Cetațile dobrogene: Capidava
Cetatea Capidava |
20-21 noiembrie 2010
Intr-o dimineata calduta de toamna (da, si in noiembrie pot fi dimineti caldute :-D) am plecat la drum, manati de dorul de mare. Nu aveam un plan bine pus la punct, stiam doar ca vrem sa ajungem in Dobrogea. Pe drum am analizat situatia, si ne-am hotarat sa facem o plimbare pe la cetati, daca tot suntem prin zona. Asadar dupa ce am parasit autostrada am intrat in Cernavoda si am pornit spre nord de-a lungul Dunarii. Pe la jumatatea distantei dintre Cernavoda si Harsova, chiar langa drum, se vad ruinele cetatii Capidava.
Numele cetatii, de origine dacica, inseamna „cetatea de la cotitura”, denumire explicata de cotul pe care il face Dunarea in acest loc. Capidava este un sit arheologic activ, frumos reconstituit (doar partial insa, mare parte din cetate se afla inca sub pamant). Nu este foarte mare, insa este interesant de vazut, chiar si numai din perspectiva unei fortarete romane de pe malul Dunarii. Fortificatia a fost ridicata langa un vad de trecere, alaturi de o asezare dacica, cu o pozitie strategica, care permitea comunicatia dintre dacii din Dobrogea si cei din Campia Romana. Imparatul Traian a incercat sa profite de pozitia acestui punct important de pe malul fluviului si a construit un fort pentru legiunile sale. Cetatea avea 7 turnuri inalte de 10 metri, si ziduri solide, care protejau portul. In plus in afara zidurilor erau termele, care asigurau confortul soldatilor romani.
Cetatea este dotata chiar si-n vremurile moderne cu strajeri strasnici: vreo 4-5 maidanezi supravegheaza fiecare pas al vizitatorilor, in speranta ca eforturile lor de a ne ghida printre ruine va fi rasplatit cu ceva de mancare. Din pacate nu am gasit pe nimeni care sa ne povesteasca ceva (sau sa ne ceara bani pentru bilete), asa ne-am plimbat singuri pe langa zidurile macinate de vreme, dincolo de care batranul Danubiu curge alene spre delta.
– va urma –
Din aceeasi serie:
Cetatea Enisala
Cetatea Histria
Alte poze aici:
2010-11-20 Cetatile dobrogene |
View 2010 Cetatile dobrogene in a larger map
1 COMMENT
[…] Cetatea Capidava […]