnati din carne de capra). Momentan planuim inca o vizita la Cetatea Alba Iulia weekendul viitor cu parintii mei care vin in vizita la noi in Sibiu. Asa ca articolul tau imi reimprospateaza toatele ideile despre locurile ce nu trebuie ratate!
Ma bucur ca iti foloseste 🙂
Foarte frumos articolul. Am si eu in plan sa ajung la Alba Iulia, imi va fi greu sa scriu ceva diferit de ce ati scris voi. Felicitari pentru ideea de a promova locuri din Romania. Nu am fost pe faza, puteam pune si eu o postare in acest sens. Oricum, ma preocupa ideea de a promova Romania si in special locurile din judetul meu (Salaj). Poate cand mai sunt astfel de campanii, „ma trageti de maneca” si pe mine
Sunt convins ca vei gasi lucruri interesante care noua ne-au scapat 🙂
Pe viitor vei afla la timp de aceste initiative.
Am fost si eu vara asta in Alba Iulia! Zona centrala mi s-a parut extraordinara! O sa revin cu mare placere!
Cand am fost eu, in august, pe mormantul lui Iancu de Hunedoara era si un buchetel mic de flori legate cu tricolorul romanesc! Mi-a parut rau ca in momentul ala nu aveam de unde sa iau o panglica tricolora!
Excelent articol! Pozele sunt foarte frumoase!
Stii ca nu zici rau? Data viitoare ne ducem pregatiti 🙂
Si ati venit voi la Alba Iulia si nu ati dat un semn…
Dar in alta ordine de idei ati punctat foarte bine toate obiectivele… mai ales cea cu „se poate si la noi”
Multumim Iulia!