Bulgaria: Burgas – orașul sculpturilor de nisip

sculpturi nisip Burgas Charles Darwin

Charles Darwin

15 august 2013

După multe zile în care căldura ne-a făcut să tânjim după briza mării și valurile înspumate a sosit și mult așteptata mini-vacanță de la mijlocul lunii august. Am ales să mergem de data asta în sudul litoralului bulgar, la Sozopol. Înainte de a ajunge în stațiune ne-am oprit pentru câteva ore ca să vedem cum arată orașul Burgas, cel mai mare port al Bulgariei.

Am pornit spre Giurgiu și după o oră traversam deja podul peste Dunăre spre Ruse. Taxa de pod este de 6 Euro la plecare, dar numai 2 Euro la întoarcere, pentru că bulgarii au redus tarifele acum doi ani. Am cumpărat din vamă o vignetă pentru o săptămâna (5 Euro/ 10 Leva) și am pornit mai departe spre Șumen (Shumen). Drumul nu traversează multe localități și era proaspăt asfaltat, însă zonele cu restricții de viteză erau “păzite” de polițiști. De la Șumen am intrat pe drumul care traversează munții spre Karnobat, apoi pe autostrada proaspăt terminată care leagă Sofia de Burgas. Drumul a durat în total în jur de 5 ore, astfel că eram la intrarea în Burgas abia după-amiază.

Am ajuns în centrul orașului și am parcat mașina în apropierea gării din Burgas iar câteva minute mai târziu eram în centrul vechi. Regiunea a fost locuită incă din perioada coloniilor grecești. Aflat în apropierea  a două orașe importante – Nessebar și Sozopol, Burgas a rămas un mic sat de pescari până la sfârșitul secolului 19. Odată cu revoluția industrială orașul a crescut rapid și a devenit al treilea oraș din Bulgaria și cel mai mare port al țării. Așadar clădirile din centru nu sunt foarte vechi, dar sunt bine întreținute. Majoritatea sunt pe strada pietonală Aleksandrovska și au fost construite în jurul anului 1890, când Burgas se dezvolta puternic. La capătul străzii, în fața Palatului de Justiție, se află nelipsita statuie a soldatului eliberator rus. Una din cele mai cunoscute clădiri din Burgas este catedrala. Am vrut s-o vizităm însă am găsit-o în restaurare. Mai mult, în piața din fața catedralei era alt șantier: se amenaja o parcare subterană (sper că am înțeles bine textul de pe panouri).

Burgas Gara.JPG

Burgas (7).JPG

Burgas (8).JPG

Burgas (10).JPG

Burgas Catedrala.JPG

Burgas (12).JPG

Burgas (13).JPG

 Unul din cele mai importante evenimente care au loc în oraș este festivalul muzical Spirit of Burgas. Prima ediție a avut loc în 2008 și de atunci pe scena festivalului au ajuns multe nume mari, în special din sfera muzicii rock si metal. Din păcate anul acesta festivalul nu se mai organizează din cauza fondurilor insuficiente, însa primăria promite un festival deosebit pentru anul viitor. Să sperăm  că spectacolul va fi pe măsura asteptărilor.

Ca și la Varna, între oraș și plajă se află un frumos parc numit “Grădina Mării” – Morska gradina (păcat că ideea n-a ajuns și la noi, la Constanța sau Mangalia). La capătul nordic al parcului se organizează în timpul verii Festivalul Sculpturilor de Nisip. Festivalul are în fiecare an altă tematică, iar artiștii din toată lumea vin aici ca să-și arate măiestria. Sculpturile nu sunt atât de efemere pe cât am putea crede, pentru că sunt realizate dintr-un nisip special, rezistent la ploaie și la vânt. Ora târzie ne-a îndemnat să plecăm mai departe spre Sozopol, dar despre asta vă povestim mai târziu. Ne-am întors după două zile la Burgas special ca să vizităm expoziția. În 2013 tema festivalului a fost “Oameni Celebri”, așadar nu am avut ocazia să vedem castele de nisip. În schimb am admirat sculpturi de nisip, adevărate opere de artă, care înfățișau personalități celebre: de la hanii Krum și Asparuh, conducători legendari ai Bulgariei medievale, Charles Darwin, Leonardo da Vinci, Yuri Gagarin, Abraham Lincoln și Albert Einstein până la… Lady Gaga.

sculpturi nisip Burgas Han Krum.JPG

hanul Krum

sculpturi nisip Burgas Han Asparuh.JPG

hanul Asparuh

sculpturi nisip Burgas Chiril & Metodiu.JPG

Sfintii Chiril și Metodiu

sculpturi nisip Burgas Tarul Simeon.JPG

Ţarul Simeon

sculpturi nisip Burgas Cristofor Columb.JPG

Cristofor Columb

sculpturi nisip Burgas Bell & Morse.JPG

Samuel Morse şi Alexander Graham Bell

sculpturi nisip Burgas Newton Eva Steve Jobs.JPG

Isaac Newton, Eva, Steve Jobs

sculpturi nisip Burgas Yuri Gagarin.JPG

Yuri Gagarin

sculpturi nisip Burgas Salvador Dali.JPG

Salvador Dali

sculpturi nisip Burgas Pina Baush.JPG

Pina Baush

sculpturi nisip Burgas Quentin Tarantino.JPG

Quentin Tarantino

sculpturi nisip Burgas Abraham Lincoln.JPG

Abraham Lincoln

sculpturi nisip Burgas Ray Charles & Louis Armstrong.JPG

Ray Charles și Louis Armstrong

sculpturi nisip Burgas Beatles.JPG

The Beatles

sculpturi nisip Burgas Luciano Pavarotti.JPG

Luciano Pavarotti

sculpturi nisip Burgas Lady Gaga.JPG

Lady Gaga

sculpturi nisip Burgas Kubrat Pulev.JPG

Kubrat Pulev (Cobra)

sculpturi nisip Burgas Galileo Galilei.JPG

Galileo Galilei

sculpturi nisip Burgas Leonardo da Vinci.JPG

Leonardo da Vinci

sculpturi nisip Burgas Albert Einstein 2.JPG

Albert Einstein

sculpturi nisip Burgas 2.JPG

La întoarcere am ales drumul spre Varna, ca să ne putem opri câteva ore și la Nessebar. Plecând din Burgas am trecut pe lângă unul din lacurile sărate de la marginea orașului. Lacul este parțial secat, iar în albia lui sarea se exploatează la suprafață. Am înțeles că există chiar și un trenuleț care plimbă turiștii de-a lungul câmpiilor de sare.

La doar câțiva kilometri la nord de Burgas se află stațiunea Pomorie, un mic orășel așezat pe o limbă de pământ stâncoasă care se întinde spre largul mării. Centrul istoric a fost declarat rezervație arhitecturală, dar nu lipsesc nici clădirile moderne construite în partea nouă a orașului. Pomorie este vestit mai ales pentru mormântul tracic aflat la marginea localității. O movilă de pământ adăpostește mausoleul unui nobil trac care a trăit în orașul antic Anhialo la sfârșitul celui de-al doilea secol al erei noastre. Mormântul a fost descoperit în 1888 și este cel mai mare din Bulgaria. Nu e la fel de bine păstrat ca cel de la Sveshtari, însă arhitectura sa este unică, îmbinând stilul grecesc și cel tracic cu tehnicile de construcție romane. Un culoar lung duce spre camera principală de formă rotundă. În centru se află o coloană cu interiorul gol, prin care o scară în spirală urcă până deasupra movilei. Coloana se mărește la vârf și se unește cu pereții laterali formând o boltă cilindrică, foarte neobișnuită pentru clădirile antice. Din păcate ghidul nu vorbea decât bulgară, așa că am aflat toate aceste informații dintr-o mică broșură pe care am găsit-o la intrare.

Timpul nu ne-a permis să stăm mai mult în Pomorie și să vizităm celelalte atracții ale orașului (de pildă Muzeul Sării). Am profitat însă de apa liniștită a mării ca să ne bălăcim puțin, după trei zile cu vânt puternic și valuri mari. În drum spre casă ne-am oprit câteva ore la Nessebar, un oraș foarte pitoresc înscris în patrimoniul Unesco, despre care am mai povestit.

Pomorie mormant tracic (1).JPG

Pomorie mormant tracic (2).JPG

Pomorie mormant tracic (6).JPG

Pomorie mormant tracic (5).JPG

Pomorie.JPG

 Cum ajungi acolo?

La Burgas exista aeroport, însă nu sunt curse directe din România.

Cu mașina: București – Giurgiu – Ruse. De la Ruse urmați indicatoarele spre Varna până la Șumen. De la Șumen mergeți spre Karnobat pe DN73, apoi pe A1 pana la Burgas. De la Șumen se poate ajunge la Burgas și prin Varna, însă drumul este mai lung.

Cu autocarul: din Bucuresti, Brasov, Iasi, Botosani, Constanta

Cu trenul: Dacă insiști, se poate. Iei trenul spre Sofia din București și schimbi la Ruse. Durează in jur de 10 ore.

Unde stai?

Dacă vă interesează o vacanță în Bulgaria puteți arunca o privire pe ofertele Paradis Tours.

Informații utile

Festivalul Spirit of Burgas
Festivalul Sculpturilor de Nisip are loc între 1 iulie si 15 septembrie. Tema anului 2014 este “Povești de nisip”. Intrarea costă 3 leva.

9 comentarii la Bulgaria: Burgas – orașul sculpturilor de nisip

 • Diana  spune:

  Foarte interesante si frumoase sculpturile in nisip. Alaturarea intre Albert Einstein, Eva si Steve Jobs mi se pare o idee foarte amuzanta.

  • Bogdan  spune:

   Da, si noua ni s-a parut o idee interesanta. Toti au avut de-a face cu merele 😀
   PS: E Newton 🙂

   • Diana  spune:

    Ah scuze… stiam ca e Newton… nu stiu ce m-o fi facut sa ma gandesc la einstein :)))

    • Bogdan  spune:

     E si el putin mai jos 🙂

 • Anda  spune:

  De fapt,exista curse din Romania spre Burgas, cu Tarom daca nu ma insel, dar sunt ceva in genul acesta: Bucuresti-Burgas, cu escala la Sibiu :))

  • Bogdan  spune:

   Nu am gasit varianta cu Tarom, dar am gasit una cu Bulgaria Air. Dureaza cam 5 ore cu tot cu escala la Sofia, si costa intre 300 si 400 de euro. Cu masina dureaza tot atat, dar costa cam de 4 ori mai putin. Deci nu prea merita sa mergi cu avionul. Am sa notez totusi ca e vorba de zboruri directe.

 • Traveling Hawk  spune:

  Arata chiar bine Burgas-ul! Expozitia e interesanta, am apreciat mai ales statuile figurilor istorice. Fiind vorba despre oameni de seama, e interesant cine pe cine considera a fi “de seama”:)

  • Bogdan  spune:

   Recunosc ca alaturarea dintre Lincoln si Lady Gaga mi s-a parut cel putin amuzanta. Dar uite ca i-a ridicat cineva si ei o statuie, chiar daca e de nisip.

 • Sozopol  spune:

  […] Burgas – orașul sculpturilor de nisip […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>