București: Observatorul astronomic

februarie 2010

Iata ca am ajuns sa scriu cate ceva si despre mult-iubitul (yeah, right :D) Bucuresti. Daca iarna ne-a cam stricat planurile si nu vrea sa lase loc primaverii, am zis sa mai intreprindem niste actiuni cultural-artistice si pe acasa. In concluzie, intr-o frumoasa seara de vineri (pentru ca orice seara de vineri e frumoasa, nu-i asa?) am plecat de la servici spre Observatorul astonomic.

sursa foto: Bucharest Daily Photo

Am ajun cu cateva minute mai devreme si ca sa ne mai treaca timpul, am comentat cu Laura pe langa statuia nuda din hol. N-avea gusturi rele amiralul… Apropo de asta, intemeietorul astronomiei in Romania este amiralul Urseanu. Cum era nor, nu ne asteptam sa privim stelele, ci programul de planetariu. Am luat loc in sala, care era inghetata bocna. Era cam aceeasi temperatura ca afara. In mod surprinzator, era ceva lume acolo. Dupa cateva minute aparut si astronomul de serviciu, un tip foarte jovial.

Prezentarea a fost o calatorie virtuala prin spatiu, incepand de pe Pamant. Ne-a povestit apoi despre Soare, despre celelalte planete, meteoriti, comete, stele, constalatii, galaxii… Pentru unul care-i mereu cu capul in nori (ca mine…) a fost o lectie interesanta. Tot “spectacolul” a fost de fapt o simulare s-a realizat cu ajutorul a doua programe: Mitaka, cu variatia Mitaka Plus, si Universe Sandbox.Toate se pot descarca gratis de pe internet. Diferenta e data de cateva texturi foarte detaliate de la Nasa, si explicatiile. Seara s-a incheiat cu o serie de “intrebari si raspunsuri” in legatura cu teoria conspiratiei (oare oamenii au ajuns pe luna?), sfarsitul lumii din 2012, viata pe Marte si alte subiecte de acest gen.

Una peste alta, daca va intereseaza astronomia, e o ocazie buna ca sa aflati mai multe.

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>