Iarna la Berlin

Poarta Brandenburg Berlin

22 februarie 2013

Deși nu e chiar un lucru cu care să ne lăudăm, am observat că dacă întârziem cu un articol suficient de mult timp, până la urma subiectul revine în actualitate. Așadar  mă odihnesc acum în camera unui hotel din Berlin și vă povestesc despre locurile pe care le-am văzut în Berlin și în împrejurimi în urmă cu doi ani.

După cum vă povesteam, acum exact doi ani eram la finalul unei delegații lungi la Berlin. Totul a mers bine iar la sfârșit am mai rămas câteva zile în oraș. Vineri seara m-am dus în grabă la aeroport ca s-o aștept pe Laura, care tocmai sosea de la București. Încă nu era târziu, așa că am plecat direct în centru, ca să facem o mică plimbare. Am fost la Potsdammer Platz, apoi la Poarta Brandenburg și la Reichstag, unde făcusem rezervare cu câteva zile înainte.

hotel Esplanade Berlinvechiul Hotel Esplanade din Berlin, parțial păstrat în Potsdammer Platz

Potsdammer Platz BerlinPotsdammer Platz

IMG_8089.JPG

Reichstag Bundestag BerlinReichstag / Bundestag

IMG_8093.JPGPoarta Brandenburg

În dimineața următoare am pornit spre Potsdam cu gândul să (re)vedem castelul și parcul Sanssouci. Dacă la prima vizită am nimerit o zi ploioasă care m-a obligat sa stau numai sub umbrelă, de data asta am avut parte de zăpadă. Aveam de gând să vedem mai multe castele de pe domeniul Sanssouci, dar am aflat cu părere de rău că toate sunt închise pe timpul iernii, cu excepția castelului Sanssouci. Am vizitat deci Castelul Sanssouci, despre care am mai povestit, apoi am pornit la plimbare pe aleile acoperite de zăpada ale parcului. Am trecut pe lângă Biserica Păcii, apoi am ajuns la Pavilionul Chinezesc. Din nefericire (pentru noi), în timpul iernii majoritatea statuilor din parc sunt protejate de niște mici căsuțe de lemn, așa că am avut ocazia să vedem foarte puține. Termosul cu ceai fierbinte ne-a ajutat să facem față mai ușor frigului de afară, așa că am ajuns până în partea cea mai îndepărtată a parcului, în căutarea Palatului Nou. Când am ajuns ne-am găsit în fața a două clădiri monumentale. Inițial am crezut că avem în față două palate, însă am aflat până la urmă că cealaltă clădire este de fapt Universitatea din Potsdam (cred ca e tare plăcut să înveti acolo).

Frigul ne-a răzbit până la urmă, așa că ne-am îndreptat spre gară. Înainte să ne întoarcem la Berlin am făcut o plimbare scurtă prin centrul orașului, unde ningea ca-n povești.

Sanssouci Potsdam 8168.JPG

Sanssouci Potsdam 8166.JPG

Sanssouci Potsdam 8177.JPG

Sanssouci Potsdam 8187.JPG

Sanssouci Potsdam 8209.JPG

Sanssouci Potsdam 8214.JPG

Sanssouci Potsdam_8205.JPG

Sanssouci Potsdam_8225.JPG

IMG_8229.JPGPalatul Nou

Sanssouci Potsdam_8234.JPG

Sanssouci Potsdam_8247.JPGUniversitatea Potsdam

Sanssouci Potsdam_8250.JPGUniversitatea Potsdam

Potsdam_8260.JPGBiserica Sf. Nicolae, Potsdam

Etichete:  ,

6 comentarii la Iarna la Berlin

 • Aliceee Traveler  spune:

  Chiar frumos la Berlin. Trebuie sa recunosc ca nu stiu prea multe despre oras, doar ca e la mare cautare de catre tinerii petrecareti fiindca orasul se bucura de cele mai tari cluburi din Europa, in concurenta cu Amsterdam. Aspectul acesta poate nu e de `interes turistic` dar ma intreb daca seamana ca atmosfera cu Amsterdam sau e mai `cuminte`, boem, romantic?

  • Bogdan  spune:

   Sincer sa fiu, mie nu mi s-a parut ca Berlinul ar fi romantic sau boem. Mai degraba agitat. La partea cu cluburile iti dau dreptate, sunt multe si par foarte populare.

 • Aliceee Traveler  spune:

  Agitat mi s-a parut si Amsterdam, deci probabil seamana. Sper sa ajung pe acolo in curand sa `verific`. Astept si articolele urmatoare despre Berlin si Dresda 🙂

  • Bogdan  spune:

   Sper sa reusesc sa mai scriu cate ceva saptamana viitoare. In orice caz, noi vom lipsi o vreme din peisaj pentru ca pregatim o plecare mai speciala. Detalii saptamana viitoare 🙂

 • alexandra  spune:

  si mie mi-a placut cand am fost anul trecut si sigur ma voi duce din nou cu placere 🙂

 • Berlin: Castelul Charlottenburg  spune:

  […] excursia la Sanssouci încă nu ne săturasem de castele și palate, așa că în dimineața următoare ne-am îndreptat […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>