#CycleTheAmericas – o aventură pe doua roți

Radu-Paltineanu-cycletheamericas

În această vară am avut ocazia să-l cunosc pe Radu Păltineanu. Radu Păltineanu este român-canadian, alpinist, cicloturist si blogger, dar, înainte de toate, este un pasionat al călătoriilor și aventurii. Radu este unul din acei oameni care și-au propus să demonstreze că totul se poate realiza dacă nu-ți lipsesc hotarârea și curajul.

În anul 2013 Radu a pedalat 2.400 de kilometri, traversând pe bicicletă Scandinavia și Europa de Est pentru a trage un semnal de alarmă în privința proiectului minier de la Roșia Montană. În anul următor Radu a parcurs 14.000 de kilometri cu autostopul, între Paris și Teheran, capitala Iranului. Cu această ocazie, Radu a cucerit cel mai înalt vârf vulcanic din Asia (vârful Damavand – 5671 m), începând astfel circuitul Volcanic Seven Summits, care presupune ascensiunea pe cel mai înalt vârf vulcanic de pe fiecare din cele 7 continente.

Acum însă Radu a pornit într-o aventură deosebită: #CycleTheAmericas. Pe scurt, el va fi primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă. #CycleTheAmericas a început din cel mai nordic punct al șoselei pan-americane – orașelul Deadhorse din Alaska și se va încheia în Argentina, la Ushuaia, cel mai sudic oraș din Argentina. #CycleTheAmericas înseamnă un drum de peste 24.000 de kilometri care trece prin 14 țări și va dura în jur de 9 luni. Pe parcursul călătoriei, Radu va filma imagini care vor fi incluse într-un film documentar pe care sperăm să-l vedem cât mai curând. Dincolo de obiectivul principal, Radu vrea să aducă în atenția publicului din România frumusețile naturale și diversitatea culturală a celor doua continente americane.

Cycle the Americas. The saga expedition of Radu Paltineanu. from Ioan Roman on Vimeo.

Aventura pe 2 roți a lui Radu a început pe 28 iulie, odată cu zborul spre Canada. Însoțit de o echipa de filmare Romedia Film, Radu a ajuns câteva zile mai târziu pe malul golfului Prundhoe, în nordul statului american Alaska. Echipa de filmare nu va fi alături de Radu pe parcursul expediției, ci îl va întâlni în alte 5 puncte cheie de-a lungul drumului. Pe 5 august, Radu Păltineanu a lăsat civilizația în urmă și a pornit la drum. După 12 zile de pedalat prin pustietatea din nordul Alaskăi, Radu a ajuns la Fairbanks, apoi după alte două săptamâni la Whitehorse, în inima ținutului canadian Yukon. Acum, după două luni și 3380 de likometri de la plecare, Radu se află la capătul Alaska Highway, în orășelul canadian Dawnson Creek din provincia Brithsh Columbia.

#CycleTheAmericas va urma “The Great Divide Mountain Bike Route” – cea mai lungă rută neasfaltată de ciclism din lume. Traseul traverseaza SUA de la nord la sud și ocolește marile orașe. În Mexic, Radu va urca pe vârful Orizaba (5636m) – cel mai înalt vulcan din America de Nord. În continuare #CycleTheAmericas va urma coasta pacifică, traversând Guatemala, Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica și Panama. Acesta este singurul loc unde șoseaua pan-americană se întrerupe. Jungla Darien, aflată între Panama și Columbia și controlată de gherilele columbiene și de traficanții de droguri, este unul din cele mai periculoase locuri de pe planetă, dar Radu o va ocoli luând vaporul din Panama spre Columbia. Din Columbia, Radu își va continua drumul spre sud, traversând Ecuador, Peru și Chile, unde va încerca să cucerească cele mai înalte piscuri ale Americii de Sud – vulcanul Oyos del Salado (6893m) și vârful Aconcagua (6960m). #CycleTheAmericas va lua sfârșit odată cu sosirea la Ushuaia, în Țara de Foc.

Îi dorim lui Radu drum bun și mult noroc în călătoria pe care o are înainte. Puteți să urmăriți aventurile #CycleTheAmericas pe blog sau pe Facebook, iar dacă doriți să-i dați o mână de ajutor, găsiți detaliile aici.

Trailer Cycle the Americas from Ioan Roman on Vimeo.

9 comentarii la #CycleTheAmericas – o aventură pe doua roți

 • Aliceee Traveler  spune:

  Interesant. Ii urmaresc avenutura si ma bucur de pozele superbe pe care le face pe traseu.

 • Ioana  spune:

  Ce poate fi mai placut decat ciclismul? Fie ca ma uit sau il practic, ma simt foarte bine. E ceva relaxant si sanatos, ceva benefic dar si placut in acelasi timp. Niste trasee montane linistite, un drum lung de mers, asta ar fi perfect pentru mine. Niciodata nu m-am simtit prea obosita pentru a merge cu bicicleta.

 • vulpita  spune:

  Craciun fericit! Mosul sa va puna sub brad tot ce va doriti!

 • Alex Online  spune:

  E de 9 luni in traseu si a ajuns la jumatatea distantei. Ce experienta ! Il gasiti si pe FB (cautare dupa nume)

  • admin  spune:

   Am adăugat și linkul către Facebook 🙂

 • Pustiul  spune:

  Un sport extraordinar de frumos.

 • Calator  spune:

  Azi mi-am scos si eu bicicleta, credeam ca nu o mai vad vara asta 🙂
  Insfarsit zilele libere de dat cu bicicleta

 • buy an essay  spune:

  That is so nice to do the things that give you a great pleasure. Riding a bike is wanderful.

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>