Tenerife: Loro Parque
13 mai 2012
Loro Parque este una din cele mai vechi atractii turistice din Tenerife, amplasata in prima statiune de vacanta a insulei, Puerto de la Cruz. A inceput in 1972, ca un parc cu papagali (acesta este sensul numelui Loro Parque), iar astazi a devenit un zooparc tropical premiat, cu delfinariu si centru marin. Aici cresc cateva mii de palmieri, este caminul unei colonii de gorile, si are o zona acvatica unde leii de mare, delfinii si orcile par sa-si savureze rolul de a distra publicul. In parc se mai gasesc flamingo, crocodili, cocori, broaste testoase uriase, jaguari, maimute, o pestera cu lilieci si o colonie de pinguini (care era inchisa). Papagalii raman totusi un element important al parcului. Peste 300 de specii traiesc aici, fiind cea mai mare colectie din lume. Speciile pe cale de disparitie sunt inchise in spatii speciale, dar cele obisnuite „joaca” in spectacole.
Intrarea in parc se face printr-un ansamblu de cladiri care amintesc de un sat thailandez, lucru usor de inteles daca ne gandim ca in sudul insulei exista un aquaparc cu tema thailandeza, Siam Park, administrat de aceeasi companie. Exista si un bilet combinat pentru ambele parcuri, cu pret (ceva mai) redus. Ca sa nu stati la coada la casa, puteti cumpara biletele de la orice agentie de turism de pe insula. In fiecare zi se organizeaza la ore fixate mai multe spectacole cu animale. Noi ne-am facut programul in asa fel incat sa le vedem pe toate. Am privit ca niste copii jocurile focilor si acrobatiile delfinilor. Sincer sa fiu nu credeam ca la varsta asta ne mai poate impresiona asa ceva, dar am plecat de acolo foarte incantati. Am trecut pe langa o familie de tigri albi, broaste testoase uriase, crocodili, apoi printr-o sera cu orhidee (parca arata putin diferit fata de cele la ghiveci), apoi am intrat la spectacolul cu papagali. Papagalii nu sunt la fel de usor de dresat ca celelalte animale, dar nu ne-a parut rau pentru timpul petrecut acolo, cu zburatoarele colorate plutind deasupra noastra sau facand tot felul de minuni (mergeau pe bicicleta , de exemplu). Era cat pe ce sa intarziem la show-ul cu orci. Nu ne-am imaginat niciodata ca poti convinge niste balene de cateva tone sa faca asemenea sarituri, dar mi s-a parut ca si orcile se distrau stropind spectatorii.
Dupa ce s-a terminat spectacolul, ne-am intors la papagali. Am vazut o multime de specii rare si exotice, dar si foarte frumos colorate. Am traversat o mica jungla, apoi am ajuns… in varful copacilor. Nu ne-am catarat pe crengi, ci am urcat pe scari si am traversat poduri legate de ramurile arborilor. Intr-un spatiu imens, protejat de niste plase asezate la mare inaltime, o multime de pasari colorate zburau libere in jurul vizitatorilor. Desi pareau obisnuite cu oamenii, nu erau totusi foarte prietenoase (adica fugeau daca intindeai mana spre ele). Senzatia a fost absolut fantastica. Ora inchiderii se apropia rapid, dar am reusit sa intram printre ultimii si la acvariu. Pe langa micile expozitii de pesti exotici, foarte colorati, caluti de mare si alte vietuitoare ale oceanului, cel mai spectaculos punct este tunelul subacvatic. Tunelul-acvariu, un coridor transparent de aproape 20 de metri lungime, este cel mai lung din lume. Pe masura ce inaintam prin el, am vazut rechini inotand la doar cativa centimetri distanta.
Nemo??? |
La plecare ne-am luat fotografia cu papagali si ne-am indreptat inapoi spre oras. Am petrecut putin timp langa castelul San Felipe (arata altfel decat castelele europene) si pe Playa Jardin (Plaja Gradina). E usor de vazut din poze de ce-i spune asa 🙂
Pe drum spre hotel ne-am oprit in oraselul Icod de los Vinos, celebru pentru Drago Milenario, sau arborele-dragon, un copac specific insulelor Canare. Desi unii cred ca are peste 2000 de ani, se pare ca o varsta realista ar fi „doar” vreo 600. Specia, inrudita cu yucca, nu a evoluat deloc din epoca dinozaurilor. Arborele dragon pare un grup de trunchiuri separate, care stau apropiate inainte sa se rasfire pentru a da forma caracteristica de ciuperca. Cea mai ciudata este insa rasina sa, care devine rosie ca sangele in contact cu aerul. Drago Milenario are 17 metri inaltime si 6 metri in diametru (10 metri la baza), si este cel mai batran copac din aceasta specie. Cand spaniolii au preluat controlul insulei, copacul ajunsese deja la maturitate si domina una din cele mai mari asezari ale bastinasilor in Tenerife, care il considerau sfant. Astazi este protejat intr-o mica gradina botanica, pe care am gasit-o inchisa, spre dezamagire noastra. Am reusit totusi sa-i facem poze „peste gard”, dintr-un parc din apropiere.
Castelul San Felipe, Puerto de la Cruz |
Playa Jardin, Puerto de la Cruz |
Playa Jardin, Puerto de la Cruz |
Playa Jardin, Puerto de la Cruz |
Playa Jardin, Puerto de la Cruz |
La Drago Milenario e inchis… si nici n-au iesit pozele :(( |
Icod de los Vinos |
Icod de los Vinos |
Icod de los Vinos |
Drago Milenario, Icod de los Vinos |
Icod de los Vinos |
Daca zona sudica a insulei are o clima mai calda si mai uscata, partea de nord este mai racoroasa si mai umeda iar padurea seamana mai mult cu jungla care acoperea insula la venirea spaniolilor.
Am facut un alt popas scurt la Garachico, locul unde timp de 200 de ani corabiile incarcate cu vin si zahar ridicau panzele spre Spania. Intr-o noapte a anului 1706, cel mai aglomerat port din Tenerife a fost acoperit de lava vulcanului Negro. Locuitorii au reconstruit orasul pe noul teren format de eruptie, dar portul nu si-a mai revenit niciodata. Emblema orasului a ramas castelul San Miguel, o mica fortareata a contilor de La Gomera, care nu a fost distrusa de lava. Langa castel, cateva trepte duc spre mare, unde torentele de lava au creat niste piscine naturale, foarte populare printre turisti.
Garachico |
Castelul San Miguel, Garachico |
Piscinele naturale, Garachico |
in drum spre Teno |
in drum spre Teno |
Soarele se indrepta spre apus, iar noi voiam sa prindem momentul langa farul Teno, aflat in cel mai vestic punct al insulei. Problema e ca dincolo de Buenavista del Norte, drumul este inchis circulatiei publice, si in plus, un norisor se odihnea linisit pe toata coasta. Laura era foarte ingrijorata, asa ca am renuntat la plimbare, si ne-am intors spre Icod de los Vinos, si de acolo spre hotel.
Informatii utile:
Biletul costa 33 de euro, iar parcul este deschis zilnic de la 8:30 la 18:45.
Bileteul combinat (Loro Parque si Siam Park) costa 56 de euro.
Loro Parque
Siam Park
Din aceeasi serie:
Tenerife, un colt de paradis tropical
San Cristobal de La Laguna
Los Gigantes
Masca, satul pierdut din Tenerife
Loro Park
Pico del Teide
Un safari submarin
La Gomera
Mai avem poze si aici.
View 2012 Tenerife in a larger map
8 COMMENTS
tunelul are doar 18m, si daca ar avea 20m lungime, tot nu ar fi cel mai lung din lume 😉
Posibil sa ai dreptate, informatia e luata din ghid. Recunosc ca am luat-o ca atare si n-am incercat sa o verific.
Foarte frumos articolul. Imi plac gradinile zoologice / parcurile zoo si ori de cate ori am ocazia nu ezit sa le vizitez. Din ce am vazut pana acum, Bioparc-ul din Valencia mi se pare a fi primul intr-un top al parcurilor / gradinilor zoo. Din imagini (superbe de altfel) cred ca si cel din Tenerife ar putea rivaliza cu cel din Valencia. Felcitari!
Poate reusim sa facem o comparatie cu cel din Valencia in curand 🙂
Minunate fotografiile si utile informatiile pe care le-ati dat… Mi-ati aratat inca o data ca, oriunde ajungi in lumea asta, sunt atatea lucruri care te impresioneaza… spectacolele cred ca au fost super, dupa cum ati surprins in fotografii.
Avem si cateva filme, dar trebuie prelucrate inainte sa le pun pe blog.
Absolut superb! si pozele si textul! sunteti siguri ca parcul acesta e in EUROPA???
Arborii aceia, papagalii si toate cele zici ca sunt chiar in Thailanda sau oricum foarte departe de noi 🙂
Pai, tehnic vorbind, nu-i chiar in Europa 🙂
Desi insula este posesiune spaniola, si privind in jur descoperi civilizatia europeana peste tot, Tenerife este o insula africana.