Muzeul Delta Dunării – Tulcea

Muzeul Delta Dunarii Tulcea

29 iulie 2014

Zorii dimineții ne-au găsit în drum spre portul din Sfântu Gheorghe, unde vaporul se pregătea să plece spre Tulcea. Am cumpărat bilete, dar când să ne instalăm pe punte am observat că alături aștepta și catamaranul (nava rapidă), gata de plecare. Călătoria cu Catamaranul costă cu 11 lei mai mult, însă timpul se scurtează de la 5 ore la 2 ore și jumătate. Cursa cu catamaranul nu era programată și mi-e neclar de ce Navrom a ales să-și saboteze afacerea folosind două nave care pleacă la aceeași ora, în aceeași direcție, mai ales că toți călătorii ar fi încăput fără probleme pe vapor. În sfârșit, dacă tot am avut de ales, am schimbat biletele și ne-am îmbarcat pe nava rapidă, și la puțin timp după ora 9 acostam în portul Tulcea.

Ne-am oprit la terasa din port unde am luat un mic-dejun demn de niște călători flămânzi și ne-am răsfățat cu un mega-profiterol (chiar așa era trecut în meniu), apoi ne-am dus bagajele la mașină. Am hotărât să profităm de timpul câștigat și să petrecem câteva ore vizitând orașul Tulcea. Unul din cele mai interesante obiective din oraș este Muzeul “Delta Dunării” (cunoscut și sub numele de Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunării” sau, pe scurt, Acvariul). Muzeul se află în apropierea falezei, lângă Hotel Delta. Clădirea a fost amenajată acum 5 ani și are un aer modern.

După o scurtă oprire la casa de bilete am pornit să explorăm muzeul. La parter am studiat o mulțime de planșe care prezentau formarea și istoria Deltei Dunării. Cu ocazia asta am aflat că delta este veche, dar în nici un caz atât de veche pe cât ne imaginam noi (mai exact în urmă cu 10.000 de ani locul unde ne aflăm era pe malul unui golf cu câteva insule, dar fără canele si stuf). Câteva fotografii prezentau animale mai mici sau mai mari care trăiesc în Delta Dunării. La etaj sunt amenajate mai multe diorame care prezintă tipurile de mediu, plantele și animalele care trăiesc în Dobrogea și Delta Dunării, sau chiar în locuri mult mai îndepărtate, de exemplu America de Sud. Alături se află alte diorame care prezintă ocupațiile tradiționale ale localnicilor și uneletele pe care le folosesc la pescuit, sărarea peștelui, prepararea icrelor sau conservarea și pregătirea hranei. La demisol am descoperit însă atracția principala a muzeului: acvariul. În bazine înoată pești din Delta Dunării și din Marea Neagră, dar și câteva specii de pești exotici. Bazinul cel mare cu sturioni este străbătut de un tunel de sticlă. Deși nu e prima dată când vedem un tunel într-un acvariu, senzația pe care o încerci când vezi un pește atât de mare înotând la doar câțiva centimetri distanță este deosebită.

La plecarea de la acvariu am trecut și pe lângă Nava-Muzeu Republica, ultima navă de război cu zbaturi. Din păcate nu știam istoria ei când am fost la Tulcea, așa că nu am vizitat-o, descurajați de faptul că nava aduce mai degrabă cu o cârciumă plutitoare decât un muzeu.

Înainte de a pleca din Tulcea am mai făcut o oprire la Monumentul Eroilor, care se înalță pe un deal de la marginea orașului. O scară lungă urcă de la baza colinei până la un mic platou aflat pe vârf. Urcând treptele am ajuns în fața unui obelisc înalt, încadrat de un dorobanț și un vultur uriaș. Monumentul a fost ridicat în onoarea soldaților care au luptat în Războiul de Independența din 1877 în urmă căruia Dobrogea s-a unit cu România. Piatra de temelie a fost pusă la data de 17 octombrie 1879 în prezența Regelui Carol I iar monumentul a fost realizat de sculptorul George Vasilescu. După ce a fost distrus aproape în totalitate în Primul Război Mondial, monumentul a fost refăcut abia în 1932. Dincolo de însemnătatea istorică și valoarea artistică, Monumentul Eroilor este unul din cele mai potrivite locuri pentru a admira Dunărea și Tulcea de la înălțime.

Informații utile

Biletul pentru călătoria de la Tulcea la Sfântu Gheorghe costă 38 lei la vapor, sau 49 lei la catamaran (nava rapidă). Plecarea din Tulcea este la ora 13:30, iar din Sfântu Gheorghe la ora 7:00. Nu se pot face rezervări. Informații actualizate găsiți pe site-ul Navrom Delta.

Muzeul Delta Dunării – Tulcea
Program: de Marți până Duminică între orele 10 – 20 (Mai – Septembrie) sau 10 – 18 (Octombrie – Aprilie)
Preț bilet: 15 lei
Taxa foto: 20 lei

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6757.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6797.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6802.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6827.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6838.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6841.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6846.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6849.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6851.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6880.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6888.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6889.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6906.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6938.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6942.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6947.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6951.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6963.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 6970.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7007.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7026.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7052.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7064.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7067.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7074.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7076.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7080.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7082.JPG

Muzeul Delta Dunării Tulcea 7084.JPG

Tulcea 7110.JPG

Monumentul Eroilor Tulcea 7117.JPG

Monumentul Eroilor Tulcea 7123.JPG

Monumentul Eroilor Tulcea 7124.JPG

Etichete:  ,

4 comentarii la Muzeul Delta Dunării – Tulcea

 • Alexandra  spune:

  L-am vizitat atunci cand am ajuns in Tulcea, acum parca doi ani, mi-a placut. E mic dar e cochet. Nu pot sa nu imi amintesc de, si totodata sa remarc ca nu ai pus nicio poza cu.. rechinul din bazinul circular. Mai era acolo, nu-i asa?

  • Bogdan  spune:

   Din pacate rechinul nu mai era acolo. Am inteles ca a murit acum un an si jumatate. Era vorba sa aduca altul, dar vad ca nu se grabeste nimeni.

 • Ionut  spune:

  Diversitatea de specii de pesti in Delta Dunarii e chiar extraordinara!

  • Bogdan  spune:

   Ai dreptate, Ionut! Multumim pentru vizita!

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>