Masca, satul pierdut din Tenerife
12 mai 2012
Dupa ce ne-am odihnit putin am pornit iar la drum. Pentru seara asta am ales Masca, un sat pitoresc, pierdut in inima muntilor. Cu secole in urma, apele in jurul insulei Tenerife erau foarte periculoase. Una din legendele locului spune ca piratii jefuiau corabiile care navigau in arhipelag, si aduceau prada in golful Masca. De acolo bogatiile erau transportate sus, in munti, si ascunse in sat. Faptul ca Masca nu a fost atacata niciodata de pirati vine sa sustina povestea. Locuitorii satului coborau pe o poteca de munte pana in golf (traseul dureaza in jur de 3 ore), iar de acolo plecau cu barcile spre portul Los Gigantes. Pana in 1991, cand s-a construit soseaua ingusta, cu o singura banda, nu exista nici o alta cale de acces spre Masca.
Astazi satul si cararea piratilor sunt un obiectiv turistic important. Mai multe agentii care organizeaza excursii aici. Turistii vin cu masina pana in sat, apoi coboara timp de 3-4 ore pana in golf, unde un vaporas ii asteapta ca sa-i duca inapoi spre civilizatie. Valea abrupta este populata de animale rare, si plina de flori colorate.
Soseaua ingusta, agatata pe pantele abrupte ale muntilor, este incantatoare, desi pune la grea incercare indemanarea soferului (e palpitant sa imparti unica banda a drumului cu un autocar). Peisajele, in schimb, sunt minunate. Cand am ajuns in sat, se apropia seara. Am lasat masina in parcare si am pornit pe aleile dintre case. Tot satul este asezat pe terase inguste, deasupra vaii. Linia muntilor este intrerupta de o vale dominata de stanca uriasa, dincolo de care se vede albastrul oceanului. Piateta din centru era pustie. O biserica mica si un copac urias intregeau decorul format de crestele ascutite ale muntilor. Cactusii erau la ei acasa, iar in vale crestea o mica padure de palmieri. In sat exista un magazin de suveniruri si un mic restaurant, ambele inchise la ora la care am ajuns noi. In schimb am facut o multime de fotografii, fara sa fim deranjati de nimeni. In ciuda zilelor calduroase, seara se lasa devreme, si, odata cu ea, ceata pune stapanire pe vaile muntilor. Cu ani in urma, in Masca locuiau aproape 500 de oameni. Acum au ramas doar 100, care se ocupa in principal de turisti. Totusi satul si-a pastrat aspectul rustic, iar peisajele ametitoare fac din el un loc foarte popular pentru vizitatori.
Din aceeasi serie:
Tenerife, un colt de paradis tropical
San Cristobal de La Laguna
Los Gigantes
Masca, satul pierdut din Tenerife
Loro Park
Pico del Teide
Un safari submarin
La Gomera
Mai avem poze si aici.
View 2012 Tenerife in a larger map
6 COMMENTS
Şoseaua are sens unic? Sau cum te-ai decurcat pe un drum atât de îngust?
Nu, se circula in ambele sensuri. Pot sa spun ca a fost… foarte interesant 🙂
Frumoasa experienta ati avut, oriunde ajungi ai ce vedea si este imposibil sa nu te surprinda ceva cat se poate de placut 🙂
Tenerife e o insula frumoasa, care are cate ceva pentru toate gusturile 🙂
Ce peisaje frumoase! salbatice!!!
Asa este Alicee. Multumim pentru vizita 🙂