Zurich
Grossmunster |
20 martie 2011
Zurich este cel mai important centru bancar din Europa, cel mai mare oras elvetian, si capitala cantonului Zurich. Capitala, nu resedinta, pentru ca Elvetia este o confederatie formata din 26 de cantoane, lucru destul de surprinzator pentru o tara atat de mica. Elvetia este cunoscuta in lume pentru munti, banci, ceasuri si ciocolata, iar Zurich se integreaza perfect in acest peisaj.
Am plecat de la cascada Rinului spre Zurich. Am lasat masina sa ne astepte cuminte intr-o parcare in apropierea garii si am pornit la plimbare. Nu am pretentia sa sustin ca am vazut tot ce are de oferit orasul in doar jumatate de zi, dar orele petrecute la Zurich si la Schaffhausen m-au convins ca Elvetia are multe de oferit, si va trebui sa revin, de data asta cu Laura.
Ne-am oprit intai la biserica predicatorului (Predigerkirche), una din bisericile evanghelice din centru. A fost construita in 1269 ca parte a unei manastiri dominicane, care a fost inchisa odata cu reforma religioasa din 1524. Interiorul isi pastreaza forma din secolul 17, cu decoratii simple, albe, obisnuite in bisericile reformate. In apropiere se afla biblioteca centrala din Zurich.
Predigerkirche |
Predigerkirche |
Predigerkirche |
Am ratacit mai departe pe strazile orasului, oprindu-ne din cand in cand ca sa admiram fantani, statui, sau case vechi. Pe partea cealalta a raului se vedea turnul bisericii Sfantul Petru, construita pe locul unde s-a aflat castrul roman, si mai tarziu un castel al lui Carol cel Mare. In turnul ei este instalat cel mai mare ceas din Europa (8.7 metri). Ca o curiozitate, turnul este in proprietatea primariei, iar restul cladirii apartine Bisericii Reformate Elvetiene.
Zurich este unul din cele mai mari centre financiare din europa, si a fost ani de-a randul orasul cu cea mai buna calitate a vietii din lume (ultimele statistici il plaseaza pe locul 2), lucru care se reflecta si in numarul de masini scumpe care circula pe strazi (faceti un exercitiu de imaginatie si inlocuiti Loganurile de pe strada pe care locuiti cu Ferrari sau Porsche). Grijile noastre legate de faptul ca nu aveam franci elvetieni s-au dovedit neintemeiate, pentru ca euro era acceptat peste tot, si inca la un curs destul de bun.
biserica Sfantul Petru |
nu era manifestatie, doar oameni iesiti la plimbare |
Am ajuns in sfarsit si la cel mai cunoscut monument din Zurich, catedrala (Grossmunster). Constructia a inceput in jurul anului 1100, pe locul unei biserici mai vechi, ridicata de Carol cel Mare. Aici calul imparatului a ingenunchiat desupra criptei unde se aflau mormintele martirilor Felix si Regula, sfintii protectori ai orasului. Catedrala este locul de unde pastorul Zwingli a propovaduit impotriva religiei catolice corupte a epocii, si a initiat reforma religioasa, aducand odata cu ea religia protestanta. Interiorul simplu si lipsa statuilor sunt urme ale reformelor lui Zwingli. Turnul catedralei se ridica deasupra raului Limmat si a lacului Zurich.
Grossmunster |
Grossmunster |
Grossmunster |
Grossmunster |
Grossmunster – Iona |
Grossmunster – Adam si Eva |
Grossmunster |
Pe malul lacului ne-am oprit si noi pentru cateva minute ca sa ne odihnim. Luciul apei era tulburat din loc in loc de lebede sau barci cu panze. Vremea (putin mai) calduta, soarele si cerul albastru a scos oamenii din casa, si i-a indemnat spre niste tinute atat de lejere incat a trebuit sa verific in calendar daca nu cumva a venit brusc luna august. Seara se apropia cu pasi repezi, asa ca dupa o scurta sesiune de „window shopping” la magazinele de pe Bahnhof Strasse am parasit orasul si ne-am intors in Germania, unde ne astepta o noua saptamana de munca.
Lacul Zurich |
Lacul Zurich |
Lacul Zurich |
Fraumunster |
Bahnhof Strasse |
Din aceeasi serie:
Primavara la Stuttgart
Sfaturi de calatorie
Solitude Schloss – castelul singuratic
Muzeul Mercedes
Reutlingen
Cascada Rinului de la Schafhausen
Zurich
Calatorie in timp
Castelul vechi
Muzeul Porsche
Districtul boabelor si funicularul
O plimbare prin centru: Schlossplatz
O plimbare prin centru: Schillerplatz
Izvorul Dunarii
Rottweil
Tubingen
Castelul Hohenzollern
Castelul Ludwigsburg
Wilhelma
Mai multe poze gasiti aici:
2011-03 Stuttgart |
View 2011 Stuttgart in a larger map
7 COMMENTS
Da, Elvetia ramane un loc pentru care avem toate motivele sa il admiram!
Dragut Zürich-ul, dar parca totusi prea modern pentru gustul meu…
Urmaresc cu interes ce povestiti voi despre Elvetia. Am fost prin cele mai multe tari europene dar ea a ramas mereu in afara „listei”. Ma atrage pentru peisajul ei in special, mai putin pentru orase, care mi s epar prea ordonate, prea aseptice, mai nemtesti decat cele nemtesti. Poate gresesc. Stiu ca am ce vedea si acolo, cel putin o zi in fiecare dintre orasele mai mari, pentru ca m-am documentat, am alcatuit chiar si trasee dar au ramas doar pe hartie. Cred ca, in primul rand m-au oprit costurile dar si faptul ca mereu am crezut ca in alta parte e mai interesant. Acum, am ajuns intr-un punct in care nu cred ca voi mai ajunge pe acolo, poate doar intr-un tranzit spre alt loc, adica 2-3 zile. Din lista ta rezulta ca treci la Germania in continuare. Sa inteleg ca ati vizitat doar Zurich-ul in Elvetia?
@ Sorana Banu: eu mi-as dori sa ma intorc pentru Alpi.
@ Ioana: ma surprinde ca-l consideri atat de modern, mai ales prin comparatie cu Doha 🙂
@ Traveling Hawk: Peisajele sunt superbe, iar dintre orase, mi-ar placea mult sa ajung la Lucerna.
In Elvetia n-am fost decat o zi, la plimbare. Am reusit sa vad doar Zurich si cascada Rinului, apoi ne-am intors in Germania.
Pai nu-l comparam cu Doha pentru ca nu incape comparatie :-)))
Oricum n-as incadra Doha la „modern”, mai degraba Dubaiul (care nici nu prea mi-a placut pe motivul asta). Din fericire, Doha este inca un mix interesant si fermecator de vechi si nou…partea moderna abia acum se construieste, in vederea Campionatului de Fotbal din 2022.
De la Zürich insa ma asteptam la altceva 😛
Beautiful architecture.
@ Ioana: uneori asteptarile noastre nu sunt in ton cu realitatea. Am patit si noi.
@ Randy: Thank you for visiting.