Bulgaria: Sozopol
La 35 de kilometri de Burgas, un mic golf adăposteşte pitorescul oraş Sozopol. Sozopol este unul din cele mai vechi oraşe de pe coasta Marii Negre şi una din cele mai populare staţiuni din Bulgaria. Atmosfera romantică a oraşului vechi şi plajele cu nisip fin atrag vizitatori din toate colţurile lumii.
Venind de la Burgas, am ajuns la Sozopol în pragul serii. Prima noastră grijă a fost cazarea şi relaxarea după un drum atât de lung. De dimineaţă am fost la plajă, unde am avut ocazia să ne bălăcim puţin în apă călduţă a marii. După amiază ne-am îndreptat spre centrul oraşului. Am luat un prânz întârziat la o tavernă de pe malul marii. În acest timp vântul s-a înteţit din ce în ce mai mult, iar valurile au început să lovească sălbatic plaja şi stâncile.
Voiam să mergem să vedem oraşul vechi, care se află pe o peninsula şi a fost declarat rezervaţie arhitecturală în anii ’70. Văzând pe partea cealaltă a golfumui o peninsula cu case care păreau (de la distanţă) să aibă arhitectură tradiţională pe care am întâlnit-o şi la Nessebar, am pornit în pas de plimbare într-acolo. După aproape o oră de mers am ajuns la locul cu pricina, însă am avut parte de o surpriză. În loc să ajungem în oraşul vechi ne-am pomenit într-un cartier nou-nouţ. Casele erau construite după principiile arhitecturii tradiţionale, însă majoritatea erau proaspăt terminate şi purtau anunţuri de vânzare. Când ne-am dat seama că am pornit în direcţia greşită era deja prea târziu ca să ne mai întoarcem pe jos, aşa că plimbarea prin Sozopol s-a amânat pentru ziua următoare.
Oraşul vechi din Sozopol
Istoria oraşului Sozopol începe cu 600 de ani înainte de Hristos, când coloniştii greci din oraşul Milet s-au stabilit pe o peninsula stâncoasă de pe malul Marii Negre. Oraşul s-a numit la început Antheia. Mai târziu locuitorii au construit un templu închinat zeului Apollo, care adăpostea o statuie imensă, iar oraşul a fost rebotezat Apollonia Pontica. 100 de ani mai târziu oraşul a fost înconjurat cu ziduri puternice, care să apere locuitorii şi clădirile publice de invadatori. După alte câteva sute de ani oraşul a fost cucerit şi prădat de armatele romane, iar statuia lui Apollo a fost luată ca pradă de război şi trimisă la Roma. După ce creştinismul a devenit religie oficială în Imperiul Român, numele oraşului s-a schimbat din nou pentru că vechiul nume amintea de credinţele păgâne şi nu era pe placul clericilor. Astfel a apărut pe harta lumii Sozopol. În secolul 5 au fost înălţate noi ziduri de apărare, ale căror rămăşiţe se mai văd şi astăzi. Sozopol a fost cucerit de armatele hanului bulgar Krum în anul 812, devenind parte a Primului Imperiu Bulgar. După ce bulgarii au trecut la creştinism, Sozopol a devenit scaun episcopal iar în oraş au fost construite numeroase biserici şi mănăstiri. Sozopol a rămas un centru comercial important până la sfârşitul secolulului 19.
Oraşul vechi este aşezat pe o peninsula cu maluri înalte iar casele agăţate deasupra stâncilor întregesc peisajul spectaculos. Astăzi în Sozopol se păstrează în jur de 180 de case din secolele 18 şi 19. Clădirile sunt construite urmând stilul tradiţional de pe malul Marii Negre, cu parter din piatră şi etaj din lemn. În general etajul are suprafaţă mai mare decât parterul pentru a câştigă spaţiu (aceasta tip de etaj se numeşte bovindou). O plimbare pe stăzile înguste din Sozopol e ca o călătorie în timp. Doar câţiva paşi despart casele din perioada renaşterii de ruinele bisericilor din perioada medievală timpurie sau de zidurile care apărau oraşul în antichitate. Chiar şi casele noi se încadrează perfect în specificul local. Curţile sunt mici dar pline de flori, iar pe gardurile de piatră leneveşte câte o pisica molesita de soarele amiezii. Din loc în loc, câte o bătrânică vindea la poartă casei dulceaţă de smochine sau mileuri.
După ce am terminat plimbarea pe stadutele pitoreşti ale oraşului vechi ne-am oprit ca să luăm masă la o mică terasă. Am gustat specialităţi bulgăreşti, peste şi fructe de mare, în timp ce priveam spre marea învolburată şi insula Sfântul Ivan (Ioan), care se vedea în depărtare.
În fiecare an, la începutul lunii septembrie, la Sozopol se desfăşoară Festivalul de Artă Apollonia, denumit după zeului protector al vechii cetăţi: Apollo – patronul muzicii şi al poeziei. Oraşul găzduieşte numeroşii artişti bulgari şi invitaţii acestora din străinătate. In perioada festivalului au loc concerte, spectacole de teatru şi balet, expoziţii de artă, lansări de carte, premiere de filme şi recitaluri de poezie.
Sozopolul, dincolo de istoria sa bogată, înseamnă romantismul oraşului vechi, farmecul teraselor de pe ţărmul stacos, mirosul de peşte şi mare, smochinii crescuţi în piatră, bărcile pescăreşti ce se întorc seară din larg. Toate sunt bune pentru un vis care să încălzească o seară rece de iarnă.
Castelul Ravadinovo
Chiar înainte să plecăm spre Sozopol am citit că la marginea unui sat din apropiere se construieşte un castel. Dacă am fi auzit de ruinele unui castel nu ne-am fi mirat prea tare, însă un castel nou-nouţ nu mai văzusem până atunci. N-am reuşit să aflăm prea multe lucruri despre el, în afară de faptul că se află lângă satul Ravadinovo. Mergând spre sat, am văzut din depărtare turnul castelului. Castelul Ravadinovo pare un loc ştiut si vizitat de turişti, dacă ne luăm dupa numărul mare de maşini şi autocare din parcare. O poartă de piatră străjuieşte intrarea. Acolo am plătit intrarea (8 leva / 4 Euro), dar nu am primit nici un bilet. Construcţia a început în 1996 la iniţiativa unui milionar excentric bulgar, care şi-a dorit să fie proprietarul unui castel ca-n poveşti. Până acum a finalizat exteriorul aproape în întregime, însă în interior mai e încă mult de lucru.
Dincolo de poartă se vede castelul înconjurat de o grădina frumos îngrijită. Zidurile de piatră ale castelului contrastează puternic cu iedera verde care se caţără spre acoperiş. Grădina e plină de flori de toate culorile. Din loc în loc sunt statui, fântâni şi mici bazine cu malurile pline de flori. Decorul e completat de un arc triumfal roman, o statuie a unui cavaler medieval, un foişor de grădină japonez şi o cascadă artificială străjuită de un vultur de aramă.
Câteva trepte coboară spre o sala subterană care joacă rol de galerie de artă, unde câteva reproduceri după tablouri cunoscute stau în semi-întuneric alături de colecţia de talăngi. O altă scară coboară mai departe spre crama ocupată de butoaie cu vin şi decorată cu o cascadă artificială. În grădina am descoperit şi o capela micuţa construită în stil bizantin, cu icoane pe pereţi, dar şi statui de gips la intrare. Am coborât prin spatele castelului spre lacul pe care plutesc lebede şi ratuşte. Pe malul lacului se plimbau păuni şi câteva găinuşe care-mai-de-care mai exotice.
Castelul Ravadinovo ne-a lăsat impresii amestecate. Pe de-o parte castelul arată interesant, şi nu-l poţi privi fără să te gândeşti măcar pentru câteva clipe la castelele din poveştile copilăriei. Pe de alta parte, castelul şi grădina nu sunt decorate într-un stil unitar (sau, dacă vreti, sunt decorate în toate stilurile). Unele decoraţiuni sunt lucrare cu migală în lemn, piatră sau aramă. Altele însă sunt la limita kitch-ului, şi chiar o traversează uneori. În orice caz, plimbarea prin grădina umbroasă a fost o modalitate plăcută de a petrece o după-amiază fierbinte de vară.
Cum ajungi la Sozopol?
Sozopol se află la 30 de kilometru sud de Burgas. Dacă sunteţi cu maşina, urmaţi DN9, apoi DN99 spre sud.
In timpul verii, autobuzele pleacă spre Sozopol la fiecare 30 de minute din faţa gării Burgas.
Unde stai?
Poţi cauta un hotel in Sozopol aici.
Informaţii utile
Castelul Ravadinovo este deschis zilnic între 8:30 şi 22:00. Intrarea costă 8 leva (~4 Euro).
1 COMMENT
[…] Sozopol […]