București: Muzeul Satului
aprilie 2010
Desi locuim in Bucuresti de multi ani, nu am fost niciodata la Muzeul Satului. Niciodata pana acum. Si ne-a placut foarte mult. E un loc in care te poti relaxa linistit, o oaza de liniste in mijlocul orasului. Daca nu ati fost niciodata, va recomand sa mergeti. Taxa de vizitare este de 6 lei pentru adulti si 1.5 lei pentru elevi si studenti, iar programul de vizitare este de zilnic intre orele 9 – 19 (luni 9 – 17).
Muzeul Satului si-a deschis portile pentru prima data pe data de 17 mai 1936. Astazi muzeul poarta numele celui mai important dintre fondatorii sai, Dimitrie Gusti. El a avut ideea organizării Muzeului Satului după ce, în cadrul Catedrei de Sociologie a Universităţii Bucureşti a organizat, între anii 1925 şi 1935, o serie de cercetări interdisciplinare în 60 de sate din diferite regiuni ale României. Dimitrie Gusti a dorit ca muzeul sa nu fie „o colectie de case insirate sau inghesuite in aer liber, ci sa fie un «sat-muzeu»,… deci sa reprezinte, in mic, un sat real, cu ulitele, plantatiile, fantanile, pietele lui”.
Lucrarile de amenajare au inceput in luna martie 1936 si au durat doua luni. In acest timp au fost demontate, transportate cu trenul si apoi remontate in muzeu 29 de case, o biserica de lemn din Maramures, 5 mori de vant, o moara de apa, un teasc de ulei, o povarna, o cherhana si alte anexe care insumau cam tot ce cuprindea un sat obisnuit. Cei care au desfacut casele si le-au reconstruit apoi pe malul lacului Herastrau au fost chiar mesterii satelor. Muzeul Satului a fost al doilea muzeu in aer liber din lume, dupa cel din Stockholm, si cel mai mare.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, un numar mare de romani refugiati din Basarabia si Tinutul Herta au fost gazduiti temporar in muzeu, lucru care a determinat multe distrugeri ale caselor. Dupa razboi, Gheorghe Focsa a devenit director al muzeului. El i-a schimbat profilul dintr-unul sociologic intr-unul etnografic, lucru care l-a salvat de la desfiintare in perioada comunista. Timp de cativa ani a fost comasat cu Muzeul de arta populara (acum Muzeul Taranului Roman). In 1998 si 2002 muzeul a suferit doua incendii devastatoare.
In prezent muzeul, care detine aproximativ 90 de case (cea mai veche din secolul XVII) si cateva zeci de mii de obiecte, este din nou in extindere. Data programata pentru finalizarea lucrarilor este in anul 2014. Patrimoniul se va imbogati cu o scoala, un han traditional, o statie de posta, o veche primarie, un loc de joaca traditional pentru copii, o biserica de lemn din zona Clujului si 7 gospodarii care vor reprezenta diferitele etnii din Romania.
Alte poze gasiti aici:
2010-04-10 Muzeul Satului |
1 COMMENT
[…] Satului s-a schimbat foarte puțin de la ultima noastră vizită dar asta nu e întotdeauna un lucru bun. Încă din 2009 se lucra la extinderea muzeului cu o […]