Hotelul de gheață de la Bâlea-Lac
15 ianuarie 2012
Dimineata, cand ne-am trezit, am gasit tot orasul sub o patura groasa de zapada alba. Era o ora foarte matinala, asa ca ne-am mobilizat repede, cu gandul sa mergem la hotelul de gheata de la Balea Lac. Voiam sa ajungem la cabana Balea Cascada suficient de repede ca sa putem lua telecabina inainte sa se aglomereze. Am mai avut o tentativa acum doi ani, dar am renuntat din cauza perspectivei de a sta cateva ore la coada in frig.
Am pornit la drum pe Transfagarasan, care era doar partial deszapezit, si punctat din loc in loc de portiuni cu gheata. Pana la urma am prins din urma si utilajul de deszapezire, care ne-a facut drum pana la cabana. Am ajuns putin dupa ora 9, dar la coada erau deja vreo 30 de persoane. N-ar fi fost mult daca ar fi circulat telecabina, dar din cauza frigului prima cursa a plecat cu vreo 2 ore si jumatate intarziere, timp in care angajatii faceau atata reclama bufetului incat ne-am intrebat daca asteptarea asta nu face parte cumva dintr-o strategie de marketing. Pana la urma am pornit si noi spre varf. Drumul cu telecabina costa 20 de lei pe sens si dureaza 12 minute, in care ai timp sa admiri crestele inzapezite si sa ingheti bocna.
Platoul de la Balea Lac era acoperit de ceata. Hotelul de gheata, tinta iluzorie care ne-a scapat de atatea ori pana acum era chiar in fata statiei de telecabina, poate putin prea aproape. Este facut in intregime din gheata si zapada, si e reconstruit in fiecare iarna. Anul asta tematica este „sunetul”, si fiecare camera e amenajata diferit, cu gandul la un alt stil muzical. Camerele sunt micute, decorate cu mobila si statui din gheata. Patul e un bloc de gheata, pe care sunt asezate saltele, paturi si blanuri. Pentru curiosi, o noapte la -4 grade costa 300 de lei (pentru 2 persoane). In holul central e amenajat un bar dotat cu mese, scaune, pahare, si chiar un pianist, toate de gheata. Intrarea costa 8 lei.
La iesire am traversat lacul Balea , care era inghetat bocna, trecand pe langa viitoarea biserica de gheata, si pe langa un iglu marisor, amandoua in constructie (intre timp am inteles ca le-au deschis). Am facut popas la cabana Balea pentru incalzire si masa de pranz (cel putin pe timp de iarna au preturi mai mici decat ma asteptam), apoi ne-am intors la telecabina, unde am mai stat aproape o ora la coada ca sa coboram. Am dat o fuga inapoi in Sibiu ca sa returnam cheia camerei, ratacita prin buzunarele lui Alberto, apoi am pornit spre casa.
Mai avem poze de la Hotelul de gheata si aici.
Din aceeasi serie:
O plimbare prin Ardeal: Biertan, Medias, Sibiu
Hotelul de gheata
10 COMMENTS
E interesant ce au facut oamenii aia acolo … de vizitat, ca de dormit nu cred ca as incerca! Brrrr, m-a luat frigul doar vazand pozele! 🙂
Inauntru era mai cald ca afara 😀
Dragut, din pacate n-am ajuns inca sa-l vad. Cred ca stiti ca exista in multe locuri din Europa astfel de hoteluri, am fost si eu intr-unul de vreo 2-3 ori, ce-i drept doar pentru a bea ceva, nu si pentru a innopta (inca) 🙂 Au preluat si realizat binisor ideea si la noi…
N-a zis nimeni ca e o idee originala, dar e totusi interesanta. Nu ne spui si noua pe unde mai gasim alte hoteluri? 🙂
Pai asta ziceam si eu 🙂
Eu stiu sigur de Elvetia, Germania si Laponia (Suedia, Finlanda si Norvegia), dar sunt cu siguranta in mult mai multe locuri…
Multumim pentru completari 😉
super! Asta as vrea sa incerc si eu! de dormit daca va fi sa fie dar macar sa intru intr-un Hotel de gheata!
Mi-au placut teribil sculpturile 🙂
Da, sunt interesante, si-s altele in fiecare an.
si eu am fost la hotelul de gheata anul asta prin februarie si am prins sus la Balea cel mai frumos timp posibil cu cel mai senin cer…apropo in ce oras locuiti?
Zilele senine la Balea sunt destul de rare… Ai avut noroc.
Suntem din Bucuresti.