Berlin: Castelul Charlottenburg

Castelul Charlottenburg

25 februarie 2013

După excursia la Sanssouci încă nu ne săturasem de castele și palate, așa că în dimineața următoare ne-am îndreptat spre frumosul castel baroc Charlotternburg. Castelul Charlottenburg este unul din cele mai cunoscute locuri din Berlin. După ce Palatul Imperial a fost distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, Castelul Charlottenburg a rămas cel mai mare și mai frumos palat din capitala Germaniei. Castelul a fost construit la sfârșitul secolului 17 ca reședința de vară pentru Sophie Charlotte de Hanovra, soția prințului de Brandenburg. Clădirea a fost extinsă dupa ce Prințul Friedrich a devenit rege al Prusiei – cu această ocazie a fost adăugate domul si oranjeria. Urmașii săi au extins și au reamenajat palatul după cum dicta moda vremii, astfel că în interior se poate vedea o varietate de stiluri arhitecturale. Aproape 40 de ani mai târziu, castelul Charlottenburg a fost extins din nou din dorința lui Frederick cel Mare. Tot el a construit și castelul Sanssouci de langa Potsdam. Palatul a fost lovit în timpul bombardamentelor din 1943, iar un incendiu l-a distrus aproape complet. După război a fost reconstruit cu mare grija, în forma originală. Interiorul a fost refăcut la fel de atent iar apartamentele regale sunt acum deschise vizitatorilor.

Atunci când a fost construit, castelul Charlottenburg se afla în satul Lietzow, în apropiere de Berlin. Rebotezat Charlottenburg în amintirea reginei, micul sat de altădată s-a transformat într-un cartier cochet al capitalei germane. Desigur, iarna nu e cel mai potrivit moment ca să vizitezi un castel pentru că nu te poți bucura de florile din grădina sau de iarba verde. Din păcate n-am avut de ales, așa că ne-am descurcat cum am putut. Ne-am plimbat pe aleile acoperite de zăpadă până când ne-a răzbit frigul și ne-am refugiat în castel, la căldură. Am primit un audioghid și am fost lăsați să hoinarim în voie prin sălile bogat decorate. Partea veche a palatului dă impresia de opulență și grandoare. Trebuie să amintim galeria de stejar, sala de bal cu pereți acoperiti cu lambriuri și portrete ale familiei regale, frumoasa sala ovală ale cărei ferestre se deschid către grădină și apartamentele lui Friedrich I (care, pentru prima dată într-un palat baroc, includeau o cameră de baie), capela, dar mai ales minunatul cabinet de porțelan care conține sute de obiecte delicate aduse din China și Japonia. Într-o alta sală am avut ocazia să vedem bijuteriile coroanei Prusiei și o colecție de obiecte decorative și vase din argint.

Nu am putut vizita partea nouă a palatului, care era închisă pentru restaurare. S-a redeschis însă la inceputul anului 2015, astfel ca vizitatorii pot vedea apartamentele opulent decorate ale lui Frederick cel Mare, frumoasa sală alba unde se desfașurau cele mai exclusiviste banchete ale vremii și oglinzile salii de aur. În aceeași aripă se află apartamentele Reginei Louise cu pereții acoperiți cu tapet de mătase pictat manual și iluminate de candelabre.

Castelul Charlottenburg a devenit celebru în lumea întreagă datorită cabinetului de chihlimbar, amenajat aici la începutul secolului 18 pentru regina Sophie Charlotte. Camera era decorată cu panouri de chihlimbar, foiță de aur și oglinzi și era considerată “a opta minune a lumii”. În timpul unei vizite la Charlottenburg, țarul Petru cel Mare al Rusiei a admirat cabinetul de chihlimbar, iar regele Prusiei i-a dăruit-o, consolidând astfel alianța cu Rusia. Toate decorațiunile au fost trimise la Sankt Petersburg, unde au fost instalate în Palatul Ecaterina – reședinta de vară a țarului. 225 de ani mai târziu, armata germană ocupa Sankt Petersburg. Camera de chihlimbar a fost demontată de soldații germani și trimisă la Konigsberg (azi Kaliningrad), unde a fost expusă la muzeul din castelul Konigsberg. La scurt timp, Konigsberg a fost bombardat de avioanele britanice și de artileria rusească, iar cabinetul de chihlimbar a dispărut pentru totdeauna. Rușii n-au stat însă degeaba și au realizat o copie a cabinetului folosind schițele originale, fotografii de epocă și bani donați de companiile germane. Noua cameră de chihlimbar a fost inaugurată în 2003 tot la Sankt Petersburg.

Fostul teatru al palatului adăpostește acum un muzeu de istorie veche unde sunt expuse câteva obiecte găsite de Heinrich Schliemann pe șantierul arheologic de la Troia. În grădina castelului mai sunt câteva clădiri care se pot vizita, însă numai pe timpul verii: un pavilion de ceai (Belvedere), mausoleul unde sunt înmormântați mai mulți membri ai familiei regale a Prusiei. În fața palatului am putut admira o statuie de mari dimensiuni a Friedrich Wilhelm I. Inițial statuia se afla pe Insula Muzeelor, dar a dispărut pentru o lungă perioadă de timp. Abia după război a fost regăsită în lacul Tegler și, după restaurare, a fost mutată în fața castelului Charlottenburg.

Cum ajungi la Castelul Charlottenburg?

La Castelul Charlottenburg poți ajunge cu U7 (stația Richard-Wagner-Platz) sau cu S41/S42/S45/S46 (stația Berlin Westend).

Unde stai?

Puteți găsi cazare în Berlin aici.

Informații utile

Castelul Charlottenburg

Prețuri bilete

Bilet individual: 12€ (include audioghid)

Bilet Charlottenburg+ (include Palatul Charlottenburg și aripa nouă, pavilionul nou, Belvedere si mausoleul): 17€

Taxă foto: 3€ (valabilă și pentru celelalte castele administrate de Fundația Palatelor și Grădinilor Berlin-Brandenburg)

Program

Castelul este deschis de Marți până Duminică între orele 10:00 – 17:00.

Mai multe fotografii găsiți aici.

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8284.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8312.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8299.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8316.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8318.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8324.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8325.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8337.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8345.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8362.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8401.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8392.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8416.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8469.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8506.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8522.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8532.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8539.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8567.JPG

Castelul_Charlottenburg_Berlin_8570.JPG

Un comentariu la Berlin: Castelul Charlottenburg

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>