Palatul Mogoșoaia
18 noiembrie 2012
Ce poți face într-o zi liberă în apropierea Bucureștiului? Ai putea merge la Mogoșoaia. Fie că e o zi cețoasă de toamnă târzie, sau o zi însorită de primăvară, nu vei pleca de acolo dezamăgit. La Mogoșoaia te așteaptă un castel care se oglindește în apele lacului, și un domeniu întins, acoperit de o pădure bătrână.
O alee lungă conduce la turnul porții, care străjuiește intrarea în curtea castelului. O scară exterioară urcă până la etaj, unul din locurile preferate ale fotografilor (mai mult sau mai puțin) amatori. Lângă turn, în afara zidurilor, se află biserica „Sfântul Gheorghe”, construită de Constantin Brâncoveanu cu puțin timp înainte să devină domnitor. Dacă ajungi într-o zi de duminică poți asista la slujbă.
Odată trecut de turn, vei vedea palatul Mogosoaia construit în 1702 de Constantin Brâncoveanu în stil renascentist românesc (o combinație de elemente venețiene și otomante cunoscută astăzi ca stil brâncovenesc). La etaj se găseau apartamentele domnitorului și ale familiei sale, iar la parter – camerele servitorilor. În interior nu vei vedea însă nimic din toate acestea. Clădirea a fost devastată în primii ani ai comunismului, apoi interiorul a fost refăcut fără a respecta aspectul original. Astăzi palatul adăpostește colecția Muzeului de Artă Brâncovenească. La parter sunt expuse icoane, iar la etaj – câteva piese de mobilier, alese însă fără prea multă inspirație. Există panouri cu informații în fiecare sală, dar atât de bine ascunse încât trebuie să le cauți cu atenție ca să le găsești. Am rămas însă plăcut impresionați de scara din aripa dinspre lac și de șemineu.
Complexul mai include fosta casă de oaspeți (astăzi restaurant), cuhnia (bucătăria) și ghețăria, ambele folosite că spațiu de expoziție. În parcul palatului vei găsi capela familiei Bibescu, stăpânitori ai domeniului după ce Constantin Brâncoveanu a fost executat la Istambul impreauna cu întreaga sa familie. O descoperire surprinzătoare este piatra de mormânt a prințesei Elisabeta Bibescu, pe care stă scris: „My soul has gained the freedom of the night”. Deși inițial ne-a dus cu gândul spre alte minunății, textul este ultimul vers al ultimei pozii dintr-un volum publicat în 1927.
Pe poartă stă lipit un afiș care anunță că există o taxă pentru fotografii (doar în grădini, în palat e interzis): 100 de lei. Totuși, nimeni nu pare să respecte interdicția.
Informații utile:
Parcare: 4 lei, dacă nu găsești loc afară, unde e gratis; Palat: 5 lei, Grădini: gratis, Taxa foto: 100 lei
Program: 1 mai – 1 noiembrie: 10:00 – 18:00; 1 noiembrie – 1 mai: 9:00 – 17:00; luni închis.
Cum ajungi acolo?
Cu mașina, pe DN1A în direcția Buftea.
Cu autobuzul 460, din Bucureștii Noi.
Cu microbuzul spre Buftea, de la stația de metrou 1 mai.
Din aceeași serie:
Palatul Mogoșoaia
Mai avem poze și aici.
View Romania in a larger map
15 COMMENTS
faine pozele. chiar nu am fost pe acolo
Noi zicem ca merita o vizita, macar pentru o plimbare prin gradini.
Foarte frumoase fotografiile, dar presupun ca n-ati platit taxa foto enorma de 100 de lei:D. Ultima data, eu am fost in mai, cand palatul era imbacsit de mirosul micilor: http://www.hailabord.ro/2012/05/1-mai-la-mogosoaia.html si fiind prea multa lume, nimeni nu se mai sinchisea de taxe de intrare, foto, video.
Presupui bine. Nu ne-a cerut nimeni, si nici noi n-am intrebat, ce-i drept 🙂
Palatl Mogosoaia sta in fruntea listei pe cand voi sta mai multe zile la Bucuresti!
Si o intalnire cu voi, desigur 🙂
Poate mergem impreuna. Sa ne anunti neaparat 🙂
Frumoase poze de toamna! Am fost la Mogosoaia pe cand aveam vreo 20 de ani, adica tare de multa vreme…Am fost cu autobuzul si, desigur, am vizitat doar parcul, in palat nu se putea intra. Mai trebuie sa am pe undeva o poza, facuta acolo, langa leu:)
Si noi avem poze langa leu, dar o sa le aratam alta data 🙂
Super! Super!
Vreaauuuuu si io! 🙂
DAN RAU
Pai solutia e simpla Dane! Incaleci pe cai-putere si dai o fuga intr-un weekend 🙂
Bine ziceţi voi că merită o vizită. Eu am fost demult acolo, din câte îmi amintesc nici nu se plătea atunci taxă de intrare (de taxă foto nici nu se auzise :D), părea lăsat de izbelişte, dar totuşi era frumos. Dar acum arată îngrijit, cu totul altfel. Clar trebuie să merg. Fotografiile sunt tare faine, îmi place când este ceaţă, dă un efect interesant, chiar misterios 🙂
Da, efectul e interesant, dar de cele mai multe ori ceata e un cosmar pentru fotograf.
Merita vizitat si nici nu iti trebuie multi bani.
Da, bugetul minim e un bilet de autobuz 🙂
[…] aceeași serie:Palatul Mogoșoaia Domeniul Știrbey Mănăstirea […]